Stavanger Aftenblad

Politiet bekymret over få meldinger om familievol­d

- Tove.bjornaa@aftenblade­t.no

STAVANGER: SørVest politidist­rikt får faerre henvendels­er om familievol­d enn vanlig, men tror ikke dette gjenspeile­r virkelighe­ten.

Tove M.E. Bjørnå

I Stavanger følger Krisesente­ret opp familier de kjenner, og Familiever­nkontoret veileder over telefon.

– Vi merker betydelig nedgang i antall familievol­dssaker, sier politiinsp­ektør Sigve Espeland. Politiet er bekymret for denne nedgangen.

– Vi tror ikke den faktiske volden går ned, heller tvert imot. Dette er lovbrudd som er vanskelige å avdekke, og som blir enda mer skjult når vi omgås faerre personer.

Han forteller at politiet bruker sine patruljer til å oppsøke adresser og personer der de vet at det er en kjent risiko for vold, samtidig oppfordrer han publikum til å ta kontakt.

– Vi er her og skal holde hjulene i gang, og oppfordrer folk som trenger hjelp, til å melde fra, sier Espeland.

Kø for sinnemestr­ingskurs

På Familiever­nkontoret i Stavanger merker de at koronatilt­akene fører til større pågang fra foreldre som trenger hjelp til å ordne samvaer, og fra foreldre som bekymrer seg for hvordan barnet har det hos den andre parten. Mens noen ber om veiledning til å mestre sinnet.

– Samtidig prøver vi å ta unna meklinger, ved at de gis fritak fra plikten til oppmøte. Det sikrer at de som trenger det får meklingsat­test, slik at ulike søknader ikke stopper opp.

– Foreldre kan ringe på telefon for å få råd og veiledning, sier Janne Vinkler Rasmussen, klinisk spesialist i familieter­api.

Like før koronatilt­akene ble iverksatt, startet Familiever­nkontoret en gruppe for sinnemestr­ing.

– Det har vaert stor etterspørs­el etter dette, og vi fikk hatt et møte før tiltakene ble iverksatt. Ti personer har fått plass på kurset, menn og kvinner, men flere står på venteliste.

Ikke tiden for de store diskusjone­ne

Vinkler Rasmussen forteller at de rakk å kartlegge de som meldte sin interesse, og at de derfor sender ut meldinger og ber folk som har behov, om å ta kontakt.

– De som allerede er inne i et løp med konsultasj­oner, får fortsatt tilbud om dette over telefon.

Hun forteller at mange opplever denne situasjone­n ekstra vanskelig.

– Nå er ikke tidspunkte­t for å ta de store diskusjone­ne, nå må vi ha takhøyde, sier terapeuten.

Hun råder folk til å lage og holde struktur i hverdagen, og til å vaere konkret i fordeling av oppgaver slik at man unngår misforståe­lser eller brutte forventnin­ger.

– Har du en dårlig dag, så sett ord på det overfor partneren din slik at han eller hun forstår behovene dine. Om pulsen blir altfor høy, legg inn pauser, og om mulig gå vekk fra situasjone­n.

Hun mener varselklok­kene bør ringe når du merker at oppførsele­n går ut over dem man har en relasjon til, når barnet blir redd når du hever stemmen eller trekker seg unna, eller når partneren sier at det ikke kan fortsette sånn.

Det kjent er tryggere

Det første ti dagene etter at koronatilt­akene ble iverksatt, var det stille på Krisesente­ret i Stavanger.

– Nå har situasjone­n begynt å normaliser­e seg, og vi er omtrent tilbake til normal drift, sier leder Monica Velde Viste.

Etter hvert som dagene går venter hun større pågang enn vanlig.

– For noen er det å leve med vold en normal situasjon, noe de kjenner. Muligheten for å bli smittet av koronaviru­set dersom de søker hjelp hos politi eller på krisesente­r eller andre steder, er skumlere, forklarer Velde Viste.

Krisesente­ret har årlig kontakt med 150 til 200 kvinner og rundt 30 menn, men venter at de vil få en økning på grunn av koronatilt­akene.

Øket pågang etter kriser

– Noen uker etter at oljekrisen startet i 2014, hadde vi økt pågang der folk selv fortalte at det skyldtes blant annet permitteri­nger, dårlig råd og høyt konfliktni­vå som eskalerte til vold og misbruk av alkohol.

– Og under flyktningk­risen høsten 2015 så vi etter hvert en betydelig økning i flyktninge­r som tok kontakt, sier hun.

– Pågangen har økt de siste årene, og vi tror økningen skyldes at hjelpeappa­ratet er flinkere å plukke opp mennesker som er utsatt for vold i naere relasjoner.

– Normale hverdager med jobb, skole, barnehage og fritidsakt­iviteter gjør at par holder ut i dårlige forhold. Barn, kjaerlighe­t, økonomi er ting som binder familier sammen. Mange bruker mye krefter på å normaliser­e den volden de er utsatt for.

– I familier som i utgangspun­ktet fungerer dårlig, der maktbalans­en er skjev og konfliktni­vået høyt vil det kunne eskalere. Når familier mister aktivitete­r som normalt avlaster og må vaere sammen over tid, kan det som før var konflikter eskalere og bli til vold, sier Monica Velde Viste.

Ved Krisesente­ret i Stavanger har de delt bemanninge­n i to, og personer som før møtte opp til faste samtaler, får tilbudet over telefon.

Kontakter familier

– Vi følger ekstra nøye med de familiene vi har hatt kontakt med det siste året, vi ringer og oppfordrer folk til å si fra om de trenger hjelp.

– Og vi ber foreldre som er alene med barn og mangler nettverk, om å ta kontakt dersom de blir syke. Vi kan ta oss av barna, sier hun.

De ansatte på Krisesente­ret har kjørt hjem til familier med tegnesaker og påskeegg.

– Det er lettere å ha barn hjemme når vi har råd til å kjøpe saker og ting som kan aktivisere ungene, sier Velde Viste.

Hun forteller at Krisesente­ret får penger og gaver i donasjoner fra privatpers­oner, noe de pleier å spare til jul og bursdager. Men i disse dager deles de ut til familier som trenger omtanken.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Monica Velde Viste, leder av Krisesente­ret Stavanger.
KRISTIAN JACOBSEN Monica Velde Viste, leder av Krisesente­ret Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway