Stavanger Aftenblad

Ni av ti blir hjemme i påsken

-

OSLO: 89 prosent av nordmenn regner med å tilbringe påsken i egen bolig. – Hyttepåske er ikke erstattet med bypåske, men heller hjemmepåsk­e, sier seniorråd

giver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion. (NTB)

til hvor mange barn som lever i familier der minst én av foreldrene har en alvorlig psykisk lidelse og/ eller misbruker alkohol. Dersom de talte kun «klart alvorlige» lidelser, ble 115.000 barn rammet av foreldrene­s psykiske lidelser og 30.000 av foreldrene­s rusmisbruk. Totalt ble 12,2 prosent av befolkning­en under 18 år, og 135.000 barn, altså rammet av foreldrene­s rusmisbruk og psykiske lidelser.

Mer vold og overgrep

En av forskerne bak undersøkel­sen, seniorfork­ser Fartein Ask Torvik ved FHI, sier til Aftenblade­t at det ikke er gjort nye tilsvarend­e undersøkel­ser siden. Antakelig

er det fremdeles omtrent like mange barn som rammes. I hvilken grad koronakris­en, med stengte skoler og barnehager, endrer risikobild­et, kan han ikke uttale seg om.

– Jeg vet ikke hvordan dagens situasjon påvirker risikoen disse barna utsettes for. Men vi har i rapporten gått gjennom risikoen før dette oppsto. Vi så at disse barna har høyere risiko for å utvikle psykiske lidelser, for å bli slått og for å bli utsatt for seksuelle overgrep, sier Torvik.

Høye tall

Undersøkel­sen fra 2011 viste at 450.000 barn lever i familier der minst én av foreldrene har en psykisk lidelse eller misbruker rus. Men langt fra alle psykiske lidelser fører til nedsatt omsorgsevn­e. Mange foreldre har forholdsvi­s milde lidelser som hovedsakel­ig plager dem selv, og ikke barna, påpekte forskerne.

Derfor beregnet de antall barn som har foreldre med mer alvorlige lidelser. De kom til at 260.000 barn har foreldre med en psykisk lidelse som kan «gå ut over deres daglige fungering».

De snevret det så enda mer inn, til «klart alvorlige lidelser» som rammet barna, og kom da fram til at det likevel gjaldt hele 135.000 barn.

– Vanskelig periode

– Det er sikkert mange flinke laerer som nå forsøker å gjøre sitt beste for dem. Men det er klart det er en vanskelig jobb. Disse barna er nok inne i en vanskelig periode, sier seniorfors­ker Torvik.

Forskerne gjorde en bred undersøkel­se, for å fange opp også barn av foreldre som ikke mottar helsetjene­ster på grunn av psykiske lidelser eller rusmisbruk. De gjennomgik­k norske og internasjo­nale undersøkel­ser, fant metoder for å anslå mørketall, og justerte for at foreldre vanligvis er noe friskere enn andre.

– Dessverre er våre estimater de beste som fortsatt finnes, sier Torvik.

Denne typen undersøkel­ser er svaert kostbare, men han legger til at det er mulig det vil gjennomfør­es nye neste år.

Siden 2011 har antallet personer i Norge økt noe. Torvik sier at usikkerhet­en knyttet til deres estimat er høyere enn økningen i folketall. Derfor mener han det fremdeles er mest korrekt å anslå at 135.000 barn i Norge ble rammet av foreldrene­s rus- og psykiske lidelser – før koronakris­en oppsto.

Jeg vet ikke hvordan dagens situasjon påvirker risikoen disse barna utsettes for.

Fartein Aske Torvik, seniorfors­ker

 ??  ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) er stolt.
Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) er stolt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway