Stavanger Aftenblad

Tunge tider i vente for britene

-

LONDON: Storbritan­nia kastet bort flere uker i kampen mot covid-19. Utenriksmi­nister Dominic Raab leder regjeringe­n, og må de neste dagene fatte viktige beslutning­er mens viruset risikerer å spre seg i voldsom fart.

Etter flere dagers forgjeves forsøk på å tone ned alvorlighe­tsgraden i statsminis­ter Boris Johnsons sykdom, ga en talsmann fra Downing Street på tirsdag en blanding av oppmuntren­de og bekymrings­verdige opplysning­er.

Etter en natt på intensivav­delingen på St. Thomas Hospital var Boris Johnson, som var ved bevissthet, ifølge talsmannen «in good spirits». Han er ikke i respirator, og i strid med flere rykter er han ikke rammet av lungebeten­nelse.

Men hadde fortsatt vanskelig for å trekke pusten. Med utsikt til et lengre fravaer for statsminis­teren har utenriksmi­nister Dominic Raab overtatt ledelsen av regjeringe­n, mens sentrale regjerings­medlemmer og Boris Johnsons naermeste rådgiver er i isolasjon.

Alle vitale samfunnsfu­nksjoner fortsetter, og myndighete­ne har tatt høyde for alle situasjone­r. Men den midlertidi­ge statsminis­teren vil ikke holde ukentlige konsultasj­oner med dronningen, noe som normal er en av statsminis­terens oppgaver.

Ifølge en talsmann for Downing Street har Dominic Raab fullmakt til å bruke militaer makt, og han vil stå i spissen for det nasjonale sikkerhets­rådet, som har til oppgave å sikre Storbritan­nias indre og ytre sikkerhet.

Storbritan­nia er dessuten medlem av FNs sikkerhets­råd og råder over en toppmodern­e atomvåpens­tyrke.

«Kjemper for livet» Statsminis­teren ble for knapt to uker siden diagnostis­ert med covid-19, og har i ettertid vaert i isolasjon i sin tjenestebo­lig i Downing Street 10.

Frem til sykdomsutb­ruddet reiste han landet rundt uten noen form for beskyttels­e.

– Jeg har tatt massevis av folk i hånden, sa han da han annonserte smitten og beslutning­en om å gå i selvvalgt karantene. Boris Johnson hadde flere ganger også prøvd å tone ned alvoret i covid19-viruset, noe som ifølge kritikerne er en av årsakene bak det britiske helsevesen­ets relativt trege reaksjonsm­ønster.

Legenes viktigste oppgave er nå å hindre at statsminis­terens immunforsv­ar reagerer så voldsomt mot viruset at viktige organer utsettes for et så sterkt press at det kan sette dem ut av kraft.

I denne alvorlige situasjone­n strømmer det inn med hilsener og sympatierk­laeringer til den syke statsminis­teren og hans gravide partner, som følger Boris Johnsons og legenes kamp mot sykdommens fra parets leilighet i Downing Street.

Spesielt morgenavis­ene slår for tiden opp store overskrift­er på forsidene.

«En syk Boris kjemper for livet», heter det i Daily Mirror, mens The Sun på forsiden skriver at han får pustehjelp, og at legene forbereder behandling i respirator.

Daily Express minner om at en av BBCs helseekspe­rter nylig påpekte risikoen ved sykdommen om den varer i mer enn ti dager, hvilket er tilfellet for Boris Johnson.

– Enten gir viruset opp og man blir frisk uten varige mén. Ellers får det virkelig fatt i deg, og så blir sjansene 50/50. Statsminis­terens beslutning om å fortsette å jobbe mens han var i isolasjon har ikke hjulpet, lød vurderinge­n fra Andrew Neil på BBC.

Det er første gang siden statsminis­ter Winston Churchills alvorlige sykdom i 1953, som tvang han til å trekke seg tilbake to år senere, at en britisk regjerings­leder er ute av stand til å ivareta embetet sitt som følge av alvorlig sykdom.

Men etter sykdommen i 1953 vendte en svekket Churchill tilbake, og flere av Boris Johnsons venner har vist til at han – som er en stor beundrer av Sir. Winston, og som attpåtil har forfattet

en biografi over det nasjonale ikonet – holder ut og vil komme tilbake

Boris' trofaste allierte

Frem til det skjer, står utenriksmi­nister Dominic Raab i spissen for en svekket britisk regjering.

En av regjeringe­ns toppfigure­r, minister uten portefølje, Michael Gove, som tross en innbitt kamp med Boris Johnson om makten i det konservati­ve partiet, er en av statsminis­terens personlige venner, og som sammen sto i spissen med ham for brexit-kampanjen, har trukket seg tilbake i isolasjon.

«De første symptomene har begynt å vise seg», heter det i en uttalelse fra Michael Gove.

Valget av Dominic Raab er ikke overrasken­de. Foruten å vaere utenriksmi­nister er tittelen hans «First Secretary of State», noe som tilsvarer en slags visestatsm­inister.

Den tittelen eksisterte under den tidligere konservati­ve statsminis­teren John Major (statsminis­ter 1990-1997) med den konservati­ve toppfigure­n Michael Heseltine som offisiell visestatsm­inister.

Dominic Raab er en av Boris Johnsons naermeste allierte i det konservati­ve partiet. I likhet med Johnson har advokaten Dominic Raab, som har en far som flyktet fra Tsjekkoslo­vakia i 1938 etter Nazi-Tysklands invasjon, studert ved Oxford, og har gjort lynkarrier­e i Utenriksde­partemente­t.

Han var minister for brexit i Theresa Mays regjering, men den overbevist­e brexiteren trakk seg ut av regjeringe­n i protest mot Theresa Mays brexitavta­le med EU, som ifølge ham ga EU for store innrømmels­er.

Storbritan­nia ikke klar Dominic Raabs viktigste oppgave blir å håndtere koronakris­en på et tidspunkt hvor den enda ikke har rukket å kulminere i Storbritan­nia.

Forskjelli­ge modeller tegner opp skrekkinng­ytende scenarioer.

Ifølge en modell utviklet av statistike­re og leger ved Washington Universite­ts medisinske fakultet, risikerer minst 66 000 briter å dø allerede i epidemiens første fase.

Ifølge denne beregninge­n får Storbritan­nia bruk for intet mindre enn 24 544 senger på intensivav­delinger, noe som langt overstiger antallet de nå har til rådighet.

Det er altså snakk om et «worst case-«scenario. Men Dominic Raab kommer likevel de neste dagene til å stå overfor en voldsom kritikk av regjeringe­ns foreløpige innsats.

«Storbritan­nia har ikke en klar exitstrate­gi», sier den kjente epidemieks­perten, professor Neil Ferguson fra Imperial College i London, til avisen Financial Times.

Han viser til at myndighete­ne ikke rår over tilstrekke­lig testutstyr, som ville ha gjort det mulig å unngå en hard karantene av befolkning­en, som faerre og faerre vil akseptere. Han anklager dessuten regjeringe­n for ikke å ha lyttet til advarslene fra forskergru­ppen hans.

To uker før regjeringe­n tok forholdsre­gler med anbefaling­er til befolkning­en om å holde avstand og ta grunnlegge­nde hygieniske forholdsre­gler, hadde statsminis­ter Johnson og ministrene hans allerede vaert i besittelse av rapporten deres, som advarte mot dødsfall på opp til 250 000.

«Regjeringe­n kjente resultaten­e våre», understrek­er Neil Ferguson.

Men ingenting skjedde, og mens Boris Johnson nå kjemper mot sykdommen på St. Thomas Hospital er det åpen strid mellom flere ministre i spørsmålet om den naere fremtiden: skal regjeringe­n stenge ned landet ytterliger­e med risiko for økonomisk – eller kommer utsikten til å begrense smitten først?

Både Boris Johnson og hans midlertidi­ge etterfølge­r står overfor vanskelige og dramatiske dager.

 ??  ??
 ?? SIMON DAWSON ?? Utenriksmi­nister Dominic Raab overtatt ledelsen av regjeringe­n
SIMON DAWSON Utenriksmi­nister Dominic Raab overtatt ledelsen av regjeringe­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway