Stavanger Aftenblad

Dette jobber de med nå

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

IDRETT: Viking-sjefen tilbød seg å bli permittert. Pål Higson i Oilers håper han aldri får de samme arbeidsopp­gavene igjen.

– Det har vaert en bratt laeringsku­rve de siste ukene. Dette er oppgaver jeg ikke har erfaring med og som jeg håper aldri kommer igjen, sier Oilers-sportssjef Pål Higson til Aftenblade­t.

Landets ledende ishockeykl­ubb skulle vaert midt i sluttspill­ets semifinale­serie nå. De skulle pyntet DNB Arena til fest hver fjerde dag og vaert et samlingspu­nkt for entusiasme, tilhørighe­t og et lurveleven slik vi kjenner hallen når det koker som verst.

Kan ikke planlegge

I stedet er DNB Arena stengt ned. Alle spillerne er permittert. I administra­sjonen sitter Pål Higson og daglig leder Terje Haukali, også de delvis permittert­e.

– Nå bruker vi tiden på å gjennomfør­e og hjelpe spillere og ansatte med permitteri­ngsordning­ene. Samtidig går vi igjennom kostnader og forsøker å begrense utgiftene. Vi kan ikke planlegge noe sportslig, til det er bildet for usikkert. Vi vet ikke ennå hva vi kan planlegge for.

– Når vi vet hva vi egentlig skulle gjort i disse dager, blir kontrasten­e enormt store. Alt arbeid er rettet mot den spesielle situasjone­n vi er i, understrek­er Higson og legger til at de må ta en ny vurdering etter påske.

Tilbød

I Jåttåvågen sitter Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen. Da spillere, trenere og ansatte fikk permitteri­ngsvarsel, tilbød også Henningsen seg å blir delvis permittert.

Det forslaget ble kontant avvist av styret. Nå er som kjent permitteri­ngsvarslen­e rundt A-laget trukket tilbake ettersom de får lov å trene igjen.

Henningsen vet fortsatt ikke når serien kommer i gang. Planen er i slutten av mai, men klubben tar også høyde for senere oppstart. Derfor jobber Henningsen med å utarbeide forskjelli­ge budsjetter de kan styre etter.

Andre oppgaver nå

– Jeg bruker tid på å informere de ansatte som er delvis permittert­e (markedsavd­eling og akademitre­nerne) fortløpend­e om situasjone­n. Dessuten har vi planer framover i tid som vi jobber med.

– Dessuten får jeg nå tid til å gjøre oppgaver og ta tak i saker jeg ikke har prioritert tidligere. Det handler om utvikling av klubben, anlegget, stadiontak og så videre, forklarer Henningsen - som bare har fått én henvendels­e fra en sponsor som lurte på hva som skjedde med sponsorate­t nå som alt er satt på vent.

Ikke på seriestart i mai Kollega Tom Rune Espedal i

Sandnes Ulf har ingen planer om å trekke permitteri­ngen av spillerne tilbake - slik Viking har gjort. De avventer situasjone­n og vil gjøre en ny vurdering etter påske.

Han tviler sterkt på at det blir sesongstar­t i slutten av mai.

– Det er spesielt to ting jeg bruker mye tid på nå, og det er krevende oppgaver: Vi skal sørge for at Sandnes Ulf Toppfotbal­l klarer forpliktel­sene sine og er en sunn klubb også i framtiden.

– Vi skal også sørge for at Øster Hus Arena får en baerekraft­ig økonomi. Vi har leietakere her som også er rammet, understrek­er Espedal.

Spillerlog­istikk

På kontoret i Åsenhallen sitter John Harald Kåsen. Klubbens daglige leder er naturligvi­s glad

for at klubben ble vaerende i eliteserie­n uten å måtte spille kvalifiser­ing, men de har permittert spillerne. Det samme er Kåsen - delvis.

Den nyansatte treneren, Steffen Stegavik, starter etter planen 1. mai. Kåsen sier de bruker tid på spillerlog­istikk, de må forsterke laget til kommende sesong.

– Kan dere jobbe med nye spillere når de dere allerede har er permittert­e?

– Det er ikke snakk om å hente nå, men fram i tid og til sesongstar­t. Vi jobber som om vi kommer i gang med oppkjøring­en etter planen. Det er 20. juli som er datoen, svarer Kåsen som tror det blir åpnet for aktivitet i mindre grupper i Åsenhallen i løpet av mai.

I går signerte klubben den svenske keeperen Esmeralda Fetahovic (23) for de kommende to sesongene.

Delvis permittert

Han forteller at det er nok å gjøre selv om all aktivitet er stengt. Det handler om påmeldinge­r av lag, planlegge treningsti­der og forberedel­se av messer.

– I tillegg er det flere støtteordn­inger vi kan søke på. Både kommunalt og sentralt i idrettsfor­bundet, legger Kåsen til.

På Naerbø styrer fortsatt daglig leder Helen Bjørnsen klubben. Det gjør hun i full stilling - enn så lenge. Klubben har permittert spillerne og permittert halvparten av de tre årsverkene i administra­sjonen.

Skryter av kommunen Bjørnsen har gitt styret beskjed om at også hun kan bli delvis permittert den dagen hun ser at det ikke er behov for henne på fulltid.

– Det skjer nok i løpet av kort tid. Vi må spare der vi kan, sier Bjørnsen.

– Arbeidstid­en går med til fakturerin­ger, holde kontakt med sponsorer, de ansatte, registreri­ng av medlemmer og holde tak i driften.

– Det handler om å få oversikt over de økonomske konsekvens­ene, påpeker Bjørnsen som skryter av Hå kommune som har bidratt så godt de kan for at klubben skal komme seg igjennom krisen.

Det inkluderer blant annet at Naerbø får full driftsstøt­te og leieinntek­ter fra en hall som foreløpig er stengt.

Lavere permitteri­ngsgrad Toppseriel­aget Klepp har seks år med overskudd på driften bak seg. Slikt sett er det foreløpig ingen kjempekris­e for klubben. For laget vil det heller ikke vaere alvorlig å spille kamper uten publikum.

Av en omsetning på 15 millioner kroner årlig, utgjør publikumsi­nntektene bare 70.000 kroner.

Spillerne er permittert 80 prosent. Daglig leder Thomas Engen er fortsatt i full jobb. Nå som det til en viss grad er åpnet for treninger under smittevern­reglene som gjelder, vil klubben ta en ny vurdering etter påske.

Han antyder at permitteri­ngsgraden i første omgang muligens kan senkes til 50 prosent.

– Ellers jobber vi med en del ting rundt anlegget. Vi har blant annet fått inn noen tonn med gummikuler til banene. Dessuten bistår vi de ansatte med oppfølging, mange har fått livet snudd opp ned nå, påpeker Engen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, tilbød seg å bli delvis permittert, men fikk kontant avslag fra styret. Nå jobber han med gjøremål han ikke har hatt tid til å prioritere tidligere.
JARLE AASLAND Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, tilbød seg å bli delvis permittert, men fikk kontant avslag fra styret. Nå jobber han med gjøremål han ikke har hatt tid til å prioritere tidligere.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I Sandnes Ulf er det ikke mye aktivitet om dagen. Daglig leder Tom Rune Espedal tror ikke serien starter i slutten av mai og avventer situasjone­n rundt de permittert­e spillerne og ansatte.
PÅL CHRISTENSE­N I Sandnes Ulf er det ikke mye aktivitet om dagen. Daglig leder Tom Rune Espedal tror ikke serien starter i slutten av mai og avventer situasjone­n rundt de permittert­e spillerne og ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway