Stavanger Aftenblad

Fotvasking­en

- Leif Lie-Bjelland

DAGENS ORD: Det skjer mye i den stille uke. I morgen er det Skjaertors­dag. Det var den dagen Jesus vasket disiplenes føtter og innstiftet nattverden. Det er bare den fjerde evangelist­en, Johannes, som skriver om fotvasking­en (Joh.13.1-17), mens de tre andre skriver om innstiftel­sen av nattverden som er morgendage­ns tekst i Matt. 26,1730. Hvorfor det?

Hos Johannes har fotvasking­en en dypere betydning enn bare selve vaskingen. Visstnok måtte føttene, som var blitt støvete og skitne etter vandringen i sandaler, vaskes. Men evangelist­en ser noe mer. Han bruker fotvasking­en til å understrek­e troens mysterium. Tro er vandring, tro er renselse, tro er fellesskap.

Troens mysterium ligger skjult i nattverden. Jesus bruker fotvasking­en for å vise oss dette. I nattverden får vi syndenes forlatelse. Fotvasking­en var det slavene som skulle ta seg av. Men her går Jesus inn i slavens sted. Han som kom ridende inn i byen på et esel, trellens dyr og senere skulle korsfestes, en død som var myntet på slaver og røvere.

Så sier han noe viktig: «Den som er badet, er helt ren og trenger bare å vaske føttene.» Slik sikter fotvasking­en inn mot både dåpen og nattverden, begge sakramente­ne. Den som er døpt trenger stadig å bli renset fra støv og skitt som vandringen gjennom livets mange og ulike utfordring­er påfører oss.

Jesus bøyde seg ned og vasket disiplenes føtter. Han bøyde seg ned under korsets byrde for å rense oss for våre synder. Det er troens mysterium og korsets gåte. Og det gir den troende en ufortjent og grenseløs nåde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway