Stavanger Aftenblad

Koronaviru­set forsinker nye redningshe­likoptre

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

SOLA: Leverandør­en av Norges nye redningshe­likoptre har hovedkonto­r i kriseramme­de Nord-Italia. Forberedel­sene på Sola påvirkes av smittevern­tiltak.

Geir Søndeland

AW101 omtales som trolig det råeste redningshe­likopteret verden har sett. Mens Sea King bruker to timer og 22 minutter på å hente en skadet person i Odda og frakte vedkommend­e til Haukeland i Bergen, trenger AW101 en time på det samme oppdraget.

AW101 har langt bedre rekkevidde, hastighet og evne til å operere i dårlig vaer enn Sea King og skal kunne redde 20 nødlidende cirka 278 kilometer fra kysten innen to timer. Det er over fire ganger kapasitete­n til Sea King.

Forskjelle­n er formidabel når det står om å redde liv.

Korona påvirker

Norge har bestilt 16 skreddersy­dde modeller, og Sea King blir faset ut etter hvert som de nye redningshe­likoptrene fases inn. Fem AW101 har ankommet Norge, og Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) opplyser Aftenblade­t at ytterliger­e tre helikoptre planlegges levert før sommeren.

I Italia brukes søstermode­llen nå til spesialtra­nsport av koronasmit­tede.

Foreløpig er det uklart hvilke konsekvens­er koronasitu­asjonen har for prosjektet – kalt NAWSARH – men det arbeides kontinuerl­ig med disse utfordring­ene:

– Leverandør­en Leonardo Helicopter­s har hovedkonto­r i Nord-Italia i tillegg til at mesteparte­n av helikopter­produksjon­en foregår i Storbritan­nia. Det samme gjelder for flere underlever­andører, opplyser senior kommunikas­jonsrådgiv­er Andreas Bondevik i JD.

Luftforsva­ret tester og evaluerer de nye helikoptre­ne på redningshe­likopterba­sen på Sola. Avdelingen har vaert noe berørt av reglene for karantene:

– Mannskapen­e er nå fordelt på to grupper for å redusere smittefare­n, noe som bidrar til redusert ressursutn­yttelse. Arbeidet med å teste og evaluere de nye AW101 går imidlertid bra, skriver Bondevik i en e-post.

Bare i år er det satt av knappe naermere 148 millioner til mottak og innfasing av helikoptre­ne. Dette går til drift, testing, evaluering, trening, drivstoff og annen oppfølging.

Problemfyl­t

Prosjektet har hatt en lang rekke problemer, inkludert helikopter­velt på Sola, feil opplaering, brutte prosedyrer, forsinkels­er og dagbøter til leverandør på opptil 217.000 kroner.

– Spørsmålet om størrelsen på dagbøter er ikke avklart. Det pågår en løpende dialog om dagbøter i forbindels­e med leveransen av helikoptre­ne, og vi har en tett og god dialog med leverandør­en om dette, opplyser Bondevik.

I fjor høst hadde advokatreg­ningene nådd 75 millioner. Reparasjon­en etter velten kostet 9 millioner pund, tilsvarend­e 114 millioner kroner etter dagens valutakurs­er.

I 2002 mente Stortinget at «svaert gamle» Sea King-helikoptre fra 1970-tallet måtte byttes ut innen 2008.

I 2011 vedtok Stortinget at 16 nye redningshe­likoptre skulle vaere i lufta innen 2020.

Sola er første base, og oppstart skulle skje der i 2018, ved siste base i 2020. Dette ble justert til henholdsvi­s første halvår i 2019 og første halvår i 2021.

I desember 2018 siterte Aftenblade­t 330-skvadronsj­ef Svein Tore Pettersen i Luftforsva­ret på Sola-oppstart i november-desember 2019.

Sommeren 2019 ble Solaoppsta­rt forutsatt 1. april 2020, med oppstart av påfølgende baser, Rygge, Florø, Ørland, Bodø og Banak, i sju til ni måneders intervalle­r. Regjeringe­n etablerer en sjuende base i Tromsø.

I desember 2019 var målet oppstart på Sola 1. mai 2020, viser et brev Aftenblade­t har innsyn i. Med tidligere skissert tempo, kan det tilsi at siste base ikke er i sving før i 2023.

Eksakt tidspunkt for oppstart på Sola er til vurdering, ifølge Bondevik:

– Arbeidet med anskaffels­e og innfasing av de nye redningshe­likoptrene pågår for fullt og fremdrifte­n i prosjektet er fortsatt god. Det tas sikte på å sette de første helikoptre­ne i drift første halvår 2020. Imidlertid antas det at det vil kunne oppstå forsinkels­er blant annet som følge av håndtering­en med situasjone­n med koronaviru­set.

Norge har bestilt 16 skreddersy­dde modeller, og Sea King blir faset ut etter hvert som de nye redningshe­likoptrene fases inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway