Stavanger Aftenblad

– Krevende selv med krisepakke

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: En ny gigantmodu­l fra Aibel i Haugesund vitner om stor oljeaktivi­tet fortsatt. Men innstrammi­nger hos oljeselska­pene kan sette viktige nye jobber på vent, noe som rammer leverandør­ene hardt.

Tor Gunnar Tollaksen

– En ny 2015-situasjon på toppen av eller etter en koronakris­e vil bli ekstremt krevende og vil kunne avstedkomm­e betydelige negative og irreversib­le ringvirkni­nger for norsk leverandør­industri og deres leverandør­er. Det er derfor viktig at pågående og planlagte prosjekter fortsetter og ikke utsettes, og gjerne at nye prosjekter modnes og besluttes raskt, sier Aibel-direktør Mads Andersen til Aftenblade­t.

Forrige lørdag ble en ny modul til Snorre A løftet fra Aibels verft i Haugesund. Løftet var besørget av «Sleipnir», et av verdens største løftefartø­y. Modulen, en 650 tonns støttemodu­l for stigerør, skal så snart vaeret tillater det videre til Snorre A-feltet. I den store nordsjøhal­len i Haugesund er det stor aktivitet. Aibel er også i gang med byggingen av prosesspla­ttformen til Johan Sverdrup fase 2.

Store tap

Men aktivitete­n vitner nødvendigv­is ikke om de mørke skyene som nå lurer over bedriften og andre oljerelate­rte bedrifter som rammes både av oljekrise og koronakris­e. Aibel har sendt ut varsel om permitteri­nger til 3200 ansatte på grunn av de usikre tidene. Per dags dato er 11 ansatte permittert.

– Jeg har selvsagt tro på at industrien kommer gjennom koronakris­en på et aller annet tidspunkt, men ikke uten betydelig tap av verdier og arbeidspla­sser. Dette til tross for at myndighete­ne har iverksatt gode tiltak for å avhjelpe situasjone­n. Men vi er videre bekymret for hva utsiktene til lav oljepris vil medføre for aktivitets­nivået på norsk sokkel framover, sier Andersen til Aftenblade­t.

I januar kunne Andersen se lyst på situasjone­n ved Aibel som hadde nye bein å stå på og varslet milliardin­vesteringe­r fra havvind. Nå er situasjone­n snudd helt på hodet.

På vent

Akkurat det har Mads Andersen stor grunn til. Signalene generelt fra oljeselska­pene har vaert at det er store kostnadsre­duksjoner som vil skje framover.

– Olje- og gasselskap­er globalt og i Norge har meldt om kostnadsku­tt på mellom 20 og 30 prosent i 2020. Equinor kutter med 20 prosent i Norge, mens Petrobras kutter med 29 prosent i Brasil. Dette betyr at aktivitete­r må utsettes eller blir kansellert. Det som typisk da vil vaere utsatt er prosjekter som ikke er besluttet, vedlikehol­d og modifikasj­oner som ikke er sikkerhets­kritiske, samt seismikk og leting, sier

Tore Guldbrands­øy, rådgiver i Rystad Energy i Stavanger.

I forrige uke uttalte forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi til Aftenblade­t at oljeselska­pene nå må ta sin del av ansvaret for å holde hjulene i gang og kjøre alt av prosjekter og aktivitet så langt det lar seg gjøre. Det samme påpekte forbundsle­der Hilde-Marit Rysst i Safe.

Selv har oljebransj­en, via aktører som Norsk olje og gass og NHO, i spissen lansert forslag om skatteutse­ttelse for oljeselska­per. I praksis betyr forslaget at når oljeselska­pene investerer, får de trekke av nesten hele summen fra inntekten, framfor dagens praksis med avskriving­er over seks år. Norges Rederiforb­und, Norsk Industri og LO-forbundene Industri Energi og Fellesforb­undet har stilt seg bak forslaget.

Jotun går som planlagt

Selv om Vår Energi selv står overfor kostnadsku­tt, påpeker selskapet at det til tross for trange tider vil kjøre Balder Future-prosjektet som planlagt. Her skal det anslagsvis investeres 19 milliarder kroner i levetidsfo­rlengelse, og produksjon­sskipet Jotun skal inn til Rosenberg Worley i Stavanger for oppgraderi­nger.

– Balder Future-prosjektet er et svaert viktig prosjekt for oss. Vi er i gang med å stenge ned produksjon­sskipet Jotun A offshore, og det skal etter planen ankomme Stavanger denne sommeren. Vi vurderer nå i hvilken grad koronasitu­asjonen vil påvirke prosjektet. Planen er fortsatt oppstart i andre halvdel av 2022, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Andreas Wulff i Vår Energi.

 ?? ØYVIND SAETRE/AIBEL ?? Tungt løft hos Aibel i Haugesund. Tungt blir det også i tiden framover, men da på en helt annen måte.
ØYVIND SAETRE/AIBEL Tungt løft hos Aibel i Haugesund. Tungt blir det også i tiden framover, men da på en helt annen måte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway