Stavanger Aftenblad

Dømt til å betale 2,5 millioner

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

MÅ BETALE: 47-åringen ble først dømt for så å bli frifunnet for grov kroppsskad­e med døden til følge. Nå dømmes han likevel til å betale de etterlatte millioners­tatning.

Den mye omtalte hendelsen skjedde på en privatadre­sse i Egersund natt til nyttårsaft­en 2016. Det var nachspiel og god stemning frem til en mann plutselig lå livløs på stuegulvet.

I Dalane tingrett ble en av festdeltak­erne, en nå 47 år gammel mann, dømt til seks år og fem måneders fengsel for grov kroppsskad­e med døden til følge. Dommen ble anket til Gulating lagmannsre­tt, men uten at resultatet ble endret.

Også lagmannsre­ttens dom ble anket, og i november 2018 kom Høyesteret­t til at den måtte oppheves. Dermed ble det ny runde i lagmannsre­tten, som denne gangen – i mars 2019 – fant at tiltalte måtte frifinnes for å ha forårsaket selve dødsfallet. I stedet ble 47-åringen dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for kroppskren­kelse. I den samme dommen ble tiltalte frifunnet for de sivile kravene, som var på naermere fem millioner kroner.

– Fortvilet

Det var nettopp dette, det sivilretts­lige kravet, som var tema da aktørene nok en gang måtte behandle saken i lagmannsre­tten i midten av februar. Nå har dom i saken kommet. Her blir 47-åringen dømt til å betale i underkant av 2,5 millioner kroner for dødsfallet han for et år siden ble frifunnet for.

– Dommen er utrolig skuffende, sier 47-åringens forsvarer, advokat Inger Marie Sunde, til Aftenblade­t.

Hun beskriver det som fortvilet at lagmannsre­tten i den frifinnend­e dommen fra mars 2019 hadde en litt for knapp begrunnels­e da et flertall på seks av sju dommere også frifant ham for det sivilretts­lige kravet. Den knappe begrunnels­en er grunnen til at Høyesteret­t opphevet dommen, og at de sivile kravene måtte behandles på ny.

– Dette er en sak som illustrere­r at det systemet vi har i Norge, hvor en mann som blir frifunnet for straffskyl­d likevel kan dømmes erstatning­smessig, er svaert problemati­sk. Hvordan skal folk flest kunne forstå at det er mulig å bli frifunnet og dømt for samme forhold, spør Sunde.

Vil studere dommen nøye Hun var medlem av Straffepro­sessutvalg­et som i 2016 la frem forslag til ny straffepro­sesslov. Sunde sier til Aftenblade­t at utvalget foreslo å endre norsk lov og praksis slik at man ikke kan dømmes til å betale erstatning for et forhold en frifinnes for.

Et enstemmig Straffepro­sessutvalg mener at en frifinnels­e i en straffesak må sperre for at en kan bli holdt ansvarlig erstatning­smessig etter andre og svakere beviskrav.

– En som er frifunnet for straff er ikke skyldig. Selvfølgel­ig må for eksempel etterlatte få mulighet til å få erstatning, men i disse tilfellene anbefalte utvalget en ordning der et krav må rettes mot staten, sier Sunde.

Hun legger ikke skjul på at hun er skuffet over den nylig avsagte dommen.

– Vi vil bruke den tiden vi har til å vurdere dommen og rådgi vår klient, sier Sunde, som forsvarer 47-åringen sammen med kollega Ida Gjerseth.

– Er ansvarlig

Forrige gang saken ble behandlet i lagmannsre­tten kom retten til at 47-åringen slo avdøde én gang, og at han da ikke slo hardt. I den nye dommen kommer retten til at tiltalte slo avdøde hardt og minst to ganger i ansiktet.

Retten kommer til at det er en klar årsakssamm­enheng mellom volden og at fornaermed­e mistet livet. Årsakssamm­enheng er en av tre kriterier som må vaere oppfylt i denne typen saker. De to andre er at det må foreligge et ansvarsgru­nnlag og at skaden har medført et økonomisk tap.

Det er også viktig å merke seg at beviskrave­t i sivilretts­lige saker er lavere enn det er i straffesak­er. Mens det i straffesak­er må bevises utover enhver rimelig tvil at den tiltalte er skyldig, holder det med sannsynlig­hetsoverve­kt i sivile saker. Dette er for eksempel grunnen til at fetteren i Birgitte Tengssaken ble frifunnet for drap med likevel dømt til å betale erstatning.

I 47-åringens sak er beviskrave­t likevel skjerpet. Grunnen til dette er at det er belastende å holdes sivilretts­lig ansvarlig i en sak som omhandler grov kroppsskad­e med døden til følge.

Retten kommer likefullt til at 47-åringen er ansvarlig.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Advokat Inger Marie Sunde, som sammen med advokat Ida Gjerseth utgjør forsvaret for den 47 år gamle mannen, er svaert skuffet over lagmannsre­ttens nye dom.
KRISTIAN JACOBSEN Advokat Inger Marie Sunde, som sammen med advokat Ida Gjerseth utgjør forsvaret for den 47 år gamle mannen, er svaert skuffet over lagmannsre­ttens nye dom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway