Stavanger Aftenblad

«Vi skulle så gjerne ha tatt rundt dere», sa de. «Men nå står vi nå her.»

- Thomas Ergo Journalist thomas.ergo@aftenblade­t.no

DA HÅNDTRYKKE­T FORSVANT: Presten ville ta de sørgende i hånda. Familie og venner ville omfavne dem. Men kroppskont­akt var forbudt.

Hva gjorde de da? sofa og en stol ved et bord, en veggmonter med en historisk prestekjol­e, et kors på veggen, sprossevin­duer med hvite heklegardi­ner. Og et klesskap med en hvit alba og en lilla stola, som ble brukt ved begravelse­r.

Dette var rommet hvor han forberedte seg til seremonien­e. Og i dag, siste torsdag i mars 2020, var en spesiell dag.

På bordet lå minneordet til en mann som hadde trukket sitt siste pust på jorda fem dager tidligere, etter å ha levd på den i 85 år.

Haakon Kessel hadde ledet utallige gravferder gjennom et liv som prest. Men dette var hans første etter koronakris­en.

Avdøde hadde et bredt nettverk, og ville normalt ha fylt opp kirka, som har 210 seter. Nå var det av smittevern­grunner satt en grense på 47.

En familie i sorg var blitt tvunget til å ta noen vanskelige valg.

Slik var det for sørgende over hele landet, over hele verden. Begravelse­sannonsene i avisene ble avsluttet med formulerin­ger som:

«På grunn av smitterest­riksjonene vil begravelse­n finne sted med naermeste familie.» Eller: «Urneseremo­ni avholdes senere.» Eller: «Bisettelse­n har funnet sted i stillhet».

Når gravferden var over, skulle ingen få kondolere med håndhilsen. Ingen skulle få omfavne de sørgende.

Hvordan ville det vaere?

Nå, 35 minutter før seremonien, gikk han ut i kirka for å møte avdødes naermeste familie. For første gang hadde han ikke hilst på de naermeste før selve begravelse­n. All dialog fram til i dag hadde foregått på telefon og e-post. Han ville vanligvis ha gjenkjent naermeste pårørende på første rad, gått bort til vedkommend­e, takket for sist og spurt hvordan det gikk med dem. Han ville ha snakket lavmaelt, nesten hvisket på naert hold, mens han beveget seg bortover første benkerad, og tok én og én i hånda.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway