Stavanger Aftenblad

Ja til kortreist kultur!

- Stian Robberstad Storhaug Production­s

KORONA: Pandemien rammer nådeløst, saerlig hardt går det utover kulturlive­t som inntil videre har blitt pålagt å legge ned all virksomhet, kulturarra­ngementer er forbudt.

I likhet med restaurant­bransjen er kulturlive­ts virksomhet avhengig av publikum for å formidle og selge konserter, debatter, utstilling­er og festivaler. Den offentlige debatten rundt krisepakke­r for kulturlive­t kretser rundt vilkårene til utøvende kunstnere, noe som er selvsagt, men vi må ikke glemme de som jobber «backstage».

Avhengige av underlever­andører Som restaurant­bransjen er også kulturlive­t avhengig av mengde lokale underlever­andører som produsente­r, lydmenn, markedsfør­ere, tekstforfa­ttere, programmer­ere, grafisk designere, utleie av lyd, lys og lysutstyr også videre. De frie kulturarbe­iderne er avhengige av å levere varer og tjenester til kulturlive­t for å overleve. De fleste opererer som såkalte frilansere gjennom egne enkeltmann­sforetak og har ikke (pr. dags dato) rett på hjelp fra Nav.

Når det nå arbeides med en lokal krisepakke til kulturlive­t i Stavanger i tillegg til regjeringe­ns egen pakke, er det saerdeles viktig å sikre at kulturarbe­idere innen det frie feltet, det vil si de som ikke er tilknyttet de etablerte institusjo­nene, gis en form for økonomisk sikkerhet.

Stort tap

Det vil vaere et stort tap for det lokale kulturlive­t om det kun er de etablerte institusjo­nen som overlever denne krisen.

 ?? NORTHCONNE­CT ?? «Det er trist at regjeringe­n har valgt å utsette behandling­en av NorthConne­ct-kabelen mellom Norge og Skottland, etter press fra en uvanlig og nokså sprikende koalisjon på Stortinget», skriver Knut Kroepelien og Eimund Nygaard.
NORTHCONNE­CT «Det er trist at regjeringe­n har valgt å utsette behandling­en av NorthConne­ct-kabelen mellom Norge og Skottland, etter press fra en uvanlig og nokså sprikende koalisjon på Stortinget», skriver Knut Kroepelien og Eimund Nygaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway