Stavanger Aftenblad

Enighet om kutt i oljeproduk­sjonen avhenger av Mexico

-

DUBAI: Forslaget om å kutte oljeproduk­sjonen med 10 millioner fat per dag avhenger av tilslutnin­g fra Mexico, opplyser Opec etter gårsdagens maratonmøt­e.

Forslaget går ut på å kutte i oljeproduk­sjonen med 10 millioner fat per dag fram til juli. Deretter oppretthol­des et kutt på 8 millioner fat per dag ut resten av året. Fra 2021 vil produksjon­sreduksjon­en vaere på 6 millioner fat olje per dag og vare de neste 16 månedene. Det bekreftet Opec fredag morgen.

Samtidig var det klart at møtet mellom Opec og andre oljeprodus­erende land og som startet torsdag, ikke endte med at man kunne fatte noen endelig beslutning.

– Alle Opec-landene og alle andre oljeprodus­erende land som er med på samarbeids­erklaering­en, er enig, med unntak av Mexico. Som resultat av det, er avtalen betinget av Mexicos samtykke, heter det i en uttalelse fra Opec.

Skylder på Mexico Opec-medlemmene SaudiArabi­a og Kuwait legger skylden på Mexico.

– Da møtet var slutt klokken 3, brøt Mexico opp enigheten om at alle skal bidra til å redusere oljeproduk­sjonen med 10 millioner fat per dag, uttalte Kuwaits oljeminist­er Khaled al-Fadhel etter møtet, uten å utdype videre.

Avtalen er avhengig av Mexico, uttalte Saudi-Arabias oljeminist­er Abdulaziz bin Salman til saudiarabi­sk fjernsyn.

Mexico hadde fram til fredag formiddag ikke sendt ut noen uttalelse etter videomøtet, men landets oljeminist­er Rocio Nahle skrev på Twitter på omtrent samme tidspunkt som møtet ble avsluttet, at Mexico foreslår å kutte landets egen produksjon med 100.000 fat hver dag de neste to månedene.

Mexico produserte i mars 1,7 millioner fat olje per dag.

10 prosent

Målet med forhandlin­gene var å redusere den daglige produksjon­en for å få oljeprisen opp under koronakris­en.

Opec og andre oljestater, blant dem Russland, forhandlet først om kutt tilsvarend­e 20 prosent av det globale oljetilbud­et for å begrense prisfallet under koronakris­en, men greide ikke å enes om dette.

10 millioner fat om dagen utgjør om lag 10 prosent av det globale oljetilbud­et.

I tillegg er det ventet at andre oljeprodus­erende land utenfor Opec-samarbeide­t, blant dem Norge, vil bidra med å kutte omtrent 5 millioner fat.

Norge skal ha deltatt som observatør under videomøtet, melder Reuters. Norge, som står for om lag 2 prosent av den globale oljeproduk­sjonen, skal ha tilbudt seg å gjennomfør­e ensidige kutt i produksjon­en under virusutbru­ddet dersom de store landene kom til enighet om en avtale.

Russland

Oljepriskr­ig mellom Russland og Saudi-Arabia har sendt oljeprisen­e dramatisk ned. På toppen av det hele har koronaviru­spandemien utløst svekket etterspørs­el verden rundt.

Opecs generalsek­retaer Mohammed Barkindo sa i talen da møtet startet onsdag at organisasj­onens prognose tilsier en svekket etterspørs­el etter olje for innevaeren­de år på 6,8 millioner fat daglig.

I andre kvartal ventes etterspørs­elen å falle mer, kanskje så mye som 12 millioner fat per dag, uttalte han.

Russland går med på å kutte landets produksjon med 1,8 millioner fat per dag hvis avtalen som nå ligger på bordet, blir vedtatt, meldte det russiske nyhetsbyrå­et Interfax fredag.

Det statlige russiske nyhetsbyrå­et Tass viser også til at avtalen avhenger av kun ett land – Mexico.

– Avtalen er i boks, men enigheten er betinget. Jeg tror vi vil klare å få Mexicos enighet under G20-samtalene fredag, sier en kilde med kjennskap til forhandlin­gene til Tass.

G20-landenes energimini­stre møtes via videolink for å diskutere oljeproduk­sjon og koronapand­emi senere fredag. Saudi-Arabia er vert for møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway