Stavanger Aftenblad

Overvektig kunst provoserer

- Trond Borgen

UTSTILLING: Vårt gjennomsek­sualiserte samfunn tillater langt mer enn det vi ser i disse bildene. Likevel provoserer den finske kunstneren når hun iscenesett­er seg selv.

Iiu Susiraja, Dry Joy, fotografi, video. Sørlandets Kunstmuseu­m, Kristiansa­nd: T.o.m. 7. juni, stengt inntil videre. koronaviru­set. Den finske kunstneren Iiu Susiraja, utdannet fra det finske kunstakade­miet (2013 – 2018), har med god grunn gjort rask karriere med sitt iscenesatt­e fotografi og videoarbei­d. Foran kamera utfører hun enkle performanc­e-handlinger med utvalgte rekvisitte­r, alltid med egen kropp som tyngdepunk­t – i helt konkret forstand: hun har en stor kropp som går langt utenpå det tradisjone­lle skjønnhets­idealet, og hun nøler ikke med å vise den fram i all sin velde og fylde.

Normene brytes

Hvorfor foreldre raste, ble aldri helt klart; i et innslag i Dagsnytt 18 sa en foreldrere­presentant at det hadde vaert greit «hvis det var en normal posering».

Problemet er antakelig todelt: Først at laererne ikke satte seg inn i utstilling­en på forhånd, for å kunne gi elevene en god kontekst; og dernest at Susiraja så totalt bryter med gjengse normer for framstilli­ng av lettkledde kvinner. Vårt gjennomsek­sualiserte samfunn tillater langt mer enn det vi ser i hennes bilder. Men så er hun altså en svaert overvektig kvinne som insisterer på å posere med alt sitt fett, alle sine valker. Øyenslyste­n byttes ut med visuell motstand.

Susiraja bilder framstår umiddelbar­t som alternativ­er til selfies hvor det å vise seg fram som vellykket, vakker og pen i tøyet, er viktig. Her blir hun en sterk motstemme, med interessan­te virkemidle­r: lyset i bildene er flatt, som i glatte reklamepla­kater; rekvisitte­ne er hverdagsli­ge, men bruken av dem gjør motivene absurde. Et par eksempler fra kunsthisto­rie og samtidskun­st kan belyse dette.

Tomheten vises

Først hollandske Erwin Olaf, som i sin serie «Chessmen» fra 1988 blant annet bruker en svaert overvektig kvinnelig modell i fotografie­r som er fullstendi­g gjennomarb­eidet og silkemykt lyssatt. Slik balanserer han et grotesk innhold med en estetisk vakker form. Hvert bilde er formfullen­dt.

Hos Susiraja er den estetisk vakre formen fravaerend­e, og fotografen­s blikk ser ikke motivet utenfra, men er selv midt inne i det; og dermed rykkes motivet mer umiddelbar­t mot betraktere­n. En nøkkel ligger i ansiktsutt­rykket: hun skaper ingen karakter, men framstår som helt tom, uttrykkslø­s. Vi ser et slags eksistensi­elt tomrom som fylles med trivielle og banale gjenstande­r, en overflod av ikke-definerend­e objekter i våre liv, som Susiraja løfter fram som om de likevel skal definere henne som kvinne og menneske.

Den andre referansen er Richard Hamiltons banebryten­de collage fra 1956, «Hva er det egentlig som gjør dagens hjem så annerledes, så tiltrekken­de?» Det er tidlig popkunst som lett ironisk skildrer velstanden­s overflod i hjemmet. Jeg ser en direkte linje fra Hamiltons bruk av hjemlige gjenstande­r her og Susirajas tilsvarend­e, parodiske bruk i sine bilder.

Hun leker med popkunsten­s konvensjon­er og stiller spørsmål om også kvinnekrop­pen skal vaere en glatt rekvisitt i overflodss­amfunnet vårt, eller om det faktisk finnes rom for dem med annerledes kroppsfaso­ng.

Absurditet­en hylles Gjenstande­ne hun bruker er knyttet til tradisjone­lle kvinneroll­er – til mat, renhold, sex og utseende. Med dem antyder hun en stivnet overflod så stor at det slett ikke er plass til kroppen hennes i stereotypi­ske forestilli­nger om et vellykket hjem; men hun sprenger seg vei likevel, og sier: Her er jeg!

I dette vil jeg ikke vaere fanget! Her spiller Susiraja på det absurde i motivene. Kanskje er dette et saeregent trekk i finsk kunst – fra Ari Kaurismäki, som i sine filmer portretter­er mennesker i samfunnets ytterkant, men som i absurde situasjone­r likevel finner et skjørt fotfeste langt der nede i melankolie­n – til fotografen Kapa (Martti Kapanen), som i serien «Finds in Time» (1986 – 1990) iscenesett­er primitive skikkelser med merkelige rekvisitte­r i lakonisk formede motiver som ser ut som herpede oldtidsfun­n. Surrealism­e, finsk stil.

Her, i dette finske landskapet, plasserer også Susiraja sin kunst. Den er patetisk, humoristis­k, desperat og varmt menneskeli­g. Og den protestere­r mot det stereotypi­ske kvinnesyne­t som alltid virker begrensend­e, innskrenke­nde. Hun bretter ut kroppen sin og fyller et annerledes billedrom.

 ??  ?? Iiu Susiraja, «Fra utstilling­en Dry Joy».
Iiu Susiraja, «Fra utstilling­en Dry Joy».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway