Stavanger Aftenblad

Drive-in-påsken 2020

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: For første gang siden middelalde­ren blir det ikke åpne gudstjenes­ter i kirkene i Stavanger bispedømme. Dette ble drive-in-påsken, med både kino og kahoot flere steder.

Onsdag kveld gikk første forestilli­ng på drive-inkinoskje­rmen på Forus travbane. Og i morgen, 1. påskedag, blir det gudstjenes­te samme sted.

Også skjaertors­dag og langfredag var det drive-in kino på Forus, med skrekkfilm­en «Alle må dø» og «Flukten over grensen». I dag, påskeaften, blir det ny mulighet med «Grease» og «Flåklypa». Bestilling skjer på Odeons nettsider.

Prisen er 275 kroner per bil og det er lov til å vaere fem personer i hver bil.

Også ved Randaberg Arena var det drive in-kino onsdag kveld. Der rullet filmen «Bohemian Rhapsody» over storskjerm­en. Og skjaertors­dag var det et liknende opplegg i Hinna Park.

Drive in-gudstjenes­te

Og i morgen blir det altså gudstjenes­te live på Forus travbane.

– Første påskedag er den viktigste søndagen i kirkeåret, så dette er fantastisk sjenerøst av initiativt­akerne. Når de ikke kan bruke travbanen til hest, er det flott å få denne muligheten, sier Håkon Vestersjø, pastor i pinsemenig­heten Klippen i Sandnes.

Det blir live opptreden med band på scenen og preken av pastoren Knut Idland fra Betel Hommersåk.

– Passer ypperlig

– På samme måte som kinoen samler vi folket i bilene. Vi vet at mange kirker kopler seg på arrangemen­tet, både pinsemenig­heter, baptister og lutherske. Kapasitete­n er 420 biler og jeg håper vi kan fylle opp, sier Vestersjø til Aftenblade­t.

Han mener det passer godt at filmen «Risen» skal gå på storskjerm­en senere i morgen.

– Helt i tråd med den kristne oppstandel­sen, så dette passer ypperlig, sier Vestersjø, og håper kristenfol­ket strømmer til for å se film – i tillegg til gudstjenes­ten tidligere på dagen.

Første gang på 500 år

For første gang siden middelalde­ren blir det ikke åpne gudstjenes­ter i kirkene i Stavanger bispedømme denne påsken. Skjaertors­dag og langfredag ble derfor gudstjenes­tene strømmet fra Vardeneset kirke i regi av Kirken i Stavanger. Det samme blir gudstjenes­ten 1. påskedag klokka 17.

Tilsvarend­e blir det direktesen­dte gudstjenes­ter på nettet fra en rekke menigheter i og utenfor Den norske kirke i fylket i morgen.

Kahoot på Bryne

– Vi vet at folk kan gå litt på veggene når de bare går hjemme uten noe å gjøre. Derfor vurderte vi hva Røde Kors kan gjøre for å hjelpe, med smittevern i høysetet, sier Thor Inge Sveinsvoll i Bryne Røde Kors.

Langfredag ble det derfor arrangert «Ihoba på Jaeren» på parkerings­plassen til kjøpesente­ret M44 i Bryne sentrum. Parkerings­plassen

rommer 200 biler, og den hadde Røde Kors som mål å fylle:

– Vi satser på full parkerings­plass. Men det bør jo ikke komme så mange flere, for vi ønsker ikke å lage trafikkork, sa Sveinsvoll til Aftenblade­t før avisa gikk i trykken i går. Arrangemen­tet startet etter avisas deadline.

På «Norges største drive-in Kahoot» var Veronica Simone Fjeldstad konferansi­er. Kahoot er en spillbaser­t quiz-plattform, som lar deg delta på quiz digitalt gjennom en app på telefonen.

– Vi har fått tillatelse fra både Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het og Medietilsy­net. Alle har vaert veldig positive, så det har vaert veldig kjekt, sier Sveinsvoll, og legger til at det er et stort arrangemen­t å planlegge:

– Vanligvis bruker man et år på å planlegge et arrangemen­t som dette, men vi har kun hatt en uke på oss. Vi krysser fingre og taer for at det blir vellykket og kjekt for de som kommer, sier han.

I tillegg til quiz, skulle det vaere innslag fra standup-komiker Rune Bjerga, kokk Arve Serigstad og tryllekuns­tner Kevin Lunde.

Vi vet at mange kirker kopler seg på arrangemen­tet, både pinsemenig­heter, baptister og lutherske. Kapasitete­n er 420 biler, og jeg håper vi kan fylle opp.

Håkon Vestersjø, pastor i pinsemenig­heten Klippen i Sandnes som arrangerer drive in-gudstjenes­te

 ?? JARLE AASLAND ?? Vinduer var lukket og ingen fikk forlate bilene. Sånn er det å gå på kino for tiden. Her fra Forus travbane.
JARLE AASLAND Vinduer var lukket og ingen fikk forlate bilene. Sånn er det å gå på kino for tiden. Her fra Forus travbane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway