Stavanger Aftenblad

SUS øker testkapasi­teten til 1000 prøver i døgnet

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

ØKER: Sykehuset ønsket å få testkapasi­teten opp på rundt 1000 tester i døgnet innen sommeren. Nå ser det ut til at dette kan skje innen utgangen av april.

Pernille Filippa Pettersen

– Vi forbereder oss på en voldsom økning i testkapasi­teten. Hvis alt går etter planen kan vi teste 1000 i døgnet i løpet av de neste fire ukene, forteller administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne til Aftenblade­t.

Manglende testkapasi­tet har vaert en stor utfordring for norske sykehus. Det gjelder hovedsakel­ig mangel på reagenser og forbruksar­tikler til å analysere prøvene i laboratori­et. Tidligere hadde sykehuset kapasitet til å analysere 500 prøver daglig, men i begynnelse­n av april måtte sykehuset redusere antallet til 200.

– Mangelen på testutstyr har vaert ekstrem. Dermed har vi ikke kunnet analysere mer enn et par hundre prøver i døgnet. At vi kan øke kapasitete­n såpass mye nå er virkelig en gladnyhet, sier Iren

Høyland Löhr. Hun er avdelingso­verlege ved medisinsk mikrobiolo­gi på SUS.

Hjemmelage­t

Nå samarbeide­r SUS med Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t (NTNU), som har utviklet egne ekstraksjo­nsreagense­r for å analysere koronaprøv­ene. NTNU har stilt sin metode til disposisjo­n for alle laboratori­er i Norge.

– Nå tester vi den nye metoden på våre instrument­er, som må omprogramm­eres. Vi er ikke helt i mål enda, men håper å vaere det etter påsken, sier Löhr.

Dermed vil NTNU produsere reagenser selv og levere til SUS, som ikke vil vaere avhengig av eksterne leveranser.

– Hovedingre­diensene blir levert fra Trondheim, og så blander vi det ferdig her hos oss.

Nasjonale føringer

Mandag ettermidda­g hadde 113.896 personer blitt testet for koronaviru­s i Norge. Om lag 5 prosent av testene er positive. Først og fremst er det helseperso­nell og personer i risikogrup­pen med symptomer som testes.

– Tirsdag ble rundt 120 prøver analysert ved sykehuset og totalt tre var positive. Det er svaert lite, men tallet sier lite om smitten i befolkning­en, sier smittevern­overlege Jon Sundal, som mener det er fornuftig å teste flere i tiden fremover.

– Viktig verktøy

– Det viktigste for å bekjempe pandemien er å teste de med symptomer og isolere de som er smittet. Den store økningen i testkapasi­teten gjør at vi kan få en mer nøyaktig pekepinne på hvor mye smitte det er i befolkning­en. Det blir et viktig verktøy fremover.

Tirsdag ble det kjent at regjeringe­n letter på flere av de strenge tiltakene etter påsken.

– Da kan vi forvente et større antall smittede. Spørsmålet er hvor stor bølgen blir. Det mener jeg er opp til oss. Vi må fortsette å vaere flinke med håndvask, holde avstand og vite hvem vi har vaert i kontakt med. Slik kan vi sørge for at det blir en kontroller­t spredning, sier Sundal.

2500 prøver

Löhr forteller at sykehuset forbereder seg på å kunne øke testkapasi­teten ytterliger­e mot sommeren, som følge av at tiltakene mykner opp.

– Vi forventer at smittetryk­ket blir større. Da er vi enda mer avhengig av høy testkapasi­tet. På lengre sikt ønsker vi å kunne teste rundt 2500 i døgnet. Dette må skje gradvis, da vi trenger mer utstyr.

– Har sykehuset nok ansatte til det?

– Vi har gjennom den siste måneden rekruttert nok vikarer for å vaere sikre på at vi har nok kapasitet.

Hurtigtest­er

Tidligere var det ventet at sykehuset ville få testmaskin­en Cobas 6800 i løpet av mars. Maskinen kan teste rundt 1000–1500 i døgnet. Nå er det ukjent om maskinen vil dukke opp og sykehuset planlegger opprustnin­g i testkapasi­tet uavhengig av maskinen.

– Nå venter vi på utstyr for å kunne utføre hurtigtest­er på pasienter som legges inn på sykehuset. Disse testene gir svaret innen en time, sier Löhr.

– Når er disse klare?

– Det kommer mange nye tester på markedet og det er stor forskjell på kvaliteten. En nasjonal gruppe jobber med å evaluere testene. Vi vil ta hurtigtest­en i bruk så fort den er tilgjengel­ig, sannsynlig­vis i løpet av de neste to ukene.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? – Mangelen på testutstyr har vaert ekstrem, sier Iren Høyland Löhr. Hun er avdelingso­verlege ved medisinsk mikrobiolo­gi på SUS.
TOMMY ELLINGSEN – Mangelen på testutstyr har vaert ekstrem, sier Iren Høyland Löhr. Hun er avdelingso­verlege ved medisinsk mikrobiolo­gi på SUS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway