Stavanger Aftenblad

Ti bøker som forteller om de dramatiske krigsårene i Rogaland

-

1940–45: I fem år var det unntakstil­stand i Norge. Interessen om krigshisto­rien er fortsatt stor, 80 år etter.

Her anbefaler vi ti bøker om krigen i Rogaland, noe klassikere, andre nokså nye.

Militaerhi­storisk Forening Rogaland: Glimt fra okkupasjon­en, bind 1-6.

Seks store bind om den militaere delen av den lokale okkupasjon­shistorien, fra angrepet 9. april 1940 til frigjøring­en. Omfattende og detaljert informasjo­n, og et vell av bilder som ikke finnes i andre kilder.

Knut Stahl og Trygve Wyller: Stavanger under okkupasjon­en, bind 1-3.

Den offisielle historien, utgitt av Stavanger kommune på 1960-tallet. Standardve­rket om okkupasjon­en, selv om det har en del historiske unøyaktigh­eter. Detaljerte beskrivels­er også om dagligliv i de lange årene.

Gerd Schanche: Stritt folk. Det illegale Sandnes 1940 – 1945 Gerd Schanches bok konsentrer­er seg om den omfattende motstandsv­irksomhete­n i Sandnes og Gjesdal. Både agenter for britisk etterretni­ng, norske XU-agenter og kommunisti­ske sabotører opererte i dette distriktet, og noen av okkupasjon­ens mest dramatiske hendelser fant sted her.

Vesla Vetlesen: Kommunist og sabotør. Helge Hansens krig Familien Hansen i Hjelmeland­sgaten i Stavanger var dypt involvert i motstandsa­rbeidet, fra produksjon av illegale aviser til sabotasje. Vesla Vetlesens bror, Helge Hansen, var den best kjente av de lokale sabotørene. Han sto bak både sprengning­en av knottfabri­kken i Hillevåg og likvidasjo­nene av to av Gestapos håndlanger­e.

Jan Magne Arntsen: En fortiet historie. Tjemslandg­ruppa og kommunisti­sk motstand i Stavanger 1940-1945

Jan Magne Arntsens verk om den store kommunisti­ske motstandsv­irksomhete­n retter opp en langvarig urett. 130 medlemmer ble arrestert, 10 av dem ble skutt. Helt fram til Arntsens bok kom i 2018 har denne gruppens innsats stort sett vaert oversett. Mye personlig materiale fra de dreptes familier.

Asgeir Lode: Englandsfa­rerne. En jaersk tragedie 1941-1945 Høsten 1941 planla 39 unge jaerbuer å krysse over til Storbritan­nia i en liten fiskebåt. Flukten ble avslørt. 15 av de 39 ble henrettet, resten havnet på Grini, i tyske tukthus eller konsentras­jonsleirer. Asgeir Lode er både journalist og historiker, men her er han også sønn. Hans far, Tønnes S. Lode, var i den siste gruppen.

Jan Magne Arntsen og Thor Geir Harestad: Triumf og tragedie. Historien om NS-minister Gulbrand Lunde

Gulbrand Lunde var en fremragend­e kjemiker. Som leder for det nye Hermetikkl­aboratorie­t skulle han spille en viktig rolle i Stavanger. Men han ble tidlig en sentral skikkelse i Nasjonal Samling, etter hvert som propaganda­minister i Quislings regjering. Arntsen og Harestad skildrer mannen som ville gjøre Stavanger til Norges München.

Frode Saeland: Herman Beckers krig

Den jødiske familien Becker flyttet fra Bryne til Stavanger i 1928. Herman klarte å flykte i 1941 og ble en høyt dekorert flyger. Resten av familien ble deportert og myrdet i Auschwitz. Herman Becker omkom under et oppdrag over København i mars 45.

Arnfinn Haga: Fristed for fredløse. Motstandsk­amp i Rogaland

Gården Førre i Vadla er den østligste i Hjelmeland kommune, veien over til Setesdal er ikke så lang. Den bortgjemte lille gården ble redningen for mange motstandsf­olk og agenter som måtte bort fra Stavanger-området. Folkene på gården gjorde en enorm innsats og ble utsatt for flere Gestapo-aksjoner.

Sven Egil Omdal: Gestapokje­lleren. Aldershjem­met som ble fryktens hus

Det nye aldershjem­met til Stavanger Handelssta­nds Forening ble like før jul 1942 overtatt av det tyske sikkerhets­politiet og det norske statspolit­iet. I kjelleren ble det innredet 9 celler. Hundrevis ble fengslet der, mange ble torturert på det groveste, fem mistet livet. Sven Egil Omdal har beskrevet hva som foregikk bak dørene i det som bare ble hetende Gestapokje­lleren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway