Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

venner. Prøv å vaere rausere med deg selv. Si høyt at du skjønner at dette er vanskelig. Gi deg selv en klapp på skulderen når du gjør en god jobb. y Hvor hardt slår hjertepump­a? Jo mer aktivert du blir, jo mindre kreativ og løsningsor­ientert blir du. Kjenner du at du blodet bruser, må du ta en timeout. Gå og sett på kaffe, løp opp og ned i trappene, stenge deg inne på soverommet og prøve å se det store bildet. Dette handler ikke om deg.

Sunde anbefaler at de som har mulighet til å dele på ansvaret, lager seg rutiner eller en vaktplan der hver forelder får tid til å trekke seg unna. Gi partneren rom til å samle tankene og se ting i perspektiv.

Foreldre som er mye alene med barn, kan tenke at de har et videokamer­a som filmer samspillet med barnet for eksempel i leggesitua­sjonen, og at foreldre, partner eller barna skal kunne se dette senere.

– Foreldre er rollemodel­ler. Barn hermer etter det vi gjør, de gjør ikke det vi sier, sier psykologsp­esialisten. Han vil at vi snakker til barnet slik vi ønsker at barnet skal snakke til oss.

– Skal familien spise middag og barnet ikke vil komme, nytter det ikke å rope å kjefte. Det eneste barnet vil laere når vi roper, er at det er greit å rope til hverandre i denne familien. Tar du tak og drar barnet til bordet, vil hun antagelig prøve å komme seg fortest mulig bort.

Sunde anbefaler at du heller gjør det på denne måten:

– Si at det ville vaert hyggelig om barnet sitter sammen med familien når dere spiser. Sørg for at stemningen rundt bordet er god, snakk med hyggelig stemmeleie, eller sett på fin musikk eller lydbok. Gi de som allerede sitter rundt middagsbor­det positiv oppmerksom­het. Etter hvert vil de fleste barn ønske å bli en del av fellesskap­et.

Sunde snakker av erfaring. Han hevder at dersom du snakker til barnet på den måten du vil at barnet skal snakke til deg i seks uker, så vil de aller fleste barn roe seg, lydvolumet i familien vil gå ned, og ungene vil speile deg.

Fiks «krapylet»

– Noen kommer til meg og ber meg fikse «krapylet». Etter å ha brukt denne metoden, blir de overrasket over hvor enkelt det kan vaere.

– Men barn er svaert ulike, vil ikke dette vaere ekstra vanskelig for familier med «krevende» barn?

– Jo, det vil vaere ekstra krevende for dem som har veldig aktive eller krevende barn, men det blir ikke mindre krevende om foreldrene klikker. Gi barna muligheter til å få ut energien, ligg litt i forkant, tenk at aktive barn laerer kroppsbehe­rskelse, balanse og styrke, at de får fordeler i idrett, eller at de har sterk vilje og kan bestemme over seg selv.

– Noen foreldre vil si at de har temperamen­t, og at de trenger å få det ut. Er det noe i dette?

– Forskning viser at jo mer sint du er, jo lettere gir du deg selv lov til å vaere sint overfor folk. Det blir på en måte normaliser­t. Så dette er kun en unnskyldni­ng fra dem som velger å bli sinte, sier Sunde.

– Kan det ha gått så langt at det blir for sent?

– Det er aldri for sent å endre dette, like lite som det er for sent å slutte å røyke. Bestem deg for at du skal vaere med barna slik du vil at barna skal vaere mot deg, og vaer raus og snakk fint til deg selv som forelder. Så håper vi at situasjone­n vi er i nå, snart går over. I mellomtide­n må vi ta en dag om gangen, sier psykologsp­esialist Steinar Sunde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway