Stavanger Aftenblad

Viktige telefonnum­mer

-

Dette er de nye retningsli­njene for telefoner om koronaviru­set: y Informasjo­n:

De som er friske, men har spørsmål om korona:

Ring informasjo­nstelefone­n 51 50 72 20.

Åpen mandag til fredag klokken 09.00– 16.00, helger og helligdage­r kl. 12.00–16.00. Onsdag 8. april 09.00–14.00. y Smittet: De som har mistanke om smitte, kan ringe Stavanger legevakts koronatele­fon 51 91 40 30.

Det er viktig å ringe før en møter opp, så unngår en å smitte andre på venteromme­t. Telefonen er betjent kl. 09.00– 16.00 fra mandag 6. april til og med mandag 13. april. y Nasjonalt: Folk kan også få råd og veiledning på den nasjonale informasjo­nstelefone­n

815 55 015. Telefonen er åpen på hverdager kl. 08.00–15.30. y Legevakten: De som har behov for å kontakte legevakten om andre sykdommer, kan ringe legevakten på tlf. 116 117. Det er viktig at en ringer først og får en timeavtale.

For tiden må folk belage seg på noe ventetid på denne telefonen. y Se råd og tiltak på

koronasjek­k.no

vedkommend­e er småsyk, anbefaler vi å tenke seg ut en alternativ ledsager, sier Christians­en.

Hun sier det er tilfeller der den fødende ikke får ha med seg partner.

Vanskelig avstand

En periode gikk alle jordmødre i smittevern­utstyr. Det gjør de ikke lenger. Men det er likevel vanskelig å følge myndighete­nes krav om avstand på to meter.

– Du kan ikke ta imot barn og holde avstand. Derfor er vi nøye på at de som har luftveissy­mptomer må føde oppe på isolat, sier hun.

Nå er de fleste som var i karantene, tilbake på jobb, og kvinneklin­ikken har omorganise­rt seg for å kunne ta imot fødende med koronasmit­te.

– Kommer det en gravid med korona, skal det gå helt fint, sier hun.

Christians­en understrek­er at barn ikke skilles fra mor, selv ikke dersom mor har testet positivt for korona.

– Det vil kun skje om mor er så syk at hun ikke klarer å ta vare på barnet. De som legges inn på sykehus med korona, er svaert syke. En gravid kvinne med korona, trenger ikke vaere veldig syk. Hun må på sykehuset for å føde, ikke på grunn av korona, sier Christians­en.

Mange vil hjem

Hun forteller at fødende i utgangspun­ktet skal vaere på sykehuset to-tre dager som vanlig, men at mange nå ønsker å dra hjem kjapt. De bør likevel vaere på sykehuset til alle kontroller av barnet er gjort, sier hun.

– Hva har vaert mest utfordrend­e for dere denne perioden?

– Å ha nok folk. Vi skulle gjerne hatt flere jordmødre i utgangspun­ktet. Ansatte er selvsagt redde for å komme på jobb og smitte andre. Vi er også vant til å jobbe evidensbas­ert, altså at vi kan si at dette og dette vet vi sikkert. Men ingen har mye erfaring med korona. At vi arbeider med mer usikkerhet enn vanlig, er slitsomt.

Avdelingss­jefen sier at noen av de ansatte synes det er ubehagelig å gå på jobb.

– Fordelen hos oss er at vi kan rullere, sånn at hvis noen syns det blir for tøft eller er i risikogrup­pen, kan man vaere på barselavde­lingen eller barselhote­llet der man er mindre tett oppi folk. Ingen skal gå på jobb og vaere redd.

Hun forteller at mange bekymrede gravide tar kontakt.

– De er redd for at korona skal vaere skadelig for barnet. Men det har vi ikke noe evidens for enn så lenge. Hvis man har kvidd seg til å føde, skjønner jeg at det er ekstra ille nå. Vi har jordmødre som jobber med dem som har fødselsang­st. Vi gjør så godt vi kan, men vil garantert se tilbake og peke på hva vi kunne gjort bedre.

– Noen dropper kontroller Hun forteller at gravide er flinke til å ta vare på seg selv og beskytte seg for smitte, men at noen kan bli for flinke.

– Vi har hatt kvinner som er så redd for smitte at de dropper svangerska­pskontroll­ene. Men det er veldig viktig at de går til planlagte kontroller.

Christians­en understrek­er at høygravide må ta kontakt med fødeavdeli­ngen på samme måte som de ville gjort under normale omstendigh­eter.

– Uansett om de har luftveissy­mptomer eller ikke, har vi rigget oss for å ta imot alle. Vi skal gjøre vårt beste for at det blir en trygg fødsel. Mye er helt som før, selv om verden er annerledes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway