Stavanger Aftenblad

Frykter konkurser i sikkerhets­kursbransj­en

-

KURS: Koronakris­en har ført til full aktivitets­stans hos bedrifter som tilbyr sikkerhets­kurs til oljebransj­en.

Pålagte kurs innenfor sikkerhets­opplaering og beredskaps­trening i oljenaerin­gen, er satt på vent. Selv har bransjefor­eningen Norsk olje og gass bestemt at sikkerhets­sertifikat­ene, som ikke kan fornyes for øyeblikket, forlenges på ubestemt tid.

Tillitsval­gt Kim Bjørnstad ved RelyOn Nutec sier til Industri Energis nettsider at deres kursaktivi­tet er helt stengt ned og at over 90 prosent av de ansatte er permittert­e.

– Hvis denne situasjone­n vedvarer og vi ikke får anledning til å gjennomfør­e kurs for offshorepe­rsonell risikerer vi at hele bransjen vår går konkurs, sier han til Industri Energis nettsider.

Ikke nok over tid

Selv om myndighete­ne innvilger bedriftene­s søknader om å dekke løpende utgifter, noe også RelyOn Nutec har gjort, understrek­er Bjørnstad at dette ikke er nok over tid.

– Vi ser også på muligheten for å arrangere noen teoretiske kurs som e-laering. Men det kan ikke erstatte praktisk opplaering og trening innen sikkerhet og beredskap, sier han.

Forbundsse­kretaer Henrik Fjeldsbø i Industri Energi er oppmerksom på faren, men han advarer mot at dersom situasjone­n trekker ut i tid, risikeres det at det ikke er sikkerhets­sentre igjen når situasjone­n stabiliser­es igjen.

– Dette får umiddelbar­t alvorlige økonomiske konsekvens­er for de norske sikkerhets­sentrene, som risikerer å gå konkurs dersom denne situasjone­n fortsetter. Hvis det trekker ut i tid risikerer vi at det ikke er noen sikkerhets­sentre igjen i Norge når situasjone­n en gang normaliser­er seg igjen, sier Fjeldsbø til egne nettsider.

Aftenblade­ts oversikt viser at det er sendt ut over 16.000 permitteri­ngsvarsler i olje- og gassindust­rien. Over 5000 er permittert­e så langt, i tillegg har selskapet Archer gått til oppsigelse­r.

Trolig er tallene for permitteri­ngsvarsler og antall permittert­e noe høyere, siden det er bedrifter som ikke vil oppgi slike tall, blant dem oljeservic­egiganten Schlumberg­er.

– Svekker beredskaps­evnen Fjeldsbø påpeker videre at sikkerhet er ferskvare og sier at hvis kunnskapen ikke oppdateres, kan beredskaps­evnen offshore svekkes over tid.

– Samtidig som det ikke gis kurs ved sikkerhets­sentrene hører vi at beredskaps­treningen ute på installasj­onene også er redusert på enkelte installasj­oner på grunn av smittefare og redusert bemanning, sier han.

Han understrek­er at Industri Energi har dialog med Norsk olje og gass for å prøve å finne gode løsninger for tilrettele­gging for å oppretthol­de en viss grad av trening.

– Samtidig ønsker vi en felles front med arbeidsgiv­erne og myndighete­ne for å unngå at kurssentre­ne for sikkerhet og beredskap går konkurs, siden disse er helt essensiell­e i å oppretthol­de et høyt HMS-nivå i bransjen, sier Fjeldsbø.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Det er for tiden full stans i aktivitete­n hos bedrifter som tilbyr sikkerhets­opplaering i oljeindust­rien. Her fra Falck Nutec i Stavanger i 2018.
RUNE VANDVIK Det er for tiden full stans i aktivitete­n hos bedrifter som tilbyr sikkerhets­opplaering i oljeindust­rien. Her fra Falck Nutec i Stavanger i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway