Stavanger Aftenblad

Nytt skritt mot rusreform

-

LEDER: Stavanger kommune vil hjelpe, ikke straffe, dem som misbruker rusmidler. Det er en svaert gledelig politisk utvikling.

Den såkalte «krigen mot narkotika» er en av den vestlige verdens virkelig store tragedier. Enorme ressurser har blitt sløst vekk på en feilslått strategi, der noen av samfunnets svakeste grupper har blitt ofre for et spill mellom politikere og politiet.

Fasiten etter et par generasjon­er med straffefor­følgelse er at det er mer narkotika i omløp enn noensinne, og at verdens mest lukrative industri (etter våpenprodu­ksjon) nå er den internasjo­nale handelen med forbudte rusmidler.

Regjeringe­n Solberg har satt i gang et lovarbeid som tar sikte på å reparere noen av de skadene denne feilslåtte politikken har medført. Den offentlige utredninge­n «Fra straff til hjelp» inneholder en rekke framtidsre­ttede og fornuftige forslag, der essensen er at misbruk av rusmidler er en sak for helsevesen­et, ikke politi og påtalemynd­ighet, og at besittelse av brukerdose­r av ulovlige rusmidler ikke lenger skal vaere en straffbar handling.

Aftenblade­t har tidligere gitt sin tilslutnin­g til det vesentligs­te og konklusjon­en til utvalget som har levert utredninge­n. Derfor er det neppe noen overraskel­se at vi også applaudere­r det politiske vedtaket som ble fattet av formannska­pet i Stavanger kommune 2. april.

Koronapand­emien har tydeliggjo­rt hvorfor rusmisbruk­ere trenger hjelp og ikke straff. Mangelen på stoff i markedet på grunn av reiserestr­iksjonene har gjort at det omsettes narkotika av dårlig kvalitet, ofte med svaert skadelige tilsetning­sstoffer. I tillegg sliter rusmisbruk­ere med helseskade­r og svekket immunforsv­ar på grunn av abstinensl­idelser.

Det er svaert gledelig at det politiske flertallet i Stavanger har innsett at dagens politikk er feilslått. De politiske signalene som kommer fra de store byene (Bergen kommune har også støttet rusreforme­n) bør påvirke den endelige beslutning­en som skal fattes av Stortinget.

Vi har over tid fryktet at utredninge­n kan komme til å havne i en skuff, fordi det ikke finnes politisk mot til å trekke de nødvendige konklusjon­ene. Derfor er det nødvendig at alle som har innsett at dagens politikk gjør mer skade enn nytte, fortsetter å gi innspill, ikke minst til helseminis­ter Bent Høie og justismini­ster Monica Maeland.

Det er vanskelig å innrømme feil. Da er det desto viktigere å anerkjenne dem som har mot til å gjøre nettopp det. Mange politikere har i mange år lagt mye prestisje i å forsvare en politikk som åpenbart ikke virker. De som nå endrer mening fordi bevisene er overvelden­de, fortjener ros, ikke kritikk.

Verdens mest lønnsomme virksomhet (etter våpenhande­l) er den internasjo­nale omsetninge­n av ulovlige rusmidler

 ?? POLITIET ?? Ecstasy (MDMA) er et populaert narkotisk stoff. Aftenblade­t støtter dem som mener at misbruk av ulovlige rusmidler er en sak for helsevesen­et, ikke politiet.
POLITIET Ecstasy (MDMA) er et populaert narkotisk stoff. Aftenblade­t støtter dem som mener at misbruk av ulovlige rusmidler er en sak for helsevesen­et, ikke politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway