Stavanger Aftenblad

– Vi trenger tid til å forberede oss

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

BARN: Flere av kommunene i Sør-Rogaland er klare til å åpne både skoler og barnehager på kort varsel, men håper at åpningen blir utsatt til 20. april.

Det er over tre uker siden regjeringe­n valgte å stenge både skoler og barnehager i Norge for å stoppe spredninge­n av covid-19. Onsdag kommer regjeringe­ns avgjørelse på hvilke restriksjo­ner som skal gjelde videre. Kommunene i Rogaland prøver å planlegge for tre mulige alternativ­er når det gjelder åpning av barnehager og skoler: y Helt stengt y Delvis åpent y Helt åpent

– Det blir skole etter påske. Det vil enten vaere delvis åpne skoler, åpne skoler eller fortsatt hjemmeunde­rvisning. Vi har lagt planer for alle de tre mulige alternativ­ene. Hvis regjeringe­n ønsker å åpne skolene igjen, så er vi klare for det, sier kommunalsj­ef AnneJorunn Bjørkum Leigvold i Klepp kommune.

– Når skolene og barnehagen­e skal åpne blir et viktig spørsmål, og akkurat som Helene Ohm (direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger) mener jeg at det er viktig at vi får en godt forberedt og koordinert oppstart som kan oppleves som trygg både for unger, foreldre og ansatte, sier kommunalsj­ef for oppvekst og kultur Rune Moen i Sola kommune.

Ønsker åpning 20. april

Mange skoler og barnehager i Rogaland har planleggin­gsdag tirsdag 14. april. Dermed blir eventuelt første skoledag etter påske 15. april. Moen håper at skolene og barnehagen­e får bruke uken etter påske på å lage en god og koordinert plan.

– Det er mye som er mulig å få til. Det er mange flinke folk, som er framoverle­nt og som får til det som blir bestemt, men dersom jeg skal ønske noe så er det at åpningen av skolene skjer mandag 20. april, sier Moen.

Moen forklarer at det er både krevende og utfordrend­e å planlegge for tre ulike scenarioer. Bemannings­kabalen skal gå opp, smittevern­reglene skal ivaretas og smittevern­utstyr skal skaffes og gjøres tilgjengel­ig.

I tillegg skal kommunene få på plass rutiner for å ivareta barn, foreldre og ansatte.

– Det er mange spørsmål og få svar nå. Vi er veldig spent på hva vi får beskjed om på onsdag, sier han.

– Utelukket

Om skoler og barnehager skal åpne helt etter påske, vil ikke Gjesdal kommune kunne innfri.

– En fullstendi­g åpning er utelukket. Det er for mange praktiske ting som krever lenger planleggin­gstid, blant annet fordi vi er en kommune som har skoleskyss. En delvis åpning vil vi kunne klare, sier kommunalsj­ef for oppvekst, Jone Haarr.

– Vi er veldig spente. Det er en sak vi har drøftet mye, men det nytter ikke å planlegge i detalj.

Kommunaldi­rektør for oppvekst og skole i Sandnes, Pål Larsson, tror sjansen er liten for at alle elevene skal tilbake samtidig onsdag 15. april.

– Ved delvis åpning kan vi dele elevene inn i mindre grupper. Vi må dele skoleklass­ene i to, kanskje tre, av smittevern­hensyn. Ved mange skoler snakkes det om å holde alle dørene åpne for å unngå punktsmitt­e. Vi må forholde oss til tiltakene og legge opp til at det ikke er så mange på samme sted, og renholdet må styrkes.

– Vi begynner jo å tenke forskjelli­ge scenarioer, men det er vanskelig å vite hva som kommer. Er det de minste eller største elevene som skal tilbake? Skal det vaere skoledag annenhver dag eller to puljer hvor den ene kommer tidlig og den andre senere?

Skolene i Stavanger, Sola, Randaberg og Sandnes har samarbeide­t tett gjennom krisen.

– Nå skal vi ha et møte for å snakkes naermere om hvordan vi vil løse det. I Sandnes legger vi opp til rektormøte onsdag like etter pressekonf­eransen fordi vi mener mye kan planlegges felles, og vi har daglige i møter med kommuneleg­en hvor vi går gjennom ulike scenarioer. Vi ser helst at vi får flere dager på å planlegge en skoleåpnin­g, men kommer til å vaere klare 15. april, sier Larsson.

Også barnehagen­e i Sandnes vil klare å åpne, ifølge Torill Jacobsen Kind, kommunaldi­rektør for barn og unge.

– Det er viktig å understrek­e at vi uansett ikke holder helt stengt.

En fullstendi­g åpning er utelukket. Det er for mange praktiske ting som krever lenger planleggin­gstid.

Kommunalsj­ef for oppvekst i Gjesdal kommune,

Jone Haarr

Barnehager, barneverne­t og helsestasj­onene er ikke helt stengte. Vi er opptatt av å gi et tilbud til barna som spesielt trenger det.

Håper på tidlig svar Kommunalsj­ef Anne-Jorunn Bjørkum Leigvold sier at skolene og barnehagen­e i Klepp er klare for å åpnes dersom de får beskjed om det.

– Hvor lang tid trenger dere på å forberede dere?

– Det kommer veldig an på hva de velger å gjøre og hva det krever av tilrettele­gging. Dersom det krever tilrettele­gging så er det en fordel at vi har litt tid til dette, sier Anne-Jorunn Bjørkum Leigvold.

– Hva tenker du at regjeringe­n bør gjøre?

– Å stenge skoler og barnehager er utfordrend­e for samfunnet. Det å finne gode løsninger i lag er viktig nå. Vi har valgt ikke å blande oss i strategien­e når det gjelder dette, men følger de nasjonale føringene på hva som er rett å gjøre etter påske.

– Jeg håper bare de ikke venter til onsdag ettermidda­g med å kunngjøre dette. Det hadde vaert fint å få litt tid til å forberede seg på hva som eventuelt skjer etter påske før fridagene, sier hun.

Kan bli SFO-endringer

– Vi har sett for oss ulike scenarioer for en eventuell gjenåpning av skoler og barnehager og vil følge de nasjonale rådene som gis. Vi er klare for å åpne igjen etter påske dersom vi får beskjed om det, sier oppvekstsj­ef Eskil Nygaard i Time kommune.

– Hva er utfordring­ene når det gjelder å åpne skolen igjen?

– Det kommer an på hvilke føringer som legges i tilknytnin­g til måten vi driver skole og barnehage. Oppfølging av smittevern­regler, hvilke føringer skal personalet følge og hvordan skal vi unngå store forsamling­er er noe av det vi må vite for å kunne forholde oss til dette. Vi gjør det vi kan og vår makt for å gjennomfør­e slik ønskelig, sier Nygaard.

I utgangspun­ktet er det også planleggin­gsdag for SFO på mange av skolene. I Time og Hå har de valgt å åpne SFO tirsdag 14. april dersom det blir bestemt at skolene skal åpne dagen etter. Det er ikke tatt en avgjørelse for hvordan dette løses dersom skolene blir delvis åpnet.

Kommunalsj­ef for opplaering og kultur Waldemar Pettersen i Hå kommune håper at skoleåpnin­gen blir utsatt til 20. april, men er klar på at de vil følge de nasjonale retningsli­njene.

– Får vi beskjed om å åpne rett etter påske, så gjør vi det, men jeg håper virkelig vi får retningsli­njer når det gjelder smittevern og hvordan vi skal forholde oss til dette, sier Pettersen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Iglemyr skole i Sandnes har sammen med restene av skolene og barnehagen­e i Norge vaert stengt siden 12. mars. Kommunene i Sør-Rogaland håper de får tid til å lage en god plan for åpning etter påske.
JON INGEMUNDSE­N Iglemyr skole i Sandnes har sammen med restene av skolene og barnehagen­e i Norge vaert stengt siden 12. mars. Kommunene i Sør-Rogaland håper de får tid til å lage en god plan for åpning etter påske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway