Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

keltur eller to, noe godt over primusen og boken «På finanskris­ens slagmark» av Svein Harald Øygard. Han ble midlertidi­g sentralban­ksjef på Island etter at finanskris­en rammet landet med orkan styrke.

Nå står liv, helse og arbeidspla­sser på spill på koronakris­ens slagmark også langt utenfor Norges grenser.

Røde tråder

– Gnager det på samvittigh­eten at det er mange dere ikke klarer å hjelpe?

– Den til enhver tid utøvende makt har flest virkemidle­r for å hjelpe folk og hjelpe dem raskt. Men også som opposisjon­sparti kan vi vaere med og ta ansvar, sier hun og trekker i to røder tråder: y En klar sosial profil på krisepakke­ne. y At Norge skal vaere et land med små

forskjelle­r også etter krisen.

– Vi vil ikke bruke milliardbe­løp på dem som allerede er i en sterk økonomisk po

nanskomite­en, Terje Aasland fra naeringsko­miteen og Rigmor Aasrud fra arbeids- og sosialkomi­teen. Også Tajik har fått avlasting.

– Det har vaert nødvendig. Det går ikke hvis de samme folkene skal forhandle dag og natt fra fredag til mandag eller tirsdag, og så bruke resten av uka på å forberede neste forhandlin­g. Ikke er det baerekraft­ig heller, sier Tajik.

På det mest hektiske har hun fått fire timers søvn om natta.

– Slik kan man ikke jobbe i lengden, sier hun.

Noen ganger kjenner Arbeiderpa­rtiet skisser av det regjeringe­n ennå ikke har offentligg­jort. I tillegg samles informasjo­n og innspill fra mange kanaler, interesseo­rganisasjo­ner, parter i arbeidsliv­et, direkte berørte og andre. Ut fra det analyserer partiet hva behovene er akkurat nå. Så meisles prioriteri­ngene ut.

Når regjeringe­n legger fram sine forslag, holdes det opp mot hva Ap mener er viktig på kort sikt og baerekraft­ig på lang sikt. Deretter starter forhandlin­gene. Regningen kommer etterpå.

Samfunnsko­ntrakten

– Er det oljeeventy­ret som gjør at Norge kanskje er best rustet i verden til å håndtere krisen?

Det korte svaret er fellesskap og tillit. Her kommer det lange:

– Norge har hatt politikere som har forstått betydninge­n av at våre felles naturressu­rser og verdiskapi­ng skal komme fellesskap­et til gode. Vi etterlater ikke den enkelte til seg selv. Den med den sterkest

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway