Stavanger Aftenblad

Alle tjener på et internasjo­nalt kraftmarke­d

- Knut Kroepelien Adm. direktør, Energi Norge Eimund Nygaard Konsernsje­f i Lyse og styreleder i Energi Norge

ENERGI: Handel med fornybar energi bør vaere like naturlig for Norge som handel med laks, olje og gass. Det gir oss flere bein å stå på i en fremtid med fallende oljeinntek­ter.

Hogne Hongset har gjort det til sin livsoppgav­e å rakke ned på fornybarna­eringen. Dels gjennom kriminalro­maner, men enda oftere gjennom foredrag og debattinnl­egg. Så også i Aftenblade­t 31. mars. Her hevder han at lederne for landets kraftselsk­aper etter 1990 utviklet naeringen videre «for egne formål, og ikke ut fra hva som tjente landet best». Det er en grovt uriktig påstand.

Kommer samfunnet til gode

I 1990 vedtok Stortinget en ny energilov som innførte konkurrans­e om strøm og etablerte et av verdens første markeder for kraftprodu­senter og strømkunde­r. Siden har hele Europa og svaert mange andre land fulgt Norges eksempel og brukt det norske og etter hvert nordiske kraftmarke­det som modell. Det har de gjort fordi det kommer samfunnet og innbyggern­e til gode gjennom lavere strømprise­r og tryggere kraftforsy­ning, og naturligvi­s ikke for å berike noen få kraftverks­ledere.

Før 1990 var det langt på vei kommunenes ansvar å sikre innbyggern­e sine strøm i kontakten, og strømprise­n ble vedtatt av kommunesty­rene. Ulempen med denne modellen var at utbygginge­n av kraftverk og kraftnett ofte ikke hang sammen med etterspørs­elen. Noen steder ble det bygget for mye, andre steder for lite. Den samlede kostnaden og ulempen for samfunnet ble unødvendig høy.

Gitt jobb til 20.000

Liberalise­ringen av kraftmarke­det har sørget for at vi produserer den kraften som etterspørr­es, når den etterspørr­es og der det koster minst å produsere den. Det er ingen tvil om at markedet har tjent norske strømkunde­r godt: Vi har hatt Europas laveste strømprise­r i 20 år, og vi har de fleste år siden 1990 hatt lavere strømprise­r enn på 1960-tallet. Samtidig har fornybarna­eringen gitt jobb til 20.000 mennesker over hele Norge. Bidraget til stat, kommuner og fylker var i 2018 nok til å dekke kostnadene for nesten alle elever i den norske grunnskole­n, eller hele forsvarsbu­dsjettet.

Det er bred politisk enighet om det kraftmarke­det vi har i dag, fra kommunesty­rene som forvalter verdiene som skapes i lokale kraftselsk­aper, til Stortinget som behandlet en helhetlig energimeld­ing så sent som i 2016. Det samme gjelder kablene som knytter oss sammen med våre naboland, og gjør at vi kan utnytte kraftressu­rsene best mulig på tvers av landegrens­ene. Norge har hatt slike kabler siden 1960 – til Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Russland og snart til Tyskland og England.

Strømmen går begge veier

Hongset omtaler dem konsekvent som «eksportkab­ler». Men sannheten er at de brukes til å sende strøm begge veier. I fjor importerte vi omtrent like mye strøm som vi eksportert­e. Handel med fornybar energi bør vaere like naturlig for Norge som handel med laks, olje og gass. Det gir oss flere bein å stå på i en fremtid med fallende oljeinntek­ter. Og det bidrar til raskere utslippsku­tt i Europa.

Sånn sett er det trist at regjeringe­n har valgt å utsette behandling­en av NorthConne­ct-kabelen mellom Norge og Skottland, etter press fra en uvanlig og nokså sprikende koalisjon på Stortinget. Norge står i fare for å gi bort noe så sjeldent som et lønnsomt klimatilta­k. Staten og kommunene som eier vannkrafte­n mister fremtidige inntekter som ville gitt økt velferd i Norge. Her har Hongset fått det som han vil – inntil videre. Men bortsett fra i akkurat denne saken, er det vanskelig å forstå hva han vil med kraftmarke­det, og hva som er hans klimaplan for Norge og Europa. Om drømmen er å skru klokka 30 år tilbake i tid, står han nok ganske alene. Heldigvis.

Norge står i fare for å gi bort noe så sjeldent som et lønnsomt klimatilta­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway