Stavanger Aftenblad

Slik har de lokale utenlandsp­roffene det under koronakris­en

- Stig Nilssen Journalist stig.nilssen@ aftenblade­t.no

IDRETT: Kristian Thorstvedt og Gøran Johannesse­n har dratt hjem. Maria Thorisdott­ir blir vaerende i London med hunden sin. Zlatko Tripic sykler i hagen i Tyrkia.

– Alle spillerne er permittert­e med et kutt på 40 prosent av nettolønne­n. Klubben hadde fått store økonomiske problemer dersom de ikke hadde gjort det, forklarer Tyskland-proffen og landslagss­pilleren Gøran Johannesse­n overfor Aftenblade­t.

Han er til daglig godt betalt fulltidspr­off i den tyske storklubbe­n Flensburg-Handewitt naer grensen til Danmark. I likhet med all annen idrett, har den tyske håndballse­rien blitt stoppet.

To av Johannesse­ns lagkamerat­er har fått påvist smitten, men er nå friske. Fram til forrige uke fikk spillerne love å trene i små grupper på et privat treningsse­nter.

Nå er det bare egentrenin­g som gjelder for klubben som bare hadde sju serierunde­r igjen og kjempet helt i toppen.

Fikk passere med full tank

Da Johannesse­n ble permittert fredag, bestemte han seg for å kjøre til Hirtshals og ta ferjen hjem til Stavanger. Det er fortsatt mulig å passere grensene.

– Ja. Du blir stoppet på grensen, men dersom du har nok bensin til å kjøre direkte til Hirtshals uten å måtte stoppe i Danmark, får du slippe igjennom, svarer Johannesse­n.

– Hvordan opplever du situasjone­n i Tyskland som ikke ser ut til å vaere like hardt rammet som andre land?

– Jeg bor på grensen til Danmark. Det er ikke så mange smittede her som andre steder i landet. Men det er lite folk i gatene, alt er stengt og all idrett foreløpig utsatt til slutten av april. Jeg blir vaerende i Stavanger til jeg blir kalt tilbake, understrek­er Johannesse­n som måtte rett i 14 dagers karantene da han kom hjem.

Thorisdott­ir blir i London Utenfor London sitter Maria Thorisdott­ir og får dagene til å gå med egentrenin­g og hunden Theo som selskap. Chelsea-spilleren er ikke permittert, håper hun slipper det, og har ingen planer om å dra hjem med det første.

Selv om England var sent ute med å innføre tiltak og restriksjo­ner, og nå opplever en drastisk økning i både smittede og dødsfall, tok hennes klubb affaere og stengte ned all virksomhet på et tidlig tidspunkt.

Årsaken var at Chelsea-spilleren Callum Hudson-Odoi var den første Premier League spilleren som fikk påvist smitten. Det skjedde 12. mars.

Det var samtidig som det norske kvinneland­slaget kom hjem fra Algarve i Portugal. Etter det har Thorisdott­ir og lagvenninn­ene vaert isolert med egentrenin­g.

Burde innført tiltak tidligere

– Vi hadde jo sett hva som skjedde i land Italia, Spania og Norge. Tiltakene burde kommet tidligere i England. Vi har fått beskjed om å isolere oss og bare gå i butikken når vi må.

– Jeg føler meg egentlig trygg, men det er en veldig spesiell situasjon hvor alle må bidra for å få stoppet dette, påpeker Thorisdott­ir.

Den engelske toppserien skulle blitt avsluttet 16. mai. Chelsea ligger ett poeng bak Manchester

City, men har én kamp til gode og dermed alt i egne hender med tanke på seriegulle­t.

Thorisdott­ir vet ikke når de kommer i gang igjen, men tror de vil følge samme bestemmels­en som for Premier League. Det vil ventelig bli ytterliger­e utsettelse­r ettersom landet har opplevd en drastisk økning i antall tilfeller i det siste.

Thorstvedt ble bekymret Genk-proffen Kristian Thorstvedt har akkurat fått byttet gips på foten bår Aftenblade­t snakker med ham. Den tidligere Vikingspil­leren har operert for tretthetsb­rudd i foten og er uansett satt på sidelinjen de neste 4–6 månedene.

Vi hadde jo sett hva som skjedde i land Italia, Spania og Norge. Tiltakene burde kommet tidligere i England. Vi har fått beskjed om å isolere oss og bare gå i butikken når vi må.

Maria Thorisdott­ir, Chelsea

Han forteller at koronaviru­set ikke ble viet saerlig oppmerksom­het eller framstilt som alvorlig i Belgia for et par uker siden, men at han selv og Mats Møller Daehli ble bekymret da de leste om utviklinge­n i Norge.

– Her gikk folk rundt og hilste på hverandre. Det virket som om de tok litt lett på det. Men plutselig var det flere smittede i Belgia enn i Norge.

– Da ble serien avlyst. Vi hadde én seriekamp igjen før sluttspill­et begynte. Det siste oppgjøret ville avgjort om vi havnet topp seks og dermed i det øverste sluttspill­et, forklarer Thorstvedt. Belgia har rundt 12 millioner innbyggere.

Dro til Oslo

Nå venter to uker på krykker for spilleren som ble solgt fra Viking til Genk for 15–20 millioner kroner i januar. Han får ikke legge vekt på beinet de neste åtte ukene – og hadde bare lyst å dra rett hjem til Norge da den nye gipsen var på plass.

– Jeg blir vaerende i Oslo de neste fire ukene. Selv om jeg får to uker karantene, så slipper jeg å sitte alene i leilighete­n her i Belgia, påpeker han.

Tripic i karantene i Tyrkia

I den tyrkiske byen Izmir sitter de to siste sesongers store Vikingprof­il, Zlatko Tripic (27), for seg selv og venter på å slippe ut av hjemmekara­ntenen.

Når Aftenblade­t ringer sitter han ute i hagen – i bar overkropp og med 20 grader i luften – og sykler. Han skulle egentlig hatt besøk av forloveden, må nøye seg med å ringe hjem. Besøk fra Norge kommer ikke på tale nå.

Laget spilte kamper mens resten av Europa begynte å stenge ned. Men de siste 14 dagene har også 27-åringen og hans lagkompise­r i Göztepe vaert hjemme i karantene.

Får gå i butikken

– Vi får lov å gå på matbutikke­n, og heldigvis ligger det en butikk ganske naerme der jeg bor, de er fortsatt åpne. Men ellers er jeg inne. Jeg trener styrke hjemme og nå har jeg fått meg en spinningsy­kkel, forklarer Tripic som opplever at samfunnet rundt ham er preget.

Restaurant­er og kjøpesentr­e er stengt. Men torsdag forrige uken møttes spillerne igjen.

– Planen er å samles og så begynne å trene igjen. Enten sammen eller i grupper. Det er det jeg forholder meg til. Om det skjer eller om vi får en annen beskjed, vet jeg ikke.

Ble koronatest­et

Han tror også at sesongen kommer i gang igjen om ikke så lenge. Hvis situasjone­n tillater det.

– Hvis dette roer seg litt, så tror jeg vi kommer til å trene og spille kamper igjen. Det er kanskje litt risikabelt, men så lenge vi holder oss isolert tror jeg det skal gå greit. De kampene blir nok eventuelt spilt for tomme tribuner, i hvert fall i starten. Jeg håper vi kan fullføre sesongen (åtte kamper igjen) slik at jeg kan reise hjem til Norge, sier Tripic.

Både spillerne og alle ansatte i klubben ble også testet for korona.

– Heldigvis var testen negativ for alle i klubben.

 ?? STIG NILSSEN ?? Hunden Theo er i alle fall glad for at Maria Thorisdott­ir er mye hjemme om dagene. – Vi har det egentlig greit, sier Chelsea-spilleren.
STIG NILSSEN Hunden Theo er i alle fall glad for at Maria Thorisdott­ir er mye hjemme om dagene. – Vi har det egentlig greit, sier Chelsea-spilleren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway