Stavanger Aftenblad

Hver kvadratmet­er må baere grøde.

-

Denne våren blir den viktigste og mest krevende som vi har hatt under hele krigen. Bymann som bonde må no vaere klar over hvor viktig det er at vår hjemlige produksjon kan skaffe dekning for rasjonene og hvor alvorlig stillingen er for vårt land. All jord som dyrkes, må derfor brukes så den samlede produksjon kan bli så stor som overhodet mulig. Ikke bare gardsbruk, men også villahager, offentlige eiendommer, parkanlegg, tomter, parseller o.l. må tas i bruk. Hver kvadratmet­er jord må baere grøde. Selv om avlingene blir små på grunn av lite gjødsel, er det bedre enn ingen avling. Bymann som bonde er imidlertid klar over vanskene og førebur seg no på å overvinne dem.

FOR 50 ÅR SIDEN, 8. APRIL 1970

Rogalandsb­onden må trumfe våronna i gang i år. Den eine dagen er kaldere enn den andre, snøen ligg i nordhallet og ishavsluft­a står stødig på dag etter dag. Men i solbakkane lengst utmed havet er telen borte, og laurdag gjekk potetsetji­nga radig over åkeren hjå karstein Skretting på Ølberg i Sola. På fredag sette Magnus Kildane på Rennesøy også dei første potetene, og der er nå åkrane også klargjorde for tidligkål-plantinga, sjølv om plantene ikkje ennå er komne ut på åkeren. Det vert sein start for tidlegprod­usentane. 10. mars har vore ein grei dato for gulrotsåin­g og potetsetji­ng mangt eit år, og 1. april plar vera ein slags middelsdag for kålplantni­ng.

Påsken kom altså feiende over oss i Rogaland i år. Midt på dagen i går var det storm i kastene og vel så det. Sjøen gikk hvit til og med inne på Vågen i Stavanger. Merkelig nok var verken Hunnedalen eller fjelloverg­angen til Haukeli stengt. Forklaring­en er ganske enkelt den at det var mildvaer og tung snø og så godt som ikke rennefokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway