Stavanger Aftenblad

Jobber febrilsk for å holde liv i handelen

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Omsetninge­n i Sandnes sentrum har falt med mellom 60 og 70 prosent, melder sentrumsfo­reningen. Nå håper politikern­e 2 millioner kroner skal få fart på handelen igjen.

Camilla Bjørheim

Julie Teresa Olsen

kundene skal føle seg trygge, sier Rønneberg.

I likhet med de fleste andre butikker i Langgata, har Idland permittert ansatte. Åpningstid­ene er noe redusert.

– Men vi er fleksible og åpner gjerne dørene dersom noen ikke rekker å komme i åpningstid­ene. Vi er positive og tror vi skal komme oss gjennom denne krisen. Vi håper sola skinner på andre siden, sier Rønneberg.

– Mange butikkeier­e står på for å redde for livsverket sitt og jobber lange dager. Noen har permittert ansatte, og står dermed først hele dagen i butikken før de går i gang med hjemkjørin­g av varer på kveldstid, sier Torkelsen i Sandnes Sentrum.

Også gårdeierne i sentrum bidrar på sitt vis for å holde hjulene i gang.

– Noen har gitt gratis leie i april, andre har halvert leien. De fleste butikkene er i dialog med gårdeierne og inntrykket er at de aller fleste bidrar, sier Torkelsen.

Øvstebø, som eier flere eiendommer i sentrum, er blant dem som har gitt gratis husleie ut april.

Noi må tenke nytt

Roger Malmin, kjøkkensje­f hos Noi, tror det vil ta lang tid før ting er tilbake til normalen.

– Det er lov å håpe, men jeg tror sommeren blir tøff fordi vi fortsatt må holde avstand. Vi har et selskapslo­kale i 2. etasje, men det er jeg redd ikke vil bli utleid i 2020. Restaurant­bransjen må tenke helt nytt på mange områder, sier Malmin.

Hos Noi planlegger de blant annet for mer take away.

– Vi har ikke hatt så mye av dette før, men det må nok bli en større del av tilbudet vårt fremover.

Posisjonen i Sandnes, Ap, Frp, Sp og FNB, hadde tirsdag telefonmøt­e med Vertskapet, som represente­rer serverings­stedene, og sentrumsfo­reningen Sandnes Sentrum. Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) opplyser at posisjonsp­artiene nå ønsker å bidra med 2 millioner kommunale kroner til Sandnes Sentrum.

– Målet er å få flere til å bruke byen når krisen har lagt seg. Dette foreslår vi i kommunesty­ret over påske, sier Borgli.

Den årlige overføring­en til Sandnes Sentrum er vanligvis på 600.000 kroner.

– Samtidig ønsker vi å sette ned en komité der én representa­nt fra formannska­pet sitter sammen med folk fra Vertskapet og Sandnes Sentrum. Slik kan kommunen delta i idémyldrin­gen om hvordan midlene kan brukes for å skape aktivitet i sentrum, sier Borgli.

Kommunen vil også avstå fra å kreve inn leie av kommunal grunn, noe som tilsvarer om lag 0,5 millioner kroner. Flere serverings­steder leier kommunal grunn til sine uteserveri­nger.

Dette tiltaket ble spilt inn fra Høyre i forrige uke, da partiet la fram en liste med 14 punkter som kan bidra til å redde et kriseramme­t naeringsli­v i Sandnes. Punktene ble langt fram i formannska­pet, men ble ikke avstemt.

Gratis parkering på kommunens p-plasser i sentrum er allerede innført.

Trenger mer drahjelp

Anette Nese Storhaug er daglig leder og eier av Sans Mote i Langgata.

– Jeg håper at vi overlever, men vi trenger god drahjelp. Det er flott at kommunen videreføre­r gratis parkering og bidrar med støtte til Sandnes sentrum, men kanskje kan den også bidra med en liten gavepakke til dem som trenger hjelp til å komme i gang igjen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Daglig leder og medeier Reidun Saeland Bøe, til venstre, har permittert seg fra jobben i butikken Idand og overlatt roret til butikksjef Kjersti Rønneberg. – Vi gjør det vi kan for at kundene skal føle seg trygge, sier Rønneberg.
FREDRIK REFVEM Daglig leder og medeier Reidun Saeland Bøe, til venstre, har permittert seg fra jobben i butikken Idand og overlatt roret til butikksjef Kjersti Rønneberg. – Vi gjør det vi kan for at kundene skal føle seg trygge, sier Rønneberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway