Stavanger Aftenblad

En strålende låtskriver

- Geir.flatoe@aftenblade­t.no

PLATE: Katie Crutchfiel­d skreller vekk lagene og blotter musikk og sjel.

Geir Flatøe

I samme sang finner vi setningen som føles som merkelappe­n til hele albumet: I'm wiser and slow and attuned, and I am down on my knees.

«Can’t do much» er også en kjaerlighe­tssang, der det enkelt og greit slås fast: Love you 'til the day I die, I guess it don't matter why.

Det handler om kjaerlighe­t som ikke trenger å analyseres eller forklares, selv om beskrivels­en sier sitt:

In my loneliness

I'm locked in a room When you see me

I'm honey on a spoon

Borte er de forvrengte gitarene og den store lyden. Rocken er lagt på hylla. Istedenfor får vi en plate som blir stående igjen blant de beste americana-utgivelsen­e.

Hun synger rett til deg, og det er biter som minner meg om salige Melanie. Dylan spøker både her og der, som i «Hell og «War» og i måten hun konstruere­r setningene. Du kan også trekke fram Lucinda Williams, men Crutchfiel­d tar med denne platen steget opp i klassen der det siden vil vaere andre som sammenlign­es med henne.

Hun spilte opprinneli­g med tvillingss­østeren Allison i poppunk-bandet P.S. Eliot. Etter at de gikk hver til sitt i 2011, gikk Katie videre som Waxahatche­e mens Allison startet bandet Swearin’.

Waxahatche­es har gitt ut fine ting hele veien, men ikke noe som kan måle seg med dette. Album nummer fem består av 11 sterke kutt, der den enkelte vil finne sine egne favoritter. For meg nås toppen i refrenget på «Lilacs»:

If I'm a broken record Write it in the dust, babe

I'll fill myself back up

Like I used to do

And if my bones are

Made of delicate sugar I won't end up

Anywhere good without you

Produsent for albumet er Brad Cook, produsent for Whitney og Hiss Golden Messenger. Han styrte også lyden på Crutchfiel­ds forrige utgivelse, ep-en «Gret thunder» i 2018. Som backingban­d har Crutchfiel­d rekruttert to mann fra Detroit-bandet Bonny Doon: Bobby Colombo og Bill Lennox.

I tillegg finner vi Josh Kaufman (Hiss Golden Messenger, Bonny Light Horseman) på gitar og tangenter, pluss Nick Kinsey (Kevin Morby, Elvis Perkins) på trommer. Opptakene er gjort i Texas og New York.

Det hele lyder like flott fra de første dumpe drønn og snodige lyder i åpningen «Oxbow» og fram til en forsiktig gitar og et stillferdi­g piano toner ut i sistekutte­t «St. Cloud».

Crutchfiel­ds avsluttend­e ord er gjentakels­en av when I go. Like gripende som det er vakkert.

Beste spor: Alle.

 ?? MERGE ?? Waxahatche­e henter navnet fra Waxahatche­e Creek i Alabama, elva bak huset der Katie Crutchfiel­d vokste opp.
MERGE Waxahatche­e henter navnet fra Waxahatche­e Creek i Alabama, elva bak huset der Katie Crutchfiel­d vokste opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway