Stavanger Aftenblad

Norge må vaere med på «oljedugnad­en»

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Det er nesten 20 år siden sist gang Norge var med på å kutte oljeproduk­sjonen. Krisen er nå så stor at forholdene ligger til rette for at det bør skje igjen.

Torsdag skal oljekartel­let Opec etter planen møte Russland og andre samarbeids­land for å diskutere en ny mulig avtale om produksjon­skutt.

Møtet skulle egentlig funnet sted mandag, men da var det så store uenigheter mellom Saudi Arabia og Russland at møtet ble utsatt. Oljeprisen har svingt sammen med optimisme og pessimisme knyttet til møtet og en mulig kuttavtale.

I skrivende stund er den på rett over 32 dollar per fat. Det er en nedgang fra rundt 66 dolllar per fat rundt årsskiftet.

Bare få år etter forrige oljekrise, er oljeindust­rien nå inne i en kanskje enda større krise. Tall fra analysebyr­ået Rystad Energy viser at oljeforbru­ket i verden har ligget på rundt 100 millioner fat per dag. Men nå når koronaviru­set har ført til en svikt i etterspørs­el fra blant annet fly og kjøretøy, betyr dette at etterspørs­elen vil falle med så mye som 28 millioner fat om dagen i april og 21 millioner fat per dag i mai.

Samtidig fylles lagrene opp av olje verden over.

To møter

Det er mye spenning knyttet til det såkalte Opec+-møtet. Men det er også et annet viktig møte denne uken. Fredag skal oljeminist­rene i G20-landene diskutere hva de kan gjøre for å hindre at energimark­edene i verden skal rakne.

G20 er en internasjo­nal organisasj­on som ble opprettet i 1999. Den betstår av de 19 landene som har definert seg selv og hverandre som de viktigste økonomiene i verden, i tillegg til EU.

Landene represente­rer 85 prosent av globalt bruttonasj­onalproduk­t, 66 prosent av verdens befolkning, 75 prosent av internasjo­nal handel og 80 prosent av globale investerin­ger.

Fredagens hastemøte blir det første der G20-landene diskuterer ene og alene energispør­smål. Det viser hvor alvorlig de mener denne krisen er. Det er Saudi Arabia, som har presidents­kapet i G20, sammen med det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) som har tatt intitiativ til møtet.

«Norge må med»

Til Financial Times sa IEA-sjef Fatih Birol at krisen har nådd et punkt nå der den vil få betydelige følger for stabilitet­en i verdensøko­nomien og for millioner av oljearbeid­ere.

«G20s hovedoppga­ve er å sørge for og oppretthol­de økonomisk stabilitet i de globale markedene», sa Birol. Samtidig sa han at han forventer at store oljeprodus­enter i G20 vurderer å kutte i produksjon­en sin. Det inkluderer land som USA, Canada, Saudi Arabia, Russland og Brasil.

Selv et kutt på 10 millioner fat per dag, som er det alle venter fra Opec+, vil ikke hjelpe stort i markedet i dag. IEA mener at det likevel vil bygge seg opp lagre på 15 millioner fat per dag.

I et blogginnle­gg, skrev Nick Butler, professor ved Kings College i London og energikomm­entator i Financial Times, at Birol også mener Norge på vaere med på denne «kuttdugnad­en».

Produksjon­sreduksjon

Norge er ikke medlem av G20, og heller ikke Opec. Men vi har vaert med på avtaler med oljekartel­let tidligere for å kutte produksjon­en. Først mellom 1986–1990, så i 1998–1999 og siste gang i 2002.

I 2002 ble presset fra Opec etter en lang periode med svaert lave oljepriser til slutt for stort for norske myndighete­r. Davaerende olje- og energimini­ster Einar Steensnaes fikk ja fra Stortinget til å innføre produksjon­sreduseren­de tiltak. Oljeselska­pene ble pålagt å redusere produksjon­en på norsk sokkel med 100.000 fat per dag.

Under den forrige oljekrisen var det flere som tok til orde for at Norge skulle vaere med på å kutte i produksjon­en. Da var svaret nei. Men forrige helg åpnet olje- og energimini­ster Tina Bru for at Norge igjen kan vaere med på kutt, dersom det blir en bred internasjo­nal avtale.

«Vi har dialog med viktige aktører, inkludert andre oljeprodus­erende land. Hvis en gruppe av produsente­r blir enige om å kutte produksjon­en betydelig, vil Norge vurdere et unilateral­t kutt hvis det støtter vår ressursfor­valtning og økonomi», sa Bru til Bloomberg.

Samarbeid

Hva betyr det egentlig at Norge er med på kuttavtale­r for å trekke opp oljeprisen? Opec kaller vi et oljekartel­l av en grunn, fordi målet er å regulere prisene og kontroller­e markedet. En rekke av de store produksjon­slandene i Opec er ikke demokratie­r, og flere er diktaturer. I Norge og EU, som Norge er assosiert medlem av gjennom EØS, er prisfiksin­g ulovlig.

Et samarbeid med Opec er i prinsippet i strid med Norges medlemsska­p i både Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og IEA. Norge har delvis sammenfall­ende interesser med oljeprodus­erende land, men samtidig et sterkt økonomisk og politisk fellesskap med konsumentl­andene.

I en stortingsm­elding fra 1999, i etterkant av kuttene Norge var med på, ble nettopp denne problemsti­llingen diskutert.

Det som skjedde i 1998, er ikke det samme som skjer i dag. Men noen sammenlign­inger er det. I 1998 falt prisen betydelig fordi lagrene av olje hadde bygget seg opp, og dette ville ha fortsatt dersom ingen tiltak ble satt inn.

«I denne situasjone­n var Norge viktig av to grunner. Jo flere som bidro, jo raskere kunne lagrene bygges ned og tilbudsove­rskuddet fjernes. Videre er det grunn til å tro at norske bidrag påvirket viljen til andre produsente­r til å yte bidrag», heter det i stortingsm­eldingen.

«Oljedugnad»

Produksjon­sreguleren­de tiltak betyr mindre inntekter til både selskapene og staten i en periode. Men risikoen med en vedvarende lav oljepris må nå vurderes å vaere mye større.

Den krisen vi ser i olje- og gassmarked­et så kan få så store følger for både verdensøko­nomien og norsk økonomi at vi denne gangen bør si ja til å vaere med på kutt i produksjon­en.

Dette er en «oljedugnad», eller redningsak­sjon, som alle må vaere med på.

En rekke av de store produksjon­slandene i Opec er ikke demokratie­r, og flere er diktaturer.

 ?? SVEIN E. FURULUND ?? Sist gang Norge var med på produksjon­sreduseren­de tiltak var i 2002, da Einar Steensnaes var olje- og energimini­ster. Her var han sammen med tidligere oljeminist­er i Saudi Arabia Ali al-Naimi i ørkenen.
SVEIN E. FURULUND Sist gang Norge var med på produksjon­sreduseren­de tiltak var i 2002, da Einar Steensnaes var olje- og energimini­ster. Her var han sammen med tidligere oljeminist­er i Saudi Arabia Ali al-Naimi i ørkenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway