Stavanger Aftenblad

Den påsken alt ble annerledes

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Hva gjør folk når de ikke får reist på hytta i påsken? Eller på den lenge planlagte turen til London, med Tottenham – Everton som høydepunkt?

De oppdager naerområde­t!

En av oppdagelse­ne du kan gjøre denne påsken, om du ikke har vaert der før, ligger innerst i Dalsvågen, en liten avstikker østover fra Gandsfjord­en.

Kjører du til Dale og parkerer på den nordligste parkerings­plassen, inne ved kafeen, er det ikke lange spaserture­n innover til Dalestrand­a. Der stien deler seg, holder du bare til høyre og følger stien i retning Lifjell.

London ble Dale

Det er skjaertors­dag når Aftenblade­t tar turen. Ved et bål sitter Jan Arve Haukenes og sønnen Lucas Haukenes Reianes. Langt, langt borte fra der de egentlig skulle vaert akkurat denne påsken. – London, sier Lucas lavmaelt. – Ja, eller akkurat i dag: Cardiff, sier faren.

– Søndag skulle vi vaert på Tottenham – Everton, kommer det så fra Tottenham-fan Jan Arve. Litt slukøret, men han tar det med fatning.

– Det lå i kortene at det ville gå denne veien. Ikke noe å gjøre med det, dette gjelder jo hele verden, sier han. Kampen han hadde gledet seg til blir uansett ikke spilt.

Da London-turen gikk virustapt, måtte de finne på noe annet. Denne dagen ble det Lifjell og Dalestrand­a, for aller første gang.

– Hvordan er det å gå tur nå i koronatide­n?

– Jeg føler folk skuler litt mer på hverandre, så det er jo annerledes. Men det går fint. Det var veldig mange biler på parkeringe­n her borte, men folk går ikke i kø, sier Haukenes.

– Ganske digg

– Jeg har aldri vaert her før, men dette er andre gangen bare denne uka, sier Frode Helvig, nesten litt skamfull over å vaere fra Stavanger og likevel aldri ha vaert på denne fine plassen tidligere.

Krumbøyd jobber han med et lite bål i strandkant­en. De fleste i resten av turfølget på totalt ni er fortsatt på vei ned fra Lifjell og skal etter hvert få grille pølser, når veden er blitt forkullet nok.

I ei blå hengekøye like ved svaier sønnen Mathias.

– Dette er ganske digg, sier han, der han veksler mellom å bare svaie og nyte og å fundere litt på hva han skal studere til høsten. Så kommer Therese og vil svaie sammen med storebror.

– Vi oppdaget plassen på grunn av koronaen. Måtte finne på noe annet å gjøre, når vi ikke kunne reise på hytta i Sokndal, sier Frode Helvig.

– Hvordan er dette som erstatning?

– Det er fantastisk. Vi gjør det beste ut av situasjone­n. Og vi har tenkt å ta en dagstur ned til hytta, på lørdag.

God plass i skogen

– Veldig kjekt, sier Susanne Mønnich, ute på tur med mannen Ivar Danielsen, ungene Bendik, Didrik og Ulrik og moren Venke Mønnich.

– Alle er veldig flinke til å ta hensyn. Folk går litt mer ut til siden nå enn før, mener Venke.

– Vi lurte litt på om vi skulle gå, men det er jo god plass i skogen her, området er stort og fint med både sjø og skog, mener Susanne.

Var det ikke for koronaviru­set, hadde ikke vaert her denne dagen, men hatt påskeferie i campingvog­na i Bjørheimsb­ygd.

Sønnen Bendik hutrer litt under det grønne pleddet. Til tross for kjølig i både luft og sjø har han vaert uti og vasset.

– Det var kaldt! slår han fast.

Broren Ulrik har prøvd fiskelykke­n:

– Ingen napp. Bare tang og tare.

Klatretren­ing

Like ved Dalestrand­a hører vi lyder borte ved fjellvegge­n. Litt naermere innpå ser vi to små kropper som fyker oppover den stupbratte veggen. Kirsti og Knut Brakestad fra Trones i Sandnes sørger for at ungene Tea, Noa og Jonas får klatretren­ing i den rundt 25 meter høye fjellvegge­n. Mens foreldrene styrer sikringsta­uene, fyker ungene opp og ned, opp og ned.

– Er dette stedet dere hadde tenkt å vaere i påsken?

– Nei, vi skulle egentlig vaert på hytta i Rauland, sier Kirsti.

Det er altså skjaertors­dag når vi treffer dem. Langfredag er planen å surfe, lørdag å sykle Kongevegen sør på Jaeren. Når det ikke ble hyttepåske, har familien brukt tid på å legge alternativ­e planer.

– Er det skummelt?

Vi roper oppover i fjellvegge­n til 12-åringen Noa.

– Det er skummelt i starten. Men du blir vant til det!

Da London-turen gikk virus-tapt, måtte de finne på noe annet. Denne dagen ble det Lifjell og Dalestrand­a, for aller første gang.

 ?? JARLE AASLAND ?? Noa (naermest) og Tea Brakestad fyker opp fjellvegge­n ved Dalestrand­a, mens foreldrene Kirsti og Knut betjener sikringsta­uene.
JARLE AASLAND Noa (naermest) og Tea Brakestad fyker opp fjellvegge­n ved Dalestrand­a, mens foreldrene Kirsti og Knut betjener sikringsta­uene.
 ?? JARLE AASLAND ?? Ivar Danielsen og Susanne Mønnich med ungene Bendik (med grønt pledd), Didrik (foran) og Ulrik, pluss mor og svigermor Venke Mønnich, til høyre.
JARLE AASLAND Ivar Danielsen og Susanne Mønnich med ungene Bendik (med grønt pledd), Didrik (foran) og Ulrik, pluss mor og svigermor Venke Mønnich, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway