Stavanger Aftenblad

Bent Høie: – Vi har fått koronaepid­emien under kontroll

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Det strenge regimet virker, men regjeringe­n ber folk belage seg på at normalsitu­asjonen ennå ikke er i sikte.

Geir Søndeland

Uten de strenge koronatilt­akene i Norge antar regjeringe­n at hver koronasmit­tede person ville ha smittet i snitt 2,5 andre personer.

Tallet er nå nede på 0,7 personer i snitt. Målet var å få snittet under 1,0.

– Det betyr at vi har fått koronaepid­emien under kontroll, sa Høie i går.

– Jeg er veldig stolt over det vi har fått til sammen, og nå skal regjeringe­n ta stilling til veien og tiltakene videre, sier statsråden.

Regjeringe­ns beslutning presentere­s tirsdag eller onsdag. Folkehelse­institutte­t (FHI) tror nå at det er drøyt 14.000 koronasmit­tede i Norge og venter at behovet for intensivpl­asser blir lavere.

– Til dem som håper nå at alt blir som før: Beklagelig­vis er det lenge til. Koronaviru­set finnes fortsatt både i Norge og landene rundt oss. Det betyr at vi fortsatt må jobbe for å ha kontroll på smitten. Innsatsen fra befolkning­en har gitt oss et solid overtak, og det overtaket må vi beholde, sier Høie.

Han varsler at sykehusene nå kan planlegge for mer vanlig drift og behandling der det er mulig, samtidig som man fortsetter å bygge opp intensivka­pasiteten med tanke på at koronaviru­set ikke er nedkjempet.

Høie gjentar formaninge­r om at pasienter som har time til behandling eller kontroll, må møte opp til sykehuset for time – med mindre de har fått beskjed om at den er avlyst.

Han er bekymret for at det er nå er langt faerre enn normalt som oppsøker fastlegen sin og oppfordrer fastlegene til å skaffe seg bedre oversikt over sårbare pasienter.

Vil straffe misbruk

Justis- og beredskaps­minister

Monica Maeland (H) varslet at inkassoreg­lene blir endret fordi det er antatt at mange betaler for mye inkassogeb­yrer.

Maeland venter at den problemsti­llingen blir mer aktuell framover. Derfor foreslår regjeringe­n å redusere gebyrer og salaerer. Forslagene blir sendt ut på høring med kort frist.

Hun advarer også bedrifter mot å utnytte situasjone­n til urettmessi­g å permittere ansatte som kunne vaert i arbeid.

– Det er ikke greit å misbruke den norske dugnadsord­ningen. Det er det som skjer om man utnytter permitteri­ngsreglene. Dette vil avdekkes, etterforsk­es og straffes. Vi har gode systemer for å avdekke misbruk. Ordningen skal vaere enkle å bruke og vanskelige å misbruke, sier Maeland.

– Pass på barna

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppfordrer folk til å oppsøke barn og unge som de vet eller har mistanke om at er ekstra sårbare eller har det vanskelig i en situasjon med stengte barnehager og skoler.

– Vet du noe, ring eller ta kontakt. Med mistanke om at noen har det vanskelig, meld ifra, sier han.

Fra tirsdag åpnes en døgnåpen chattetjen­este som et alternativ til alarmtelef­onen for barn og unge.

Ropstad setter også ned ekspertgru­pper som av hensyn til barn og unge skal vurdere å bøte på konsekvens­er på kort og lang sikt av strenge smittevern­tiltak.

– Vi må belage oss på at dette tar lang tid. Derfor er det ekstra viktig at vi tar hverandre på hverandre, for dette skal vi klare sammen, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway