Stavanger Aftenblad

Ordførere krever krisepakke i ekspressfa­rt

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OLJESMELL: Åtte ordførere fra Hå til Stavanger spår koronaog oljesmell på 1 milliard kroner og ber om raske avklaringe­r om krisetilta­k fra Stortinget.

Geir Søndeland

Allerede nå kan vi legge til grunn at de samlede mindreinnt­ektene og merkostnad­ene for kommunene på Jaeren og Nord-Jaeren kan utgjøre i størrelses­ordenen 1 milliard kroner.

Det framgår i et brev sendt onsdag til Stortinget, partileder­e nasjonalt og regjeringe­n.

Initiativt­aker, Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), har tilslutnin­g fra ordførerne i Stavanger, Sandnes, Time, Hå, Klepp, Gjesdal og Randaberg, for blant annet følgende budskap: y Regjeringe­n må kompensere kommunene for urimelige virkninger av skattesvik­t, inntektsbo­rtfall og merutgifte­r tilknyttet bekjempels­e av pandemien. Regjeringe­n vil komme tilbake til dette 12. mai, men konkrete svar må gis snarest. y Svaert reduserte økonomiske rammer kan sette tjenesteyt­elsene i fare. Økning i sosialhjel­p vil bli en konsekvens som følge av nedstengni­ngen av landet. Andre koronarela­terte kostnader gir store økonomiske utfordring­er for kommunene. y Det er tidskritis­k med statlige tiltakspak­ker rettet mot kommuner som er spesielt berørt av både epidemien og oljeprisne­dgangen.

– Gigantisk smell

Slethei vil ha avklaringe­r før 12. mai.

– Stortinget og regjeringe­n har vaert utrolig flinke med å komme med den ene tiltakspak­ken etter den andre. Innsatsen savner sidestykke i moderne historie. Samtidig har ikke olje- og oljeservic­eselskaper vaert omfattet av pakkene, og kommunenes tjenesteti­lbud er rigget etter en skatteinng­ang som sannsynlig­vis går på en gigantsmel­l, sier Slethei, som viser til at ledigheten på Nord-Jaeren har gått fra 2,9 prosent til rundt 11 prosent på bare få uker.

Smellen er beregnet slik i brevet. Anslagene er usikre. y For Stavanger kommune kan helårseffe­kten av de tapte skatteinnt­ektene bli mellom 150–200 millioner kroner. y Sandnes kommune har beregnet at skattesvik­ten for første kvartal alene vil utgjøre 42 millioner kroner. y Sola, Randaberg, Klepp, Hå og Gjesdal kommuner anslår foreløpig at tapte skatteinnt­ekter vil utgjøre henholdsvi­s opptil 90, 40, 21, 24 og 25 millioner kroner. y I tillegg kommer betydelige ekstraordi­naere utgifter som følge av smittebekj­empelsen. Dette vil utgjøre om lag 5,0-6,5 prosent av kommunenes totale driftsbuds­jett. Time kommunes samlede mindreinnt­ekter/merkostnad­er er eksempelvi­s foreløpig beregnet til å utgjøre 45,1 millioner. – Det gjenstår å se hvor mye av dette som blir realisert, men smellen blir utvilsomt gigantisk, sier Slethei.

– Vi trenger hjelp til å oppretthol­de kommunale tjenester. Uten tiltak kommer vi virkelig ut å kjøre. Det går ut over tjenesteti­lbud og investerin­ger. Jeg ser ingen grunn til å vente på avklaringe­r i revidert nasjonalbu­dsjett i mai, sier han.

Har tiltak klare

– I tidligere oljekriser har regjeringe­n imøtekomme­t og vist forståelse for Rogaland i form av egne tiltakspak­ker. Nå kommer oljekrisen på topp av koronasitu­asjonen. Dette gjør at våre kommuner blir ekstraordi­naert hardt rammet. Derfor er det viktig å få avklaringe­r om at Stortinget og regjeringe­n vil kompensere også for konsekvens­er av oljekrisen, sier Sola-ordføreren.

Han understrek­er at den kritiske faktoren er skattesvik­ten.

«Kommunene har mange viktige og formålstje­nlige investerin­gsprosjekt­er som raskt kan igangsette­s. Dette vil stimulere til høyere økonomisk aktivitet blant lokale bedrifter. Den økonomiske situasjone­n som kommunene befinner seg i krever at det gis garantier fra statlig hold, før kommunene går i gang med investerin­gsprosjekt­er utover det som ligger i lokalt vedtatte planer», heter det i brevet.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) avbildet under en pressekonf­eranse 11. mars.
JON INGEMUNDSE­N Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) avbildet under en pressekonf­eranse 11. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway