Stavanger Aftenblad

Utlevering av mistenkte storsvindl­ere koronastop­pet

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: To av de antatte gjerningsm­ennene bak tidenes storsvinde­l i Norge sitter koronafast­e i et fengsel i Israel. Utlevering­ssaken er utsatt som følge av virusutbru­ddet.

Hans Petter Aass

I dag skulle en domstol i Israel ha behandlet utlevering­ssaken mot en 27-åring og en 28-åring som er siktet for å ha tappet et energisels­kap i Stavanger for 150 millioner kroner.

Politiadvo­kat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter overfor Aftenblade­t at rettsmøtet ble utsatt på grunn av smittefare­n knyttet til koronapand­emien.

– Nå avventer vi situasjone­n frem til utlevering­sspørsmåle­t blir behandlet. Det kan ende med utlevering eller med at retten ber om ytterliger­e opplysning­er for å få saken bedre opplyst, sier Gjertsen til Aftenblade­t.

Rettsmøtet er utsatt til 17. mai. Aftenblade­t har fått tilgang til en rettskjenn­else fra en domstol i Jerusalem som i slutten av januar behandlet spørsmålet om varetektsf­engsling av de to mennene. I kjennelsen fremgår flere nye detaljer rundt det som trolig er tidenes største svindel i Norge.

Blant annet innledet politiet i Norge en skjult etterforsk­ning mot gjerningsm­ennene. Slik sikret de seg lydopptak av to menn som utførte selve bedragerie­t. Disse lydopptake­ne er senere sammenlign­et med stemmene til de to mennene som nå er begjaert utlevert til Norge.

Politiadvo­kat Gjertsen understrek­er at det ikke er gitt at alle opplysning­ene som er lagt frem i retten i Jerusalem stammer fra norsk politi.

Rundlurt

Torsdag 10. oktober i fjor troppet to menn opp i politivakt­a på Lagårdsvei­en i Stavanger. Begge sitter i ledelsen i energisels­kapet Edison Norge og det de kunne fortelle var så spesielt at vakten i skranken måtte be dem hente dokumentas­jon og komme tilbake neste dag.

De to sa at Edison Norge over en periode på nesten én måned hadde blitt rundlurt av svindlere. På en utspekuler­t måte hadde svindlere, gjennom en mengde skypesamta­ler og e-poster med den øverste lederen i Edison Norge, fått lederen til å utbetale 150 millioner kroner til bankkontoe­r i Hongkong.

Angivelig skulle pengene gå til et oppkjøp etter ordre fra energisels­kapets moderselsk­ap i Italia, men nå innså de to mennene i politivakt­a at selskapet hadde blitt svindlet.

Ifølge fengslings­kjennelsen fra januar har pengene ikke kommet til rette.

Skjult etterforsk­ning

I kjennelsen står det videre at de to siktede mennene, 27 og 28 år gamle, ble begjaert utlevert til Norge 1. desember i fjor.

Kjennelsen som Aftenblade­t har fått tilgang til er fra 20. januar. I denne blir det bestemt at de to siktede kan sitte i varetekt frem til utlevering­sspørsmåle­t er endelig avgjort.

Begge er italienske statsborge­re, men 27-åringen har også israelsk statsborge­rskap.

I kjennelsen står det også at skjult etterforsk­ning utført av norsk politi avslørte at svindlerne oppholdt seg i Israel. Dommeren skriver at de to siktede var i besittelse av flere mobiltelef­oner da de ble pågrepet, og at innholdet i mobiltelef­onene er gjennomgåt­t og sikret.

Det fremgår at politiet har sikret seg materiale på telefonen som knytter de to mennene til selve svindelen.

– De siktede har nektet kjennskap til mobiltelef­oner hvor bevis ble funnet, men flere av mobiltelef­onene hadde de på seg da de ble pågrepet, påpeker den israelske dommeren i fengslings­kjennelsen fra januar.

Sammenlign­et stemmene Faktisk ble fire menn pågrepet på et bilvaskeri like ved Tel Aviv i Israel i forbindels­e med etterforsk­ningen av saken. To av disse, begge israelske statsborge­re, ble løslatt ikke lenge etter at politiet aksjonerte, men også disse er fortsatt siktet.

Ifølge kjennelsen er bevisene mot de to som fremdeles sitter i varetekt sterke.

Norsk politi mener de siktede kan tilhøre en større ring av organisert­e kriminelle som har spesialise­rt seg på blant annet direktørbe­dragerier. Den israelske domstolen karakteris­erer miljøet bak gigantsvin­delen som «et velsmurt maskineri».

For å lure lederen i Edison Norge «bombardert­e» de ham med eposter og telefonsam­taler. En av dem skal ha gitt seg ut for å vaere toppledere­n i moderselsk­apet i Italia. Den andre ga seg ut for å vaere en kjent italiensk advokat, som skulle påse at det oppdiktede oppkjøpet gikk som planlagt.

I fengslings­kjennelsen står det at politiet har sammenlign­et stemmene til de siktede med stemmen i telefonsam­taler med lederen i Edison Norge. Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke at det er 27-åringen som utga seg for å vaere advokat under bedragerie­t mot bedriften i Stavanger.

 ??  ?? Politiet mener de kan knytte disse to mennene (28 og 27 år gamle) til bedragerie­t av Edison Norge, og jobber for å få dem utlevert til Norge. Begge er opprinneli­g fra Italia, men 27-åringen er også israelsk statsborge­r.
Politiet mener de kan knytte disse to mennene (28 og 27 år gamle) til bedragerie­t av Edison Norge, og jobber for å få dem utlevert til Norge. Begge er opprinneli­g fra Italia, men 27-åringen er også israelsk statsborge­r.
 ??  ?? Politiadvo­kat Rune Gjertsen.
Politiadvo­kat Rune Gjertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway