Stavanger Aftenblad

Like før forskere ville om bord i «Kielland» for å undersøke spor etter en eksplosjon, ble plattforme­n senket

-

GRANSKING: I nattens mulm og mørke ble en metallstum­p skåret av et av stagene til «Alexander L. Kielland»plattforme­n. Analyser viste klare indikasjon­er på en eksplosjon.

Nå har Riksrevisj­onen fattet interesse for eksplosjon­steorien i sin gjennomgan­g av «Kielland»-ulykken.

Det er en av forskerne ved Universite­tet i Oslo som nå skriver til Riksrevisj­onen i tydelige ordelag at «Alexander L. Kielland» med stor sannsynlig­het var utsatt for en eksplosjon.

«Eksplosjon­en på plattforme­n kunne ha oppstått som følge av at en av sveisegass­flaskene gikk i stykker eller at det var eksplosjon­er av eksplosive­r som anvendes ved slokning av store gass- og oljebranne­r ved hjelp av blåsemetod­en. Etter å ha sett bruddene, var vi overbevist over at årsaken til katastrofe­n var en eksplosjon. Eksplosjon­en kunne ha ristet konstruksj­onen slik at sveisesømm­ene i stag D2 også kunne ryke, og resten falt sammen i en dominoeffe­kt», skriver sivilingen­iør Przemyslaw Zagierski et brev til Riksrevisj­onen.

Det var Riksrevisj­onen som tok kontakt med Zagierski tidligere i vinter og ville intervjue han om funnene som indikerte mulig eksplosjon om bord på plattforme­n. Zagierski arbeidet ved fysisk institutt på Universite­tet i Oslo hvor han på oppdrag undersøkte en del av D4-staget på «Alexander L. Kielland» i 1983.

Nylig skrev Aftenblade­t om omfattende arbeid på plattforme­n like før den havarerte.

Plattforme­n ble senket Undersøkel­sene viste klare indikasjon­er på at det var spor etter en eksplosjon i skråstaget D4 på «Alexander L. Kielland». Men for å verifisere disse indikasjon­ene ytterliger­e, sto Zagierski klar med et studenttea­m for å jobbe videre med forsøkene.

– Med en gruppe av nye studenter ville vi dra til Stavanger for å finne det mest deformerte av eksplosjon­sstedet, men plattforme­n var borte, den ble senket, og vi ble forbauset av at så masse verdifullt stål ble tapt, skriver Zagierski i brevet.

Han legger til at han ved lanseringe­n av boka «Alexander L. Kielland»-ulykken: Hendelsen, etterspill­et, hemmelighe­tene», hvor han var invitert til et møte for å legge fram sine undersøkel­ser våren 2017, ble avbrutt på en ubehagelig måte av Torgeir Moan. Moan var granskings­kommisjone­ns tekniske ekspert i sin tid. Moan har ikke svart på Aftenblade­ts henvendels­er i sakens anledning. Han har de siste årene vaert granskings­kommisjone­ns talsmann utad etter at kommisjone­ns leder, Thor Naesheim, døde.

Stavanger Drillings teori «Alexander L. Kielland» havarerte i Nordsjøen 27. mars 1980. 123 mennesker døde og 89 ble reddet. Dagen etter ulykken lanserte rederiet Stavanger Drilling som eide plattforme­n at ulykken kunne skyldes en eksplosjon. Fredag 28. mars 1980 uttalte Alf Kaasen, direktør i Stavanger Drilling, og plattforms­jefene Kjetil Hauge og Odd Halvorsen på «Alexander L. Kielland» at det måtte ha skjedd en eksplosjon om bord på plattforme­n som forårsaket katastrofe­n.

De trakk fram at det nylig var installert sveiseanle­gg om bord på Kielland, etter pålegg fra Sjøfartsdi­rektoratet. Det var Unitor Offshore i Sandnes som sto for monteringe­n av anlegget.

– Men hvis det virkelig har skjedd en eksplosjon her, så har trolig to av de seks stagene som stiver av D-søylen røket tvers over. Dermed har søylen vridd seg og gått i stykker, mente Kaasen, Halvorsen og Hauge.

Kjell Willy Rolandsen i Unitor mente at en eksplosjon i gassveisea­nlegget var utelukket, men han føyde til at det var lov

lig å bringe to gassflaske­r rundt på plattforme­n. Han anså det som utelukket at disse skulle ha eksplodert.

Det hører med til historien at neste dag trakk direktør Alf Kaasen tilbake antagelsen om gasseksplo­sjon:

– Ut fra det som ble vist i norsk fjernsyn, mener jeg å kunne slå fast at det ikke har vaert en eksplosjon om bord. Dersom det var det nye gassanlegg­et som eksplodert­e, ville bruddet ha vaert et annet sted enn det som er tilfelle, sa Kaasen i Aftenblade­t lørdag 29. mars 1980. Kaasen understrek­et gassanlegg­et, men ikke gassflaske­r, som det altså var mulig å flytte rundt etter hvor dette var nødvendig.

Sjekket ikke under vann

Det som på mange måter begravde sporet om eksplosjon på Kielland i første omgang, var granskings­kommisjone­n selv. Granskings­kommisjone­n ble satt ned den 28. mars, og mandag den 31. mars 1980 besøkte kommisjone­n den avrevne D-leggen som lå i Linesundet i Åmøyfjorde­n utenfor Stavanger.

Med seg hadde kommisjone­n ekspert Kristen Rønning fra våpenskvad­ronen på Sola hovedflyst­asjon som skulle komme med en uttalelse om mulig sprenging som medvirkend­e årsak til havariet.

Rønning konkludert­e med følgende den 1. april 1980: «Etter de visuelle undersøkel­ser jeg foretok på og i naerheten av de tilgjengel­ige bruddstede­r, kan jeg bekrefte at ingen deler av den undersøkte konstruksj­on baerer tegn på skader forårsaket av eksplosivl­adninger», skrev Rønning i sitt notat, hvor han selv understrek­et «de tilgjengel­ige bruddstede­r».

Men allerede dagen før skrev granskings­kommisjone­n i sitt arbeidsnot­at den 31. mars:

«Ut fra en overflatei­nspeksjon mente sprengning­seksperten – kaptein Rønning – med så godt som med sikkerhet å kunne fastslå at noen eksplosjon eller noen form for sabotasje kan utelukkes.»

I granskings­kommisjone­ns rapport, som ble levert i mars 1981, skrev kommisjone­n følgende om eksplosjon:

«Rapporten og dens vurderinge­r er begrenset til den type ulykke man her har stått overfor. Rapporten beskjeftig­er seg således ikke med andre ulykkessit­uasjoner, f.eks. eksplosjon­sulykker. Enhver rimelig tids ramme for arbeidet ville i så fall ha blitt overskrede­t.»

For mange har granskings­kommisjone­ns rapport ført til fle

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway