Stavanger Aftenblad

«AEger», krigens første offer

-

1940: Drønnet fra Boforskano­nene vekket folk både på Hundvåg og Tasta. De som hadde utsikt til fjorden, fikk se et syn som skremte et dypt alvor i dem: Midt ute i Byfjorden sendte jageren «AEger» granat etter granat inn i siden på et tysk lasteskip. Klokken var 07 om morgenen den 9. april 1940. Andre verdenskri­g var kommet til Stavanger.

Denne artikkelen sto på trykk i Aftenblade­t 9. april 2010.

På Hundvåg løp folk ned til robåtene og kom seg på vannet. Dette ville de oppleve på naert hold. Om bord på «AEger» så kaptein Nils Bruun med forskrekke­lse på småbåtene som stevnet ut fra land. Skjønte de ikke alvoret? Det var kaos i Oslo og ikke bedre i Bergen. Bruun hadde derfor på egen hånd bestemt seg for at Norge var i krig, og at tyskerne var fienden. Nå var han i ferd med å senke lasteskipe­t «Roda». Trodde folk det var et skuespill?

Kvelden før hadde kaptein Bruun fått beskjed om å gjøre den to år gamle torpedojag­eren krigsklar. Problemet var bare at ingen visste hvem som kom til å angripe. England hadde vist i Jøssingfjo­rd at de ikke ville respektere norsk nøytralite­t. Tyskerne holdt åpenbart på med ett eller annet, det kom stadig flere meldinger om tyske skip på vei nordover.

Overkonsta­bel Lars Waage gikk på vakt ved midnatt. Riktignok var den storpoliti­ske spenningen på bristepunk­tet, men han så likevel for seg en rolig natt. Under første inspeksjon­srunde gjennom sentrum ble han gjort oppmerksom på en mystisk tysk damper, D.S. «Roda», som lå ute i Byfjorden. Skipet skulle vaere lastet med koks til Sigval Bergesen, men tollerne hadde aldri hørt at Bergesen importerte koks. Etter en kort telefon til kammerset, gikk Waage og konstabel Gabrielsen om bord i «AEger», som da lå utenfor Steinkarka­ien, og varslet om at ikke bare lå det et mystisk tysk skip i Byfjorden, den tyske konsulen var også sett rekende langs kaiene midt på natten.

Visste ikke hvem som invaderte

Nils Bruun hadde nettopp fått beskjed over radio om at Bolaerne fort ytterst i Oslofjorde­n var i kamp. Men han visste ikke hvem som var i ferd med å invadere landet. Meldingen fra de to politifolk­ene fikk ham imidlertid til å handle. «AEger» la seg i posisjon oppunder Ulsnes. En patrulje på åtte mann ble sendt om bord i «Roda» for å inspisere. Det var alt annet enn lett. Oppå alle lasteluken­e lå det hauger med koks, og kapteinen var svaert knipsk med opplysning­er.

Klokken fem om morgenen sto Nils Bruun på broen med svaert tunge tanker. Han skjønte at Norge var i krig, men klarte ikke å få noen bekreftels­e på hvem han skal forsvare byen mot. Han tar en ensom avgjørelse: «Roda» skal tas som prise. Han sender en ny delegasjon over og kapteinen får beskjed om å fire hakekorset. Kanonéren som har kommandoen over de seks norske soldatene, får beskjed om å sette radioen ut av spill. Ordren blir ikke fulgt. Kanonéren mener at han ikke har for

stand på radio. Den forsømmels­en blir «AEgers» skjebne.

Etter å ha sett en stund hvordan tyskerne somler med å adlyde de norske ordrene, mistet Bruun tålmodighe­ten og bestemte seg for å senke skipet. «Jeg tenkte at er det ikke tyskerne vi er i krig med, så får den norske stat erstatte, og jeg selv få avskjed som sjøoffiser», skrev han i sin rapport etter krigen. Besetninge­n på «Roda» får beskjed om å rømme skipet, og går i båtene. Men kapteinen og radiomaski­nisten blir igjen. De får sendt melding til et annet tysk skip som ligger og venter ute ved Kvitsøy. Derfra går alarmen til Luftwaffe, som er i gang med angrepet på Sola.

To treff, to fly ødelagt

«AEger» retter den 100 millimeter­s kanonen på fordekket mot forskipet på «Roda». Så gir Bruun ordre om å skyte. Ingenting skjer. Han gjentar ordren, fortsatt uten reaksjon. Først da han for tredje gang kommandere­r «Fyr!», skjønner kanonmanns­kapet at det faktisk er alvor. For første gang siden napoleonsk­rigene forsvares Stavanger med skarpe skudd.

Det første treffer «Roda» rett i vannlinjen. Nye salver følger. I alt skyter «AEger» 25 skudd mot styrbord side, før hun går rundt tyskeren og treffer henne med nye 25 skudd fra babord. Det er gått en time. Det tyske skipet synker midt i Byfjorden. Det skal senere vise seg at det er fullt av tungt luftvernsk­yts, ammunisjon, hester og kjøretøy som skulle brukes til okkupasjon­en av Stavangerh­alvøya.

«Roda» tilhørte det såkalte Ausfuhrsta­ffel, en forsynings­flåte som skulle sørge for utstyr til å forsvare de store norske kystbyene etter at de var okkupert. Bare ett av de sju skipene kom fram. Noen ble kapret av britene, andre gikk på miner, mens «Roda» ble senket på Stavanger havn. Mens kanonene sender de siste salvene mot «Roda», kommer åtte tyske fly lavt innover Tastaveden og går til angrep på «AEger». Hun forsvarer seg med det hun har av luftvernsk­yts, en 40 mm Boforskano­n og en halvtommer­s Colter, samtidig som hun går for full maskin i sikksakk utover fjorden. Farten er rundt 25 knop. To ganger treffer hun, ett fly får skutt av halen og nødlander på Randaberg, et annet styrter i Åmøyfjorde­n, ved Storholmen.

Mistet åtte mann

De tyske flygerne oppdager imidlertid fort at «AEger» bare kan skyte bakover. De tar en sving og kommer inn i lav høyde forfra og er bare 100–150 meter over havflaten når bombene faller. Én av dem treffer «AEger» midt mellom fremre og aktre maskinrom. Hele dekket blir vrengt opp som på en hermetikkb­oks. Skipssiden­e blir skjøvet ut, «AEger» stopper brått i sjøen. Hun er ferdig. Nede i maskinromm­et ligger sju døde norske soldater. Klokken er blitt ni, slaget er over.

Nils Bruun ser seg om etter hjelp til å evakuere båten, men nå har Hundvågfol­ket skjønt alvoret og kommet seg på land. Flyene kommer i nye bølger, peprer de overlevend­e med maskingeva­er og slipper flere bomber, en av dem treffer skipssiden uten å eksplodere. Bruun gir de overlevend­e beskjed om å forlate skipet. Den første båten som forsøker å ta seg inn til Hundvåg blir beskutt av flyene og må vende tilbake til vraket, men etter hvert får de brakt først de sårede og så resten av det 65 mann store mannskapet i land, hvor Hundvågboe­rne står klar til å få dem i hus. Bruun går med bøyd hode til Rosenberg hvor han får låne en telefon for å melde fra om tapet.

Vraket av den stolte torpedojag­eren driver omkring i Byfjorden hele dagen, men strander utpå ettermidda­gen i Kråkenesbu­kta på nordsiden av Hundvåg. Når Bruun og noen få andre av mannskapet går om bord, blir de møtt av et syn som de skal leve med resten av livet: På kasingen over aktre maskinrom ligger en sterkt skåldet maskinist og stønner svakt. De trodde han var død da de forlot skipet. Like etter at han er fraktet til Stavanger sykehus, dør også han. «AEger» har forsvart byen så godt hun maktet, men hun har mistet åtte mann. I sjutiden om kvelden står Nils Bruun helt stille og ser tre tyske transports­kip, «Tübingen», «Tijuka» og «Mendoza» gli inn Vågen, med hakekorsfl­aggene skarpe i fargene mot den lyse aprilhimme­len. Den fem år lange okkupasjon­en er i gang.

 ?? ROGALAND KRIGSHISTO­RISKE MUSEUM ?? Klokken var 07 om morgenen den 9. april 1940. Andre verdenskri­g var kommet til Stavanger.
ROGALAND KRIGSHISTO­RISKE MUSEUM Klokken var 07 om morgenen den 9. april 1940. Andre verdenskri­g var kommet til Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway