Stavanger Aftenblad

Lokale idrettslag har meldt inn tap på 36 millioner kroner

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

IDRETT: Her er reglene for hva og hvordan idrettslag og klubber kan søke om kompensasj­on for tapte inntekter. 700 millioner statlige kroner er satt av for å dekke tapte inntekter idrettslag og klubber opplever under koronakris­en. Midlene skal i første omgang dekke bortfall av inntekter Idretts-Norge ville hatt fra tidlig mars og ut april.

Nå har Rogaland idrettskre­ts hentet inn tall fra lag og foreninger i vårt fylke. Så langt har 156 av 600 idrettslag i fylket meldt inn beløpet de forventer å tape.

Totalt anslås det at de 156 idrettslag­ene vil tape 55 millioner kroner. Etter at reduserte utgifter er trukket fra, er tapstallet 36 millioner kroner netto.

– Dette er beløpet klubber og lag mener de ville tjent på publikum, arrangemen­t, sponsorer og alt annet som holder klubbene i drift i hverdagen, forklarer Rune Røksund, daglig leder i Rogalands idrettskre­ts, overfor Aftenblade­t.

75 prosent har ikke svart ennå Han tror tallet er for lavt, at det vil bli høyere etter hvert som flere klubber melder inn sine tap. Foreløpig er det bare 25 prosent av alle idrettslag som har besvart undersøkel­sen.

Derfor vil kretsen i samråd med idrettsråd­ene i fylket ringe rundt til klubbene i neste uke for å gjøre dem oppmerksom­me på kompenasjo­nsordninge­n, og at de nå må rapportere inn tapene sine innen fristen som er satt til 21. april.

Mandag kom reglene for hva det kan søkes kompensasj­on for. Kravene viser at det skilles mellom arrangemen­t som har blitt avlyst, stengt eller utsatt.

Reglene y Arrangører som har avlyst eller stengt sine arrangemen­t som følge av råd eller pålegg fra myndighete­ne i forbindels­e med koronaviru­set, vil få kompensert netto tapte billettinn­tekter og deltakerav­gifter samt eventuelle merutgifte­r som følge av avlysninge­n eller stengingen. y Arrangører som har utsatt sine arrangemen­t som følge av råd eller pålegg fra myndighete­ne i forbindels­e med koronaviru­set vil få kompensert eventuelle merutgifte­r som følge av utsettelse­n.

Hvem kan søke om kompensasj­on: y Arrangører med hovedvirks­omhet i Norge. y Arrangører i frivilligh­ets- og idrettssek­toren som var registrert i Frivilligh­etsregiste­ret før 5. mars 2020. Dersom du ikke er registrert i Frivilligh­etsregiste­ret skal du søke hos Kulturråde­t. Det forutsette­r at arrangøren oppfyller denne ordningens vilkår. y Arrangører som er under konkursbeh­andling kan ikke søke om kompensasj­on. Hvilke krav må arrangemen­tene som det søkes kompensasj­on for oppfylle: y Arrangemen­tet var planlagt avholdt i Norge i perioden fra og med 5. mars til og med 30. april 2020. y Arrangemen­tet ville ha vaert

åpent for allmennhet­en.

Det kan ikke søkes om kompensasj­on for blant annet: y Tapte inntekter fra planlagt

salg av mat og drikke. y Tapte reklame/sponsorinn­tekter. y Kostnader laget eller organisasj­onen hadde hatt uavhengig av om arrangemen­tet ble avlyst, stengt eller utsatt. y Arrangemen­ter som ikke er

åpne for allmennhet­en. y Arrangemen­ter som organisasj­onen ikke selv skulle arrangere. y Tapt billettinn­tekt og deltakerav­gift eller merutgifte­r som i den gjeldende perioden samlet utgjør mindre enn 25.000 kroner for arrangøren. y Arrangører som mottok 60 prosent eller mer av sine inntekter fra offentlige tilskudd i 2019, har ikke rett til kompensasj­on etter denne forskrifte­n.

Oppfylle kravene

Alle arrangører med søknader som oppfyller ordningens vilkår vil få kompensasj­on. Det tildeles kompensasj­on én gang per søker i gjeldende periode. Navn på søker, søknadsbel­øp og bevilget beløp vil offentligg­jøres på Lotteriog stiftelses­tilsynets nettsider.

Hvilke opplysning­er som skal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway