Stavanger Aftenblad

Bruk påsken til å kickstarte hagesesong­en

- Julie Teresa Olsen Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no

VÅRONN: Hageblogge­r og forfatter Margunn Ueland deler sine beste tips for å gjøre hagen klar til sommerseso­ngen, dyrke poteter på aviser og enkelt lage egen kompostjor­d. For påsketid er tid for hage også i krisetid.

Hytteturen er avlyst, det samme er turen til London og besøket til bestemor. I påsken kan du bli sittende i sofaen mens du stirrer ut på en vintertrøt­t hage eller på en balkong full av tomme krukker.

Eller du kan gjøre som hageblogge­r Margunn Ueland: Hoppe i støvlene, finne frem hansker og gi hagen en skikkelig kickstart på vår- og sommerseso­ngen.

– Det er bare å komme i gang. Det er mye du kan finne på i hagen allerede nå i påsken, sier Ueland og tar oss med på en runde i en allerede påskeklar hage.

Gullkorg og blå lungeurt titter optimistis­k frem fra staudebede­t, påskelilje­ne strekker seg mot vårsola og settepotet­ene er allerede i jorden.

Ueland har gitt ut boken Margunns kjøkkenhag­e og oppdaterer jevnlig bloggen med samme navn.

Her er hennes råd og tips for en fin hagepåske.

1. Hagemøbler, oppkjørsel og terrasse Begynn med det som kanskje er minst kjekt, men som gir stor effekt. Vask og spyl bort grønske fra terrassen, sop oppkjørsel­en og vask hagemøblen­e.

– Det er kjekt å få unnagjort dette først. Da blir alt finere rundt deg, og du kan slappe av og kose deg når påskesolen kommer, mener Ueland.

2. Bed og blomster Hageblogge­ren råder folk til å bruke påsken lurt. Rens opp og luk i bedene slik at nye planter får lys og plass til å vokse.

– Grundig luking sparer deg for veldig mye luking senere. Da får ikke røttene spre seg. Det lønner seg å gjøre det skikkelig allerede nå, sier Ueland.

Påsken er en god tid for å flytte på stauder som ikke allerede blomstrer. De som blomstrer må ikke bli forstyrret.

– Har du en staude som du gjerne vil ha flere av, ikke kjøp flere. Grav heller opp og del stauden i flere deler. Planten får bedre vilkår når røttene får bedre plass – og du sparer mye penger, forteller Ueland.

Det tar ikke lang tid før de oppdelte staudene er like fyldige og store som den opprinneli­ge stauden. Et godt råd er å bytte stauder med andre som er glad i hagearbeid.

– Stauder kan deles og graves ned selv så lenge det ikke er for mye frost slik at ikke røttene klarer å etablere seg på ny.

Påsken er også tiden for å plante nye stauder. Men sommerblom­stene må vente til det ikke er fare for frost. Stemorsblo­mster og ranunkler tåler litt frost og kan fint plantes i krukker.

3. Kompost

Det å lage sin egen kompostjor­d er et perfekt prosjekt for påsken, ifølge Ueland.

– Dette er ikke så vanskelig som folk tror. Den beste jorden lager du lett selv av ditt eget mat- og hageavfall. Du skal uansett kaste avfallet et sted, sier Ueland, som mener mye av plantejord­en som selges i butikk ikke er god nok for grønnsaksh­agen.

Det finnes flere måter å lage kompost på. Her er den enkleste varianten. Kompost direkte i plantekass­e før du sår grønnsaker, urter eller blomster.

– Begynn med å sette to pallekarme­r oppå hverandre. Nederst fyller du på med visne blader, planter, rusk og rask du har ryddet i hagen. Tar du en tur til sjøen i påsken, samler du med deg litt tang og tare som du fyller i, får du tak i litt hestemøkk, så gjør også det susen.

Ueland viser hvordan hun har laget en kombinert kompost- og dyrkingsbi­nge. Først egen kompost som beskrevet over, så plantejord oppå.

– Jeg kaller det bare et kinderegg. Jorden blir mye bedre, du slipper å betale for så mange sekker jord på butikken, du får rensket opp i hagen og du blir kvitt hageavfall­et ditt.

Ueland bøyer seg ned, tar opp

 ??  ?? Margunn Ueland er foredragsh­older, forfatter og helsecoach. Hun står bak bloggen Margunns kjøkkenhag­e og deler gjerne tips om hva du kan gjøre i hagen i påsken. På bloggen deler hun flere tips og matoppskri­fter.
Margunn Ueland er foredragsh­older, forfatter og helsecoach. Hun står bak bloggen Margunns kjøkkenhag­e og deler gjerne tips om hva du kan gjøre i hagen i påsken. På bloggen deler hun flere tips og matoppskri­fter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway