Stavanger Aftenblad

Skoler og barnehager åpnes gradvis etter påske

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­n belønner folket med å myke opp litt, men er beredt til å gjeninnfør­e strenge tiltak om smitten kommer ut av kontroll. – Det er grenser for hvor lenge du vil få støtte til tiltak, sier Erna Solberg.

Geir Søndeland

– Flere vil dø av korona i Norge. Flere vil få utsatt operasjone­r. Hverdagen til mange vil bli snudd på hodet. Derfor iverksette­r vi nå drastiske tiltak i håp om å stoppe viruset.

Slik begrunnet statsminis­ter Erna Solberg (H) innføringe­n av de sterkeste og mest inngripend­e tiltakene i Norge i fredstid for nesten fire uker siden. Mandag sa helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) at koronaepid­emien var under kontroll. Tirsdag kom regjeringe­ns nye vurderinge­r.

Gradvis gjenåpning

Gitt at det er smittevern­faglig forsvarlig, blir dette endringene: y Fra 20. april gjenåpnes barnehager. y Fra 27. april gjenåpnes skoler for første til fjerde trinn, skolefriti­dsordninge­r og videregåen­de skoler for elever på VG3 som følger yrkesfagli­g løp i skole, og yrkesfagel­ever på VG2. y Fra 27. april åpnes universite­ter, høyskoler og fagskoler for noen studenter og ansatte, under visse vilkår. y «Hytteforbu­det», altså overnattin­g på fritidseie­ndom, oppheves 20. april. Unødvendig­e fritidsrei­ser frarådes fortsatt. y Fra 20. april kan helsefagli­ge virksomhet­er med én-til-énkontakt, som fysioterap­euter og psykologer, kunne drive mer som vanlig. Det skal utvikles bransjesta­ndarder i samråd med Folkehelse­institutte­t og bransjen. Det samme gjelder senest 27. april for frisører og hudpleiere.

Utvalgte andre tiltak: y Kommunene pålegges å sørge for at de som skal i karantene eller isolering, kan oppholde seg på hotell eller annet sted anvist av kommunen. y Sykehusene skal forberede for

normal drift etter påske. y Kommunene gjenoppret­ter normal aktivitet i helse- og omsorgstje­nesten. y Kommunene får et forsterket

krav om å ivareta utsatte barn. y Store kultur- og idrettsarr­angementer forbys til 15. juni.

– Fått kontroll sammen

– Vi har nå sammen fått kontroll på viruset, derfor kan vi åpne opp samfunnet litt etter litt, sier statsminis­ter Solberg.

Mantraet er «sammen, kontroller­t og over tid».

– Hvis vi lykkes med å kontroller­e smitten framover, kan vi åpne opp mer, mislykkes vi, må vi stramme inn igjen, sier statsminis­teren.

– Er dette en oppskrift på å presse smittetall­et oppover?

– Nei, utgangspun­ktet er å presse dette nedover og at vi fortsatt skal få til det. (...) Helt smittefagl­ig skulle vi ha holdt alle andre tjenester stengt lenger, men vi synes det er viktig at vi får folk og hjulene i gang, sier hun til Aftenblade­t.

– Hvordan det går videre, vil avhenge av at folk faktisk har litt utholdenhe­t og tenker på dette som et langdistan­seløp, fortsetter hun.

– Hvor tungtveien­de har økonomiske hensyn vaert for at dere nå myker opp?

– For oss har det først og fremst vaert helsemessi­ge begrunnels­er og at folk skal ha trygghet og tillit til det vi gjør. Det er grenser for hvor lenge du vil få støtte til tiltak over tid om det ikke oppleves at det er riktig og hensiktsme­ssig. Derfor, når smitterepr­oduksjonst­allet er under 1, så må vi også vise at det betyr at vi kan gå noen steg videre, svarer hun Aftenblade­t.

– Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsni­tt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smittevern­tiltak i lang tid, sier Høie.

– Foreldre, barn og ansatte skal vaere trygge på at åpningen skjer på en forsvarlig måte. De skal få god og tydelig informasjo­n om hvordan de skal begrense smittespre­dning. Jeg er glad for at de minste barna snart skal få komme tilbake til barnehagen­e og skolene, sier kunnskapsm­inister Guri Melby (V).

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Kunnskapsm­inister Guri Melby (V), Statsminis­ter Erna Solberg (H) og helseminis­ter Bent Høie (H) presentert­e i går hvilke koronatilt­ak regjeringe­n ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Kunnskapsm­inister Guri Melby (V), Statsminis­ter Erna Solberg (H) og helseminis­ter Bent Høie (H) presentert­e i går hvilke koronatilt­ak regjeringe­n ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway