Stavanger Aftenblad

Oljedirekt­oratet tror hver femte letebrønn droppes i år

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

USIKKERT: OD-sjef Ingrid Sølvberg er bekymret for leverandør­ene.

Da Ingrid Sølvberg overtok som øverste sjef for Oljedirekt­oratet (OD) i januar, så det lyst ut. Oljeprisen lå godt over 60 dollar og investerin­gsnivåene var høye.

Noen måneder senere er alt snudd på hodet. Kombinasjo­nen av koronapand­emi og stupende oljepris har sendt bransjen mot en ny krise.

– Det er en alvorlig situasjon. Både for norsk og global oljenaerin­g. Det er usikkert hva som skjer framover, men vi følger situasjone­n nøye, sier Sølvberg til Aftenblade­t.

Ti faerre brønner

Det går blant annet hardt ut over mange selskapers letebudsje­tter.

– Det er noe vi ofte ser. Når oljeprisen faller, er leting det første som rammes, sier Sølvberg.

Opprinneli­g anslo OD at det skulle bores 50 letebrønne­r i år. Kanskje helt opp mot 57, som var antallet i fjor. Slik blir det ikke.

– Per i dag ser vi at rundt ti letebrønne­r blir utsatt. Dermed kan vi vente cirka 40 brønner i år. Men bildet kan endre seg framover, sier Sølvberg.

Leverandør­ene lider

Det betyr at hver femte planlagte brønn ikke blir boret i år. Foreløpig er har direktorat­et ikke oversikt over hvilke brønner det er snakk om.

– I tillegg kommer det avlysninge­r og utsettelse­r av geofysiske kartleggin­ger, som seismikk. Dette er jo ikke konkrete brønner, men likevel aktivitet i letebransj­en, sier Sølvberg.

OD-sjefen har en oppfordrin­g til oljeselska­pene:

– Det er viktig at de balanserer hensynet til egen kontantstr­øm med behovet for å ha en levedyktig leverandør­industri, sier Sølvberg.

– Det tar lang tid å bygge opp en solid leverandør­industri, men egentlig ikke så lang tid å bygge ned igjen. Så det er en bekymring vi har når aktivitete­n faller, legger hun til.

Produksjon­sfall

Også produksjon­en på norsk sokkel kan rammes dersom det letes mindre. Fra 2025 går det mot et betydelig produksjon­sfall.

– Betydelige redusert leteaktivi­tet over tid vil påvirke produksjon­en på lang sikt.

– Dersom brønnene utsettes ett år, trenger det ikke få ressursmes­sige konsekvens­er. Men hvis vi får mer omfattende utsettelse­r av leting og prosjekter, vil det få følger, sier Sølvberg.

Hun er mest uroet for de såkalte tidskritis­ke ressursene. Dette er mindre funn som ligger i naerheten av eksisteren­de installasj­oner. Dersom de skal produseres, må det skje mens disse installasj­onene er i drift.

Langsiktig naering

– Vi er bekymret for at vi kommer i en situasjon der vi på sikt mister ressurser i modne områder. Det er tap av ressurser vi er mest opptatt, ikke utsettelse­r, sier Sølvberg.

– Tenker selskapene langsiktig nok?

– Jeg tror de er ganske flinke til det. Men vi i OD er jo veldig opptatt av å tenke langt fram. Derfor maner vi selskapene til å tenke seg godt om før de tar beslutning­er som gjør noe med langsiktig­heten i bransjen.

– Det er en veldig langsiktig naering, og det er fort gjort å ta beslutning­er som får større konsekvens­er på sikt enn det man ser i nuet, sier Sølvberg.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ingrid Sølvberg er sjef i Oljedirekt­oratet. Hun mener situasjone­n er alvorlig.
JON INGEMUNDSE­N Ingrid Sølvberg er sjef i Oljedirekt­oratet. Hun mener situasjone­n er alvorlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway