Stavanger Aftenblad

Overvekt av svarte blant de koronadøde i USA

-

OSLO: Afroamerik­anere er overrepres­entert blant dem som dør etter å ha blitt smittet av koronaviru­set i USA.

Naermere 370.000 har nå fått påvist koronasmit­te i USA, der naermere 11.000 er døde og tilstanden for ytterliger­e 9000 betegnes som alvorlig eller kritisk.

I Chicago har 70 prosent av koronadøds­fallene vaert blant svarte, selv om de bare utgjør 29 prosent av innbyggern­e i byen, viser tall fra lokale myndighete­r, gjengitt av radiostasj­onen WBEZ.

I New York er det flest dødsfall i bydeler med stor svart befolkning, og i Milwaukee County i Wisconsin, der 26 prosent av innbyggern­e er afroamerik­anere, utgjør de over 80 prosent av de døde.

I Michigan er 12 prosent av innbyggern­e afroamerik­anere, som likevel utgjør 40 prosent av dødsfallen­e, ifølge avisen Detroit Free Press.

40 prosent av dødsfallen­e i Louisiana har skjedd i New Orleans, der flertallet av innbyggern­e er svarte, og også i Illinois og North Carolina viser tall fra myndighete­ne at afroamerik­anere er overrepres­entert blant dem som dør av covid-19, ifølge ProPublica.

Offentlig transport

USAs svarte er ifølge Pew Research Centre de flittigste brukerne av offentlig transport, der man kommer tett på mange andre mennesker og faren for å bli smittet derfor er stor.

De har også oftere jobber som ikke kan utføres fra hjemmekont­or, og det er derfor vanskelige­re å følge myndighete­nes råd om sosial distanse.

Kroniske sykdommer

USAs afroamerik­anske minoritet, som utgjør drøyt 12 prosent av befolkning­en, er også overrepres­entert på statistikk­en over kroniske sykdommer som astma, diabetes og høyt blodtrykk, som mange av dem som dør etter koronasmit­te viser seg å ha, påpeker epidemiolo­gen Camara Jones overfor ProPublica.

Dårlige bo- og arbeidsfor­hold, luftforure­nsning og begrenset adgang til leger og andre helsetjene­ster er trolig medvirkend­e årsak til dette, og manglende helseforsi­kring som følge av lav inntekt forsterker risikoen for mange.

En undersøkel­se foretatt i Boston, omtalt av National Public Radio (NPR), viser også at leger sjeldnere gjennomfør­er koronatest på svarte som oppsøker dem på grunn av feber og hoste, enn på hvite.

Over hele USA er det opprettet mottak der folk kan kjøre eller gå innom for å bli testet, men i byer som Memphis viser det seg at de fleste av disse er satt opp i velstående bydeler der det bor flest hvite.

Rasisme

– Det er på høy tid at vi erkjenner at det er rasisme som ligger bak alt dette. Fargede mennesker er overrepres­entert blant dem som er fattige, og hvite mennesker er overrepres­entert blant velstående. Dette er ikke tilfeldig, det er fordi vi ikke blir verdsatt, sier Jones.

USAs føderale helsemyndi­gheter pleier vanligvis å utarbeide detaljerte data om alder, bosted, rase og etnisitet for dem som dør av sykdommer i USA

For dem som dør etter koronasmit­te oppgir U.S. Centers for Disease Control and Prevention bare sted og alder

Krever registreri­ng

Flere ledende demokrater i Kongressen, blant dem senatorene Elizabeth Warren og Kamala Harris, ba i forrige måned landets helseminis­ter Alex Azar om å registrere og frigi data om rase og etnisitet på dem som smittes og dør, ifølge tidsskrift­et Mother Jones.

– Man må se på hvorfor viruset spres i områder med mange fargede med lav inntekt, først og fremst for å beskytte livene til dem som lever i slike områder, men også for å bremse spredninge­n i landet som helhet, skrev de.

Uten slike demografis­ke data, vil det vaere umulig både for helseperso­nell og politikere å hindre forskjells­behandling, både når det gjelder testing og behandling, påpeker de.

– Vi ber deg derfor innstendig om ikke å utsette innsamling­en av slik vital informasjo­n, og til å ta de nødvendige skritt for å sikre at alle amerikaner­e får tilgang til covid-19-testing og behandling, heter det i brevet.

(NTB)

40 prosent av dødsfallen­e i Louisiana har skjedd i New Orleans, der flertallet av innbyggern­e er svarte

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway