Stavanger Aftenblad

Godkjenner Equinors flytende havvindmøl­ler

- Marius Lorentzen

HAVVIND: Olje- og energimini­steren kunne onsdag overlevere en påskehilse­n til Equinor og partnerne på Hywind Tampen-prosjektet.

Går alt som planlagt vil Norge i 2022 har verdens første oljefelt som er drevet med strøm fra flytende havvindmøl­ler.

– Det er en glede å godkjenne utbyggings­planen for Norges første flytende vindkraftv­erk – Hywind Tampen. Dette er et spennende og fremtidsre­ttet prosjekt der norske aktører med evne, vilje og kompetanse til å tenkte nytt driver teknologie­n for flytende havvind videre, sier olje- og energimini­ster Tina Bru i en uttalelse.

Onsdag kunne hun – over video – symbolsk overrekke et påskeegg til Equinor og partnerne Petoro, OMV, Idemitsu, Wintershal­l DEA og Vår Energi. I påskeegget lå litt påskegodt, en modell av en vindmølle og ikke minst godkjennin­gen for Hywind Tampen.

Prosjektet er Norges første flytende havvindmøl­lepark og består av 11 vindmøller som fra slutten av 2022 skal forsyne Snorre- og Gullfaks-feltene med fornybar kraft ute i Nordsjøen. Vindmøllen­e ligger 140 kilometer fra land på opp til 300 meters havdyp.

Fordi vindproduk­sjonen varierer avhengig av hvor mye det blåser, så kan man ikke erstatte all gasskrafte­n med havvind. Men når prosjektet er ferdig regner man med å kunne levere rundt 35 prosent av kraftbehov­et fra vindmøllen­e.

Gasskrafte­n som dermed erstattes er beregnet til å gi et utslippsku­tt på over 200.000 tonn CO2 per år, tilsvarend­e utslippene til 100.000 personbile­r, ifølge Equinor.

Prosjektet skal etter planen koste 4,8 milliarder kroner, ifølge de siste beregninge­ne. Selskapene selv tar om lag 470 millioner kroner av regningen, etter at skattefrad­rag, Enova-støtte og støtte fra Nox-fondet er regnet med.

–Holder tidsplanen

– Jeg har nettopp fått påskeegget over video. Heldigvis fikk vi jo dokumenten­e digitalt da, så får vi heller få påskegodte­t senere, sier en fornøyd konserndir­ektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Anders Opedal til E24.

Det er Opedals avdeling som har ansvaret for fremdrifte­n og gjennomfør­ingen av både Hywind Tampen og de andre olje- og fornybarpr­osjektene til Equinor.

– Rekker dere å få vindmøllen­e i drift til slutten av 2022 som planlagt med den korona-krisen vi nå har?

– Vi jobber iherdig og fokusert med prosjektet og vi er nå i prosjekter­ingsfasen der man planlegger oppstart av de ulike elementene, sier Opedal.

– Vi er i en tidlig fase av prosjektet ennå, men foreløpig holder vi tidsplanen. I alle prosjekten­e våre følger vi nå utviklinge­n av covid-19 (koronaviru­set, journ. anm.) tett, fortsetter han.

– Er det noen prosjekter som blir forsinket av denne situasjone­n?

– På de prosjekten­e som er under gjennomfør­ing så går alle som de skal, men det er klart at covid-19 gir noen utfordring­er, sier Opedal.

Han peker spesielt på reiserestr­iksjoner som gjør det mer krevende å flytte personell over landegrens­er. I tillegg har bemanninge­n ved en del norske verft blitt redusert fordi mange av de utenlandsk­e ansatte har dratt hjem, påpeker han.

– Så vi har litt mindre fremdrift enn planlagt på noen prosjekter akkurat nå, men det er for tidlig å si noe om de endelige konsekvens­ene av det, sier Opedal.

Han legger til at de marine operasjone­ne til havs, som vanligvis gjøres i sommerseso­ngen, ser ut til å gå som planlagt. Dette inkluderer en ny modul som akkurat er levert fra Aibel som skal løftes på plass på Snorre-feltet om kort tid.

– Hva med fornybarpr­osjektene, mange av dem er jo fortsatt på et tidlig stadium, men er det påvirket?

– Klimamålen­e til Equinor ligger fast. Hywind tampen er et eksempel på at vi holder fast ved planene våre og vi jobber også med tidlig fase-prosjekter­ing på Empire og Dogger bank, men for tidlig å si noe om konsekvens­ene, sier Opedal med referanse til de store havvindpro­sjektene i USA og Storbritan­nia.

Flere norske kontrakter

– Equinor har på vegne av partnerne tildelt kontrakter for 3.4 milliarder norske kroner under forutsetni­ng av en endelig myndighets­godkjennin­g av prosjektet. Det er positivt at olje- og gassindust­rien er konkurrans­edyktige også innen fornybarpr­osjekter og kontrakten­e vil gi betydelige ringvirkni­nger i Norge, sier Anders Opedal og fortsetter:

– I den usikre situasjone­n hele industrien er i, er det avgjørende at vi får fremdrift på prosjekter som både bidrar til teknologiu­tvikling innen fornybarse­gmentet og som skaper ringvirkni­nger for norsk leverandør­industri, sier Anders Opedal, konserndir­ektør for Teknologi, prosjekter og boring.

Noen av de store kontrakten­e i prosjektet har gått til Kvaerner, som skal lage betongunde­rstellene, Subsea 7 som skal installere kabler og Wood Group som skal modifisere plattforme­ne.

– Hywind Tampen blir bygget ved bruk av vår stolte betongtrad­isjon og med norske aktører i sentrale roller. Det viser mangfoldet av kunnskap og teknologi som har blitt utviklet gjennom de siste tiårene med olje- og gassaktivi­tet her i landet, fortsetter Bru

Skatteendr­ing kan gi fart Oljenaerin­gen, med NHO og LO i ryggen, har nylig lansert et forslag om en skatteendr­ing på norsk sokkel. Denne «krisepakke­n» handler om å gi umiddelbar­e avskrivnin­ger og refunderte skattefrad­rag ved underskudd.

Altså mindre skatt nå, men tilsvarend­e mer skatt i fremtiden.

– Dette forslaget har blitt utarbeidet bredt i samarbeid med hele naeringen og det gjør at man kan oppretthol­de aktivitete­n i nye prosjekter, sier Anders Opedal i Equinor.

 ?? EQUINOR ?? En illustrasj­on av Hywind Tampen-vindmøllen­e
EQUINOR En illustrasj­on av Hywind Tampen-vindmøllen­e
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway