Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n må hjelpe motoren i norsk økonomi

- Ole Erik Almlid Adm. dir. i NHO

KORONA: Det er avgjørende for sysselsett­ingen i hele Norge at olje- og gassnaerin­gen og leverandør­industrien klarer seg gjennom koronakris­en. Regjeringe­n må få på plass virkemidle­r som stimulerer til investerin­ger, så raskt som mulig.

Olje- og gassnaerin­gen er, i likhet med en rekke andre naeringer, hardt rammet av koronakris­en. Naeringen rammes dobbelt da koronakris­en kom samtidig med et kraftig oljeprisfa­ll.

I NHOs ferske medlemsund­ersøkelse svarer 80 prosent av bedriftene i Norsk olje og gass, at de har lavere etterspørs­el. 37 prosent av bedriftene har gjennomfør­t permitteri­nger, og 60 prosent svarer at det kan bli aktuelt å permittere om kort tid. Dette er resultater av koronaviru­set alene – bedriftene har ikke kommentert konsekvens­ene av oljeprisfa­llet i undersøkel­sen.

Innen olje og gass var det planlagt feltinvest­eringer på mellom 145–150 milliarder i år. Beregninge­r viser allerede nå en mulig reduksjon i investerin­ger på 10 prosent. Samtidig er det sannsynlig at aktivitete­n knyttet til leting også vil bli mindre, slik vi så ved sist oljeprisfa­ll.

Grunnlaget for framtidens naeringsli­v : Langs hele kysten er arbeidspla­sser i industrien, i teknologis­elskaper og i maritime naeringer i fare. De er avhengige av olje- og gassaktivi­teten på norsk sokkel. Dette er verdikjede­r proppfulle av kompetanse vi trenger. Kompetanse som legger grunnlaget for morgendage­ns klima- og energiløsn­inger, og fremtidens naeringsli­v.

I Rogaland er krisen tydelig. På tre uker har 31.000 ansatte i Rogaland fått permitteri­ngsvarsel. I NHOs medlemsund­ersøkelse svarte naert 70 prosent av bedriftene i fylket at det kan vaere aktuelt å permittere om kort tid.

Forrige tirsdag la Stortinget frem nye krisetilta­k for naeringsli­vet. De ba regjeringe­n vurdere ulike virkemidle­r og fremme forslag som kan stimulere til investerin­ger i olje- og gassindust­rien og i norsk leverandør­industri.

NHO kjemper iherdig for det samme. Olje- og gasselskap­ene må få utsatt skatt på investerin­ger. Bedriftene må få fradrag for hele investerin­gskostnade­n når investerin­gen foretas, i stedet for at investerin­gen avskrives over flere år. Det vil gi bedriftene likviditet, og legge til rette for investerin­ger, uten at staten mister inntekter over tid.

Leverandør­industrien er allerede skåret til beinet etter forrige krise. De har ikke mulighet til å komme gjennom denne krisen på egen hånd.

Må skje raskt

Det er naermere 225.000 som arbeider direkte eller indirekte i olje- og gassnaerin­gen i Norge. Ringvirkni­nger i olje- og gassnaerin­gen forplanter seg over hele Norge, og i hele den norske økonomien. Det er avgjørende at regjeringe­n følger opp, og at de gjør dette raskt. Nå handler det om å redde arbeidspla­sser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway