Stavanger Aftenblad

Hjemmepåsk­e

-

en god neve og viser fornøyd frem egenprodus­ert jord.

– Vet du hva dette er? Her ser du rester av potetris, maisplante­r, lauv og visne georginer. Alt fra fjorårets avfall. Plantene elsker dette. Bare vent og se, sier Ueland.

Hun har i tillegg en lukket varmkompos­t der hun kaster matavfall, og en åpen kaldkompos­tbinge på baksiden av huset der hun kaster hageavfall, gress og løv.

4. Kjøkkenhag­e

Den milde vinteren gjør det mulig å starte med dyrking av grønnsaker og urter allerede i påsken. Hos Ueland er settepotet­ene allerede i jorden. Det tar nemlig fem uker fra du planter settepotet­en til bladene kommer opp av jorden, og det er da de ikke vil ha frost.

Og har du verken bed eller pallekarm, så kan en liten del av plenen din bli til potetåker.

– Dette er nesten ikke til å tro. Du trenger ikke grave en gang, avslører Ueland og drar oss med bort til den lille grønne plenflekke­n som er igjen i hagen hennes.

– Legg gamle aviser oppå plenen, vann dem godt slik at de ikke blåser bort. På den måten kveler du gresset slik at det ikke fortsetter å vokse. Så legger du rusk og rask fra hagen oppå avispapire­t, før du legger på potetene, fyll på med det du har av hageavfall. Enklere blir det ikke, mener Ueland.

Lag cirka 30 centimeter mellomrom mellom hver settepotet og ikke bruk poteter fra vanlig matbutikk. Kjøp settepotet­er på Felleskjøp­et, råder Ueland.

Og vil du heller ha urter, kan du allerede nå plante ut for eksempel rosmarin, mynte, estragon, gressløk, persille og salvie.

Krukker på rekke og grad avslører at Ueland for lengst er i gang med å plante blomster og urter.

– Men kjøper du fra gartneri, så husk at de er bortskjemt med lys og varme. Det betyr at de må vende seg til et kaldere klima. Det er derfor lurt å ikke kjøpe dersom det er meldt frost og sludd dagen etterpå. Sjekk vaermeldin­gen før du kjøper, men urtene tåler faktisk mer enn du tror.

5. Baerbusker og frukttraer

Påsken er en fin tid for å beskjaere frukttraer og baerbusker.

Start med å fjerne syke, sprukne og tørre greiner på baerbusken­e. For tette baerbusker gitt lettere sykdom.

Beskjaerer du busker og traer riktig, holder de seg friske og gir god avling.

Ueland finner frem en skarp hagesaks og viser vei bort til epletreet.

– Det skal ikke vokse opp lange, tynne peaker som stikker rett opp eller greiner som krysser hverandre, forklarer Ueland.

Det er lurt å velge noen greiner som kan vokse seg sterke, i stedet for å ha et tettvokst tre med mange, spinkle greiner. Slik får frukten godt med lys og nok plass til å vokse.

 ??  ??
 ??  ?? Margunn Ueland viser hvor frukttraer­ne skal beskjaeres.
Margunn Ueland viser hvor frukttraer­ne skal beskjaeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway