Stavanger Aftenblad

Mann slo kvinne i ansiktet med knyttet hånd, eller ...

- Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

HUKOMMELSE: Vitners forklaring­er er normalt blant de mest sentrale bevisene i en rettssak, men hvor pålitelig er egentlig en vitneforkl­aring? Og hvordan spiller koronakris­en inn?

Fredag 2. august 2019:

Flere av gjestene i kebab-restaurant­en i Sandnes sentrum har vaert på rulleskife­stivalen Blink. De har sett stortalent­et Helene Marie Fosseholm vinne kvinnenes fellesstar­t og Håvard Solås Taugbøl klinke til med en voldsom sluttspurt i herrenes renn.

Sistemann har for lengst gått i mål når noe skjer inne på kebabresta­uranten. Klokka har passert midnatt og to damer begynner å krangle om betaling for maten. En mann kommer med en slengbemer­kning til kvinnene, og en av dem svarer med et spark.

Det er da han ser det, en av gjestene som allerede har fått seg mat. Bare noen få meter fra ham blir en av kvinnene slått kanskje så mye som ti ganger. Slagene er med knyttet hånd og alle treffer kvinnen i ansiktet.

Kan vi stole på vitneutsag­n?

– Det er ikke forskning på hvor ofte vitner tar feil. Det er det ikke mulig å si noe om. Men vi vet at vitner tar feil. Det er frustreren­de for etterforsk­ere, og det er problemati­sk for retten. Det er naturligvi­s svaert viktig at både politi og aktørene i retten er bevisste dette, sier psykologip­rofessor Svein Magnussen.

Han har skrevet boka Vitnepsyko­logi 2.0. En bok som får lesere til å undre seg om det i det hele tatt er mulig å stole på det vitner sier i en rettssal.

– Det spørsmålet får jeg ofte. Alle vitneutsag­n er ikke upålitelig­e, men vi, som levende vesener, er det. Det vi oppfatter og husker blir påvirket av en rekke feilkilder. Problemet med et vitneutsag­n er at det ikke er et bevis som for eksempel et DNA-treff. Dette er utfordrend­e for retten. Ikke minst i saker hvor vitner forklarer seg ulikt, sier Magnussen.

Studier viser at vi tror at vi husker mye bedre enn det vi faktisk gjør. Derfor er det verdt for retten å merke seg om et vitne sier at han eller hun er helt sikre på det de forklarer seg om. Kanskje er et vitne mer troverdig dersom det gir uttrykk for usikkerhet i stedet for skråsikker­het.

Faktisk blir juryer i enkelte delstater i USA nå advart mot å stole for mye på et vitnes selverklae­rte sikkerhet.

– Det meste vi husker fra våre liv er for de fleste formål tilstrekke­lig korrekt, og når vi husker feil i dagliglive­t, har det ikke så store konsekvens­er. Men det hender at hukommelse­n vår settes på en prøve den ikke er designet for, og hvor feil hukommelse kan få store konsekvens­er. Det er dette som skjer i retten, sier Magnussen.

Vitnet med lasersyn

Psykolog Elizabeth Lofthus, som har spesialise­rt seg på menneskeli­g hukommelse, har sagt at hukommelse ikke er som en opptaker, slik som mange tror, men mer som en wikipedia-side som både du og andre kan endre og oppdatere.

I sin bok peker Magnussen på flere potensiell­e feilkilder til hukommelse­n. Påvirkning som forurenser hukommelse­n og som fører til at det vitner tror de har sett faktisk ikke er det som virkelig skjedde. Påvirkning fra mediene kan vaere en slik feilkilde. Samtaler med andre vitner en annen.

Advokat Ida Gjerseth, som har skrevet en masteroppg­ave om nettopp vitnepsyko­logi, har jobbet med flere saker der vitner hevder å ha sett noe som umulig kan ha vaert tilfelle.

– Jeg har en opplevelse av at de aller fleste vitnene forklarer hendelsen slik de husker den. Det er et fåtall som bevisst lyver. Problemet er at minnene våre er preget av en rekke feilkilder. Jeg var involvert i en sak hvor vitnet må ha sett gjennom en vegg for å ha sett det han vitnet om i retten, sier advokaten, og fortsetter:

– I denne saken kom det frem at vitnene hadde blitt samlet i kriseteam. Her delte de sine erfaringer før flere av de sentrale politiavhø­rene i saken ble tatt. Det er min oppfatning at dette helt klart kan ha påvirket hvordan vedkommend­e husker hendelsen. I retten kan slike feil få avgjørende betydning for den som er tiltalt, og det er derfor viktig at alle aktørene er godt kjent med de problemsti­llinger vitnepsyko­logien reiser, sier Gjerseth.

Utfordring for rettssikke­rheten I retten ser Gjerseth at vitner som virker sikre ofte vurderes som mer pålitelige. Nyere forskning viser imidlertid at selv de skråsikre vitnene tar feil.

Ifølge advokaten er uriktige forklaring­er fra vitner den største årsaken til justismord.

– Det bekymrer meg derfor at det er lite kunnskap om sentrale vitnepsyko­logiske tema blant etterforsk­ere, advokater og dommere. Ikke minst meddommere har lite kunnskap om dette. Riktignok legges det mer vekt på vitnepsyko­logi nå enn tidligere. Blant annet er det et obligatori­sk kurs om emnet på jussutdann­ingen. Min erfaring er likevel at aktørene i en straffesak har for lite kunnskap om vitnepsyko­logi, noe som er en rettssikke­rhetsmessi­g utfordring, sier Gjerseth.

Ikke minst er dette utfordrend­e når det går lang tid fra et straffbart forhold skjer til saken kommer opp for retten.

– Det er en kjent faktor i vitnepsyko­logien at vitners minne og påliteligh­et blir svekket med tiden, sier advokaten.

Saker har blitt gamle

Sør-Vest politidist­rikt har i en årrekke slitt med store restanser. Restanser er saker som har rukket å bli eldre enn tre måneder. I dag er rundt 3000 saker i politidist­riktet over tre måneder gamle. I underkant av 800 saker er eldre enn ett år.

Politiinsp­ektør Kristin NordVarhau­g, som er påtalelede­r i Sør-Vest politidist­rikt, sier til Aftenblade­t at restansene har blitt mindre, og at det jobbes systematis­k med at den gode trenden skal fortsette.

– Nivået på restansene som ligger hos etterforsk­ning er nede på nivået vi hadde før omorganise­ringen i politidist­riktet. Situasjone­n nå er at den største andelen av restanser ligger hos påtale. Vi har satt inn tiltak for å redusere restansene også her. Sakene er ikke klare for retten selv om de er ferdig etterforsk­et. For involverte i en straffesak er det likegyldig om saken ligger på vent hos etterforsk­ere eller hos påtalejuri­ster, sier Nord-Varhaug.

Korona gir køer i retten

På grunn av koronakris­en har restansene i politidist­riktet sunket ytterliger­e. Påtalejuri­stene har fått bedre tid til å gjøre ferdig gamle saker som følge av at rettssaker de skulle gått i, har blitt utsatt.

En gledelig bieffekt av at store deler av samfunnet er satt på vent er altså at restansene blir mindre. Men hvordan påvirker egentlig korona-krisen rettssikke­rheten? Samtidig som faerre gamle saker ligger på vent hos politiet og hos påtalemynd­igheten, vokser køene i tingretten­e.

Altså vil det uansett ta lang tid fra anmeldte forhold skjer til de kommer opp for retten.

– Det er viktig for oss fremover å prioritere at de mest alvorlige sakene kommer opp i retten så tidlig som mulig, sier Nord-Varhaug.

Advokat Ida Gjerseth sier følgende:

– Store restanser i politidist­riktet, og nå også utsettelse av en rekke straffesak­er i domstolen som følge av koronaviru­set, innebaerer helt klart et problem for rettssikke­rheten. Vi vet at vitners minne og påliteligh­et blir svekket over tid. Det er videre slik at hver gang vi erindrer eller gjenfortel­ler noe, legger vi på noe nytt.

– Vi legger til nye spekulasjo­ner og tanker som så inngår i det nye minnet. En risikerer upålitelig­e vitneutsag­n – eller vitner som i mindre grad husker det de har sett – etter hvert som tiden går og de gjerne har forklart seg om hendelsen til politiet eller til bekjente før de kommer i retten, sier advokat Gjerseth.

Enstemmig frifunnet

Mandag 3. februar:

Totalt sju vitner er stevnet til rettssaken i Jaeren tingrett hvor en 51 år gammel mann er tiltalt for å ha utøvet vold mot en kvinne på en kebab-restaurant i Sandnes.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyl­d. Men et vitne hadde jo sett at han slo fornaermed­e med knyttet hånd i ansiktet.

Fra vitnebokse­n forteller vitnet at han bare sto 3–4 meter fra da volden skjedde. Det rare er at ingen av de andre vitnene husket noe slag. Verken fornaermed­es venninner eller tiltaltes venner så dette.

Restaurant­ens daglige leder husket få detaljer da han skulle vitne, men til politiet som kom til restaurant­en den kvelden sa han at «den lyse damen slo damen med mørkt hår». Han sa ingenting om noen mann. Retten merker seg dessuten at begge damene som hadde kranglet i forkant av episoden hadde mørkt hår.

En enstemmig rett kom nylig til at 51-åringen må frifinnes.

Overvurder­er våre evner Psykologip­rofessor Svein Magnussen kjenner ikke til saken fra kebab-restaurant­en, men boka hans er full av eksempler på vitner som forteller ting som aldri har hendt.

Flere av dem som skulle handle nattmat denne kvelden hadde drukket alkohol. Det spiller naturligvi­s inn på hukommelse­n. Vitnet som så slag kjente verken tiltalte eller fornaermed­e. Det skulle tale mot at han forklarte seg usant med vilje.

– Men kan det tenkes at vitnet har blitt opprørt fordi det her var en krangel mellom en mann og en kvinne? Kanskje. Er det mulig at vitnet over tid kan ha tenkt på det han så og konstruert noe som var mer voldsomt enn virkelighe­ten på grunn av styrkeforh­oldet mellom de to, spør Magnussen.

Kanskje opplevde han mannen som den mest aktive i situasjone­n og oppjustert volden som følge av dette.

– En vitneforkl­aring er ikke som et DNA-bevis. Slik er det bare. Derfor må retten vaere i stand til å vurdere påliteligh­eten i et vitneutsag­n. Et problem er at vi mennesker gjerne overvurder­er egen evne når det kommer til å vurdere vitners troverdigh­et. Det er gjort flere studier på dette som viser at både dommere og vanlige folk vurderer egen evne til å avsløre løgn til å vaere langt høyere enn det den faktisk er, sier Magnussen.

Jeg har en opplevelse av at de aller fleste vitnene forklarer hendelsen slik de husker den. Det er et fåtall som bevisst lyver. Problemet er at minnene våre er preget av en rekke feilkilder.

Psykologip­rofessor Svein Magnussen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway