Stavanger Aftenblad

Så flinke vi er

-

LEDER: Koronatilt­akene virker. Når helsemyndi­ghetene nå myker tiltakene litt opp, er det ekstra viktig at vi fortsetter å gjøre som vi får beskjed om. Da kan dette gå bedre enn vi fryktet.

Helseminis­ter Bent Høie kunngjorde mandag på sitt sedvanlige, trauste og rolige vis at koronasmit­ten ikke lenger sprer seg ukontrolle­rt i Norge. Og tirsdag kunne statsminis­ter Erna Solberg fortelle at situasjone­n nå er såpass under kontroll at noen av de mest inngripend­e tiltakene gradvis kan lettes opp.

Barnehager, SFO og småskolen kan starte opp. Hytteforbu­det mykes opp fra 20. april. Det blir anledning til å besøke fysioterap­eut og frisør. Men på én betingelse; at de generelle reglene om minimal kontakt med andre, håndvask og andre hygienereg­ler fortsatt blir overholdt. De som kan ha hjemmekont­or, skal fortsette med det.

Den norske strategien for smittevern ser ut til å fungere. Et smittetall under 1 betyr at hver smittet person smitter mindre enn én annen. Dermed vil antall smittede falle. Dette er en kostbar strategi, fordi den krever en omfattende nedstengni­ng av samfunnet. Sverige har valgt en annen strategi, hvor man opererer ut fra en teori om at smitten får spre seg raskere, flere blir syke, men der befolkning­en som helhet raskere vil få en såkalt flokkimmun­itet mot sykdommen covid-19.

Et land som har valgt en strategi som likner til forvekslin­g på den norske (og danske) er New Zealand, på motsatt side av Jorda. Der er utviklinge­n av sykdommen svaert lik den norske. New Zealand har for øyeblikket kontroll på smitten, men statsminis­ter Jacinda Ardern har advart befolkning­en om at de må fortsette med å vaere flinke i to uker til.

Ifølge Ardern er påskeharen den eneste som får dispensasj­on fra de strenge reglene i påsken. I likhet med sin kollega Erna Solberg har Ardern hatt suksess med å bruke en lun form for humor oppe i alt alvoret. Det er klokt, fordi folk trenger trøst og lysglimt i en situasjon som kan skremme hvem som helst.

Det er ikke tvil om at den norske strategien vil medføre strenge tiltak og sterke begrensnin­ger i den enkeltes livsutfold­else i lang tid framover. Men denne pandemien har også demonstrer­t at frihetsels­kende nordmenn med sunn skepsis til autoritete­r har evnen til å gå i takt når det kreves.

Å finne sammen, altså opptre som et samfunn, gir mening i seg selv i denne situasjone­n. Å savne betyr at man får oppleve hva som er viktig. Og det gir håp om at vi kan komme ut på den andre siden av dette med en fornyet kjaerlighe­t til det lille landet vårt og de trekkene som forener oss som bor her, uansett hvem vi er.

Våren og lyset er her heldigvis nå. Noen uker til med distanse, håndvask, hagestell og puslespill, så kan vi kanskje si til oss selv at jammen greide vi det. Sammen.

Den norske strategien for smittevern ser ut til å fungere.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? Kunnskapsm­inister Guri Melby (V), statsminis­ter Erna Solberg (H) og helseminis­ter Bent Høie (H) under pressekonf­eransen tirsdag 7. april.
HÅKON MOSVOLD LARSEN Kunnskapsm­inister Guri Melby (V), statsminis­ter Erna Solberg (H) og helseminis­ter Bent Høie (H) under pressekonf­eransen tirsdag 7. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway