Stavanger Aftenblad

Flere feil ble gjort, men ingen tar selvkritik­k etter at sønnen deres døde på sykehuset

- Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Ettermidda­gen lille nyttårsaft­en 2018 ble André Carmelo Ragnhildst­veit kjørt til akuttmotta­ket etter et uhell i Sørmarka Arena. «Han er bare kraftig forslått», fikk familien høre. Ett døgn etter døde han.

– Vi klandrer ikke den enkelte lege eller sykepleier. Vi klandrer ingen enkeltmenn­esker. Det er systemet på akuttmotta­ket som feilet. Hadde skaden blitt oppdaget, kunne vår sønn vaert reddet, sier Kari Elisabeth Forthun og Svein Ragnhildst­veit. Tidligere i år kom tilsynsrap­porten fra Fylkesmann­en. I den konkludere­s det med at 25 år gamle André Carmelo Ragnhildst­veit fikk forsvarlig behandling. Det til tross for at Fylkesmann­en fant flere avvik. Avvik som også sykehuset selv har påpekt og som nå utbedres.

Studerte feil røntgen

– Hvordan kan Fylkesmann­en konkludere med at vår sønn fikk forsvarlig behandling på sykehuset? Han døde av indre blødninger. Disse ble ikke oppdaget før det var for sent, sier foreldrene.

André ga uttrykk for ekstreme smerter i ryggen og brystet, men målinger gjort av ambulansep­ersonellet indikerte ikke alvorlig skade eller traume.

På grunn av pasientens voldsomme smerter valgte ambulansep­ersonellet likevel å kjøre ham til akuttmotta­ket, og ikke til legevakten.

På akuttmotta­ket ble det konkludert med at traumekrit­eriene ikke var oppfylt og at pasienten bare var kraftig forslått. På grunn av store smerter ble det likevel tatt røntgen.

Foreldrene sier at den første legen som så til deres sønn, mistenkte ribbeinsbr­udd eller brudd i brystbeine­t.

Morgenen etter, 31. desember, ble det bestilt nytt røntgen, og først da så en radiolog på bildene. Radiologen så imidlertid ikke på det siste røntgenbil­det, men på det som ble tatt dagen i forveien. Før dette var det bare sett på av personell som SUS selv har påpekt hadde manglende kompetanse til å vurdere slike bilder.

En av legene så til og med på feil røntgen. Røntgenbil­det som vaktlegen om natten studerte, var et røntgen tatt av pasienten seks år tidligere, da han hadde problemer med sener i skulderen.

I hendelsesa­nalysen sykehuset har skrevet etter dødsfallet står det at bestilte røntgenbil­der skal vurderes raskt av radiolog. Sykehuset skriver videre at man «med fasit i hånd» også burde bestilt CT av pasientens bryst.

Men ifølge Fylkesmann­en fikk altså avdøde forsvarlig behandling.

Desperat i blikket av smerte Andrés foreldre og broren hans, Julio Daniel Ragnhildst­veit, glemmer aldri den dagen. De hadde planlagt kosekveld. André skulle bare spille ishockey med noen kolleger i Sørmarka Arena først. Deretter skulle familien vaere samlet og kose seg med god mat.

Så kom beskjeden. Storebror hadde skadet seg på ishockeyba­nen. Han hadde sterke smerter og var transporte­rt til Stavanger universite­tssjukehus.

– Vi reiste til sykehuset og var med André hele tiden. På akuttmotta­ket var det kaos. Aktivitets­nivået til de ansatte var ekstremt høyt. De kom og gikk, og André ble tilsett av flere forskjelli­ge leger. De sa at han ikke var skadet og ga ham smertestil­lende, sier familien.

Ifølge foreldrene og broren var sønnen «desperat i blikket av smerter». Han var blek og kaldsvette­t. De reagerte på dette. Han hadde aldri reagert slik på en smell tidligere. Familien la også merke til at André stadig oftere måtte få morfin. For best smertelind­ring fikk han dette intravenøs­t.

– Vi hadde fryktelig vondt av ham. Han presset hendene våre i ren smerte, men vi ble beroliget av sykehusans­atte som sa at han ikke var skadet, bare «skambanket». Å vaere skambanket, sa en lege, kan gjøre like vondt som å vaere skadet. Videre ble vi fortalt at de ville skrive ham ut, sier Ragnhildst­veit.

André hadde problemer med å svelge tabletter. Familien tryglet derfor om at han måtte legges inn på sengepost for smertelind­ring. Etter seks timer på akuttmotta­ket skjedde akkurat det. Ifølge foreldrene fordi akuttmotta­ket ikke fant stikkpille­r som de ville at pasienten skulle ta med seg hjem.

– Vi fikk beskjed om at han ville bli utskrevet formiddage­n etter, og vi ble enige om at vi skulle hente ham i 10-11-tiden.

Kritisk

Foreldrene og broren dro hjem med en god følelse. André skulle bli utskrevet dagen etter. Det var bare en kraftig smell. Foreldrene pleier aldri å ta med seg mobiltelef­oner inn på soverommet, men akkurat denne natten ble det til at Andrés far gjorde det.

Klokka var 06.15 da sykehuset ringte. Tilstanden var da kritisk.

– Vi kastet oss i bilen. Da vi passerte Brustadbua, ringte sykehuset på ny. Nå hadde tilstanden stabiliser­t seg noe. Vi kunne dra rett til sengeposte­n, sier Ragnhildst­veit.

Vel fremme på sengeposte­n fikk foreldrene en ny telefon. Situasjone­n var forverret og sønnen var på operasjons­bordet. Han hadde indre blødninger. Radiologen som omsider hadde sett på røntgenbil­det, mistenkte blod i lungene. Mistanken ble bekreftet da det ble satt inn et dren.

Nesten fire timer senere ble det avdekket en rift i hovedpulså­ren.

– Legene ville sende ham til Haukeland universite­tssjukehus, men først måtte tilstanden stabiliser­es. Klokka 20.30 nyttårsaft­en ble det rekvirert et Sea King-helikopter fra Sola for å transporte­re André til Bergen. En storm holdt legeheliko­pteret på bakken, sier Kari Elisabeth Forthun.

Familien fikk ikke vaere med i Sea King-helikopter­et fordi helseperso­nell trengte plassen til å jobbe med André.

– Planen var å kjøre til Bergen, men da vi kom til kaien, var alle ferjene innstilt. Neste fly til Bergen gikk først dagen etter, sier Forthun.

Klokka 23.38 ringte telefonen igjen. Mens naboer så smått hadde begynt å takke hverandre for det gamle, og fyrverkeri farget himmelen, knakk familien sammen med mobilen liggende igjen på kjøkkenbor­det.

– Ingen tok eierskap

Avdødes familie er evig takknemlig for den jobben som ble gjort da André lå på operasjons­bordet. Hele dagen jobbet kirurgene iherdig med å stabiliser­e tilstanden hans. Hjertelege ble innkalt og brystkirur­g sendt med helikopter fra Haukeland. I tillegg var flere andre kirurger med på operasjone­n.

Samtidig er familien kritisk til det som skjedde før operasjone­n. Om sykehuset hadde gjort alt riktig allerede i akuttmotta­ket, ville utfallet blitt et helt annet, mener de.

– Ingen tok eierskap over situasjone­n, og enkelte leger var kjappe med å konkludere med at André burde sendes hjem. Den første legen som så på André, registrert­e at han også hadde vondt i ryggen, men legen som overtok ansvaret visste det ikke. Det fremgår av hendelsesa­nalysen som sykehuset har skrevet. Smertebild­et ble ikke tatt på alvor, og det ble ikke skrevet sykepleie- og legejourna­l, sier Ragnhildst­veit.

I hendelsesa­nalysen peker sykehuset på flere av de samme avvikene.

– Ansvarsfra­skrivelse Familien håper at de ved å fortelle om den tragiske hendelsen, kan forhindre at andre skal måtte oppleve det samme. I møte med sykehuset har de følt en ansvarsfra­skrivelse.

– Sykehuset har presentert hendelsesa­nalysen for oss. Her peker de på flere feil, men – slik vi opplever det – uten å ta selvkritik­k. De bekrefter for eksempel at en av legene så på feil røntgenbil­de. I neste omgang sier de at det ikke er sikkert at det ville endret noe om hun hadde sett på riktig bilde. Det var alltid et «men» som fulgte da sykehuset innrømmet feil.

I møtet om hendelsesa­nalysen ble det også pekt på at skaden som til slutt førte til at André mistet livet, er en «saerdeles sjelden og svaert uventet komplikasj­on som det ikke var naerliggen­de å mistenke på akuttmotta­ket.»

– Det var en sjelden skade, men vi mener at sykehuset burde gjort

mer for å finne den. Smertene sønnen vår hadde var så ekstremt og unormalt sterke. Skaden viste også på røntgenbil­det som ikke ble vurdert av radiolog. Vi mener helt klart at de burde foretatt flere undersøkel­ser, sier Forthun.

Offer for krise?

Én måned etter det tragiske dødsfallet ble det skrevet en rekke artikler om uro ved akuttmotta­ket. «SUS må beordre ansatte til å ta vakter på akutten», «To avdelingsl­edere på akuttmotta­ket gikk på dagen».

Bakgrunnen for artiklene var at ansatte mente at turnusplan­en ved mottaket la opp til for mange ekstravakt­er og for mye overtid. «De mener den nåvaerende planen ikke sikrer forsvarlig drift av akuttmotta­ket», står det i en av artiklene.

I en annen artikkel blir en av de ansatte sitert på følgende: «Det er bare flaks at det har gått bra til nå».

Dette reagerer Andrés familie på.

I hendelsesa­nalysen etter dødsfallet legges det ikke skjul på at det var travelt på akuttmotta­ket også dagen da André kom dit.

Foreldrene og broren hans frykter at André ble offer for en krise ved akuttmotta­ket.

– 20. februar 2018 lovet sykehusdir­ektøren inntil 8 millioner kroner ekstra til akuttmotta­ket for å løse utfordring­ene. Det er flott at akuttmotta­ket ble styrket, men vondt å tenke på at problemene kan ha rammet vår sønn, sier Ragnhildst­veit.

Provosert

Samtidig som Fylkesmann­en opprettet tilsynssak etter dødsfallet, varslet Sør-Vest politidist­rikt at de ville gå i gang med en undersøkel­sessak. I januar besluttet statsadvok­aten å henlegge saken kodet som «intet straffbart forhold».

Fylkeslege­n frarådet etterforsk­ning av saken. Anbefaling­en ble gitt allerede før fylkeslege­n hadde fått hendelsesa­nalysen fra SUS.

– Jeg blir støtt av dette. Er ikke denne saken alvorlig nok, spør Forthun.

Familiens bistandsad­vokat, advokat Tore Helseth Høyer, reagerer også.

– Når det er sagt så reagerer både mine klienter og jeg enda sterkere på at Fylkesmann­en konkludere­r med at André fikk forsvarlig behandling. André ga uttrykk for ekstreme smerter i bryst og rygg. Jeg mener det er rart at varsellamp­ene da ikke har blinket. At traumekrit­eriet ikke er oppfylt i en slik situasjon, forstår jeg ikke. Slik jeg ser det var det oppfylt, sier Høyer, og fortsetter:

– Mine klienter ønsker at det kommer frem at feilene som ble begått i denne triste saken, feil som gjorde at André døde, faktisk regnes som forsvarlig helsehjelp. De vil at folk skal lese dette. De håper at noen kan vaere sterke nok til å innrømme at feilene som ble begått var fatale. Mine klienter er redde for at sykehuset sparer seg til fant. De håper at ingen andre skal måtte oppleve det de opplevde, sier Høyer.

– Beklagelig

Fagdirektø­r ved Stavanger universite­tssjukehus, Eldar Søreide, sier at SUS har stor forståelse for sorgen de etterlatte er i, og også for at avdødes familie kjenner på frustrasjo­n.

– Med fasiten i hånd så beklager vi at det ikke ble bestilt CT av pasientens bryst. Dette ville sannsynlig­vis avdekket skaden som pasienten døde av. Når det er sagt, er denne skaden så sjelden at den ikke var naturlig å mistenke, sier Søreide.

Han understrek­er at dette ikke er ment som en ansvarsfra­skrivelse.

– At vi nå vet at CT av brystkasse­n burde blitt bestilt, er ikke det samme som å si at de som var på jobb den ettermidda­gen burde forstått det. Det er i etterkant sterkt beklagelig, men det er slik vi ser det ikke gjort en feil i forhold til vanlig god praksis, sier fagdirektø­ren.

Vurderte skadepoten­sial

At det ble sett på et seks år gammelt røntgen av pasienten natten etter at han kom til akuttmotta­ket, var en menneskeli­g feil. Samtidig mener fagdirektø­ren det er lite sannsynlig at vaktlegen ville oppdaget skaden om vedkommend­e hadde sett på riktig bilde.

– Skaden er vanskelig å oppdage, sier Søreide, og fortsetter:

– Vi bruker uønskede hendelser til å se hvordan vi kan forbedre oss. Dette er et arbeid som pågår kontinuerl­ig. Vi er mennesker som jobber i sykehuset, og noen ganger skjer det feil. Men vi jobber med pasientsik­kerhet og kvalitetsf­orbedring hver eneste dag.

Utfordrend­e kommunikas­jon – Ambulansep­ersonell og flere leger reagerte på pasientens smerter. Dette forklares til slutt med at han bare var «skambanket». Hvorfor?

– Han kom til akuttmotta­ket som traumepasi­ent. Pasienten var i grenseland for at det ble utløst såkalt traumeteam-alarm. I stedet ble pasienten vurdert av kirurg. Dette er vanlig praksis. Han hadde smerter etter en kollisjon på en ishockeyba­ne. En regner ikke med at det har samme skadepoten­sial som for eksempel en bilkollisj­on i høy fart. Om pasienten hadde vaert i en slik bilulykke ville nok legene vurdert situasjone­n annerledes, sier Søreide. Fagdirektø­ren kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en om at informasjo­n ble borte i overleveri­ngen til de legene som skulle ha nattevakt.

– Det som derimot alltid er en utfordring, er når to eller flere leger samarbeide­r om samme pasient. Dette er den vanlige situasjone­n i all pasientbeh­andling. Her kan det oppstå situasjone­r hvor kommunikas­jonen ikke oppleves god nok. Dette er vi klar over. Vi jobber derfor kontinuerl­ig med dette aspektet av behandling­en, blant annet gjennom såkalt «Klinisk ledelse i Team»-trening. Det er dette sykehuset har poengtert i hendelsesa­nalysen, sier fagdirektø­ren.

– Ingen store feil

Konfronter­t med flere artikler som ble skrevet om uro på akuttmotta­ket kort tid etter dødsfallet, svarer Søreide at pasienten ville fått den samme behandling­en uansett om det var en travel vakt eller rolig.

– Hvordan var forholdene på akuttmotta­ket da André Carmelo Ragnhildst­veit kom inn?

– Jeg har ikke informasjo­n om hvordan situasjone­n var denne dagen. Uansett om det var unormalt mye å gjøre eller en vanlig dag på akuttmotta­ket, mener vi at det ikke er her årsaken til at pasienten beklagelig­vis mistet livet ligger, sier Søreide.

I møtet om hendelsesa­nalysen ble det også pekt på at skaden som til slutt førte til at André mistet livet, er en «saerdeles sjelden og svaert uventet komplikasj­on som det ikke var naerliggen­de å mistenke på akuttmotta­ket.»

Ikke tilstrekke­lig kompetanse Dette er Fylkesmann­en, som gjennomfør­te en tilsynssak etter dødsfallet, enig med fagdirektø­ren i. I tilsynsrap­porten står det

at det var lagt til rette for at de ansatte skulle kunne utføre arbeidet sitt forsvarlig.

Konfronter­t med at det én måned etter dødsfallet ble skrevet flere artikler om ansatte som aksjonerte fordi de fryktet for pasienters liv og helse, svarer fylkeslege Janne Dahle-Melhus på følgende måte:

– Fylkesmann­en hadde jevnlig kontakt med sykehusled­elsen i perioden det var uro og bekymrede ansatte. Det var behov for å se på organiseri­ng av arbeidet og antall ansatte, saerlig om bemanninge­n var tilstrekke­lig i de mest travle periodene. Dette ble raskt fulgt opp av sykehusled­elsen. Det er ingenting som tyder på personellm­angel eller samtidighe­tskonflikt­er i hendelsen vi har vurdert, og vi har derfor konkludert slik vi har gjort.

– Hvordan kan en konkludere med at pasienten fikk forsvarlig behandling når feil røntgen ble undersøkt?

– Vår forståelse er at det ble tatt fram et gammelt røntgenbil­de, men at dette ikke ble styrende for den videre behandling­en. Det gamle røntgenbil­det ble, slik vi forstår det, brukt til sammenlign­ing, sier Dahle-Melhus.

Fylkeslege­n sier imidlertid at de som vurderte røntgenbil­det, og som også konkludert­e, ikke hadde tilstrekke­lig kompetanse til å gjøre det.

– Vakthavend­e kirurg og kirurgisk lege som vurderte røntgenbil­det som ble tatt av pasienten klokken 20.08 dagen han kom inn, skulle ha konferert med radiolog før det ble konkludert med at det ikke var alvorlig skade. Av hendelsesa­nalysen fra SUS fremgår det at det andre røntgenbil­det ble tatt på sengepost klokken 06.00 morgenen etter. Det første røntgenbil­det ble vurdert av radiolog etter at bilde nummer 2 var tatt, sier Dahle-Melhus.

– Fagdirektø­r ved SUS bekrefter overfor Aftenblade­t at det ble sett på et seks år gammelt røntgen av pasienten natten etter at han kom inne. Hva er Fylkeslege­ns kommentar til dette?

– Dersom SUS har ny eller endret informasjo­n i forhold til dette, må dette oversendes oss før vi eventuelt kan mene noe om det, svarer Dahle-Melhus.

Vurderer ikke konsekvens­ene Det følger av spesialhel­setjeneste­loven at SUS skal sørge for at virksomhet­en jobber systematis­k for kvalitetsf­orbedring og pasientsik­kerhet.

– Dette synliggjør­es i forskrift om ledelse og kvalitetsf­orbedring i helse- og omsorgstje­nesten. Det er en kontinuerl­ig prosess som fordrer at SUS jobber systematis­k med kvalitetsf­orbedring, sier Dahle-Melhus.

Videre påpeker fylkeslege­n at vurderings­tema i tilsynssak­en var om SUS hadde brutt kravet om forsvarlig­het i spesialist­helsetjene­steloven.

– Ved vurderinge­n av om helsehjelp­en har vaert forsvarlig skal det tas utgangspun­kt i hva som er god praksis for tilsvarend­e forhold. Det som står sentralt er hvordan helseperso­nellet burde ha opptrådt i en konkret situasjon, ikke hvordan personelle­t burde opptrådt i en ideell situasjon, sier hun og fortsetter:

– Forsvarlig­hetsvurder­ingen av helseperso­nells handlinger skal gjøres på bakgrunn av hvordan situasjone­n fortonte seg der og da, og hvilke alternativ­er helseperso­nellet hadde til handling. Forsvarlig­hetsstanda­rden tar utgangspun­kt i hva som kan forventes ut fra kvalifikas­joner, men må også vurderes i lys av arbeidets karakter og situasjone­n for øvrig. Fagutøvels­en må etter omstendigh­etene avvike relativt klart fra god praksis før helsehjelp­en anses for å vaere uforsvarli­g.

I tilsynsrap­porten konkludert­e Fylkesmann­en med at det var enkelte forhold som var avvik fra god praksis, men at disse avvikene samlet sett ikke var store nok til å si at det var uforsvarli­g.

– Hvordan kan feilene ikke ha vaert alvorlige nok da pasienten døde?

– Her vil jeg gjerne vise til avsnittet «Rettslig grunnlag» i avgjørelse­n i tilsynssak­en: «Fylkesmann­en i Rogaland fører tilsyn med alt helsevesen og alt helseperso­nell i fylket, jf. paragraf 4 annet ledd i lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstje­nesten. Fylkesmann­en sin oppgave er imidlertid ikke å vurdere konsekvens­ene for pasienten, men å kartlegge og vurdere om helseperso­nell har ivaretatt sine lovpålagte plikter og handlet i tråd med faglig forsvarlig yrkesutøve­lse».

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lille nyttårsaft­en 2018 skulle familien vaere samlet og kose seg med god mat. André skulle bare spille ishockey sammen med noen kolleger i Sørmarka Arena først.
PÅL CHRISTENSE­N Lille nyttårsaft­en 2018 skulle familien vaere samlet og kose seg med god mat. André skulle bare spille ishockey sammen med noen kolleger i Sørmarka Arena først.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Familiens bistandsad­vokat, advokat Tore Helseth Høyer, reagerer kraftig på at Fylkesmann­en konkludere­r med at André Carmelo Ragnhildst­veit fikk forsvarlig behandling.
PÅL CHRISTENSE­N Familiens bistandsad­vokat, advokat Tore Helseth Høyer, reagerer kraftig på at Fylkesmann­en konkludere­r med at André Carmelo Ragnhildst­veit fikk forsvarlig behandling.
 ??  ?? Fagdirektø­r ved Stavanger universite­tssjukehus Eldar Søreide.
Fagdirektø­r ved Stavanger universite­tssjukehus Eldar Søreide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway