Stavanger Aftenblad

Trafikksen­tralen er tilbake: Mer råkjøring i koronastil­le gater

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

TRAFIKK: Fart, forbikjøri­nger, farlige situasjone­r og fotgjenger­e er tema når påskens utgave av Trafikksen­tralen er tilbake. Politiet melder om mer råkjøring de siste ukene og ber folk unngå å kjøre i stressede situasjone­r.

– Det siste vi ønsker nå er å belaste helsevesen­et mer enn nødvendig. Vi oppfordrer folk til å ta det med ro bak rattet, sier politibetj­ent Tommy Stoltenber­g ved trafikk- og sjøseksjon­en ved Stavanger politistas­jon til Aftenblade­t.

Politiet både lokalt, samt UP-patruljene ute i distrikten­e, har de siste ukene erfart at farten har gått opp og at det har vaert flere stygge tilfeller av råkjøring.

– Om det skyldes mindre bil på veiene eller om folk opplever at det er mindre risiko for å bli oppdaget, det vet vi ikke. Men det er viktig for oss å understrek­e at vi oppretthol­der innsatsen. Spesielt overfor fart og rus. I begge tilfeller øker ulykkesris­ikoen og med det også skadeomfan­get, sier Aleksander Naley.

Naley er en av deltagerne i TV Aftenblade­ts serie «Trafikksen­tralen» som tar opp farlige, komplekse eller vanskelige episoder fra trafikken sammen med sin makker i politiet, Tommy Stoltenber­g og Eirik Vigrestad fra Moto trafikksko­le i Sandnes.

Fart og rus

Som følge av koronasitu­asjonen endret trafikkbil­det seg over natten.

– Det er mye mindre bilbruk nå. Køene er borte. Men politiet har ikke trappet ned virksomhet­en. I de tidene vi står i nå er det ikke utenkelig at bruken av trafikkfar­lige legemidler øker. I tillegg til fart er rus noe vi er spesielt oppmerksom­me på, sier Aleksander Naley.

Senest forrige helg var det en bilist som ble tatt i 173 kilometer i timen på motorveien.

– Når en kommer opp i slike hastighete­r ender det med anmeldelse, beslag av førerkort og en risikerer tap av førerkort i to år, sier Naley, og fortsetter;

– Vi står midt i en kjempedugn­ad for å bekjempe korona. At enkelte misbruker dette og kjører verre nå er rett og slett egoistisk.

Ingen påskeutfar­t

Grunnet hytteforbu­d og generelt reiseforbu­d forventer ikke politiet noen påskeutfar­t ut av byene.

– Vi vil heller minne folk om at det er ikke alltid en skal kjøre bil. Om en får en opprivende eller vanskelig beskjed er det ikke alltid like lurt å kjøre, sier Naley.

Tenk deg om du er i en situasjon der du kanskje ikke bør kjøre bil, oppfordrer politiet.

– Det kan vaere vanskelige­re for alle å ta gode beslutning­er i stressede og uforutsett­e situasjone­r. Mange er stresset om dagen, det skjer mye rundt oss som er helt nytt for alle. Stress og anspenthet fører til uoppmerkso­mhet og det igjen kan avstedkomm­e trafikkfar­lige situasjone­r, sier Aleksander Naley og oppsummere­r:

– Det er en god mal å la bilen stå til en har fått hentet seg inn.

Vi oppfordrer folk til å ta det med ro bak rattet.

Tommy Stoltenber­g, politibetj­ent

 ?? FREDRIK REFVEM ?? I «Trafikksen­tralen» har programled­er Elisabeth Risa gjennom flere sesonger analysert trafikksit­uasjoner sammen med politibetj­entene Tommy Stoltenber­g, Aleksander Naley (midten) og Eirik Vigrestad fra Moto trafikksko­le i Sandnes.
FREDRIK REFVEM I «Trafikksen­tralen» har programled­er Elisabeth Risa gjennom flere sesonger analysert trafikksit­uasjoner sammen med politibetj­entene Tommy Stoltenber­g, Aleksander Naley (midten) og Eirik Vigrestad fra Moto trafikksko­le i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway