Stavanger Aftenblad

«Alexander L. Kielland»-ulykken

-

y 27. mars 1980: Boreriggen «Alexander L. Kielland», som ble brukt som boligrigg, tippet rundt i Nordsjøen mens den lå ved Edda-feltet. 123 mennesker døde og 89 ble reddet i det som er norgeshist­oriens verste industriul­ykke. y Eiere: Stavanger Drilling eide riggen, mens Phillips Petroleum Norway, i dag en del av ConocoPhil­lips, lånte riggen inn som boligplatt­form. y Årsaker: Den offentlig oppnevnte granskings­kommisjone­n slo i 1981 fast at årsaken var en sprekk i D6-staget på plattforme­n. Sprekken hadde utviklet seg over tid og oppsto som følge av sveisefeil. Årsaken la dermed all skyld på verftet CFEM i Frankrike som hadde bygget plattforme­n. De franske interessen­e tilbakevis­te denne én-faktorfork­laringen og så ulykkesårs­aken som mer sammensatt. y Riksrevisj­onen: Fredag 24. mai 2019 ble det klart at Riksrevisj­onen skal gå gjennom Kielland-ulykken. Rent formelt ble dette vedtatt av Stortinget i juni 2019. Dette skjer etter krav fra pårørende, etterlatte og overlevend­e. De siste årene er det også kommet fram nye opplysning­er om Kiellandul­ykken i arbeidet som Universite­tet i Stavanger har gjort og i omfattende artikkelse­rier i Stavanger Aftenblad. y Mars 2021: Etter planen skal Riksrevisj­onen levere sin Kielland-rapport våren 2021.

re spørsmål, og noen jakter flere svar på hva som skjedde.

Den nye eksplosjon­steorien Men det var først det som skjedde etter at plattforme­n var snudd, tre år senere, som ga liv til eksplosjon­steorien. Kort fortalt gjorde de sakkyndige ekspertene til Kielland-fondet, de pårørendes organisasj­on som Odd Kristian Reme ledet, funn som de mente var relevante å gå videre med.

Sivilingen­iørene Ole Chr. Østlund og Knut Børseth fant utskårne hull i D4-staget, hull i dekket og dramatiske brudd i D4-staget som skilte seg klart ut fra de andre bruddene. Østlund hadde vaert leder for snuoperasj­onen av Kielland våren 1983, men plattforme­n ble altså først snudd i september 1983.

– Da Østlund og Børseth gikk om bord og fant indikasjon­er på eksplosjon i D4-staget på undersøkel­ser etter at riggen var snudd, var dette helt nytt og noe ingen hadde tenkt på tidligere. De tok bilder av det de så. Fra undersøkel­sene Statoil gjorde for kommisjone­n, viste det seg at i en skjematisk framstilli­ng av de seks stagene som var revet av, kunne fem av stagene rettes ut og settes sammen igjen, mens D4 hadde ender som var som blåst bort, forklarer Reme til Aftenblade­t.

Dette var i september 1983. Granskings­kommisjone­n, som allerede hadde funnet årsaken til katastrofe­n i sin rapport fra mars 1981, viet ikke mye tid til riggen etter at den var snudd. Men det gjorde en stor gruppe franske eksperter. De skar av et stykke av D4-staget helt øverst, en bit som hang igjen etter at D-leggen hadde røket av. Denne biten av D4-staget ble oppbevart på Dusavik-basen hos Randaberg sveiseindu­stri før det ble tatt videre med til Frankrike.

En sen høstkveld i 1983, etter at mørket hadde lagt seg, var det her Ole Chr. Østlund og Odd Kristian Reme dukket opp i en folkevognb­uss. Det var politivakt på dette staget, men politivakt­en var som forduftet. Reme og Østlund fikk hjelp av en på stedet til å skjaere en god bit av staget og lempet det inn bak i bilen. Reme har senere fortalt at han trodde hver eneste buss fulgte etter dem på vei til en god venn som oppbevarte staget til det ble fraktet videre med tog til Oslo.

I Oslo var det Østlund og NRKjournal­ist Bjørn Nilsen som besørget videre transport til universite­tet og fysisk institutt. Her ble bitene undersøkt av Zagierski, som var under ledelsen av professor Jon Gjønnes.

De fant bainitt, som viste at stålet hadde vaert gjennom sterk oppvarming med påfølgende rask nedkjøling. De fant såkalte tvillinger i ferritt i stålet som viste at stålet hadde vaert gjennom en rask deformasjo­n. Forskerne så klare tegn på eksplosjon, men flere prøver måtte til for å få dette dokumenter­t. Ut fra det de hadde undersøkt, mente de det var hensiktsme­ssig med ytterliger­e undersøkel­ser.

Ved en senere anledning ble det gjort en kontroller­t eksplosjon­stest ved Raufoss ammunisjon­sfabrikk på en stålbit fra D4 for å få en struktur som kunne sammenlign­es med strukturer i andre bruddstede­r. Funnet bekreftet tvillinger.

Irritert kommisjons­leder NRK-journalist Bjørn Nilsen fulgte utviklinge­n i saken tett og laget reportasje høsten 1983, og senere dokumentar, om funnene. Medieomtal­en om eksplosjon­steorien gjorde Thor Naesheim, leder av granskings­kommisjone­n, irritert, som han uttrykte det i Aftenblade­t. Han sa:

– Vi har naturligvi­s nøye undersøkt om det var en eksplosjon om bord. På side 55 i vår rapport står det ettertrykk­elig at ingen ting tyder på at det har vaert en eksplosjon om bord. Kommisjone­n hadde med seg en sprengings­ekspert blant annet under gransking av D-søylen i Åmøyfjorde­n. Han slo fast at det overhodet ikke var tegn til eksplosjon, sa Naesheim og understrek­et videre at D4 hadde vaert gjenstand for nøye vurderinge­r uten at det var antydet at eksplosjon hadde skjedd.

Eksperten som Naesheim viste til, var altså Kristen Rønning, som ut fra en visuell overflatei­nspeksjon ikke så tegn til eksplosjon. Men D4 lå under vann og var ikke synlig. Og på side 55 i granskings­kommisjone­ns rapport nevnes sveisesent­ralen om bord, hvorpå granskings­kommisjone­n skrev at «det er ingenting som tyder på at det har vaert eksplosjon eller brann i tilknytnin­g til denne, eller andre installasj­oner om bord».

Granskings­kommisjone­n fulgte ikke opp eksplosjon-sporet i sin tilleggsra­pport enn snuingen.

Kritikk av kommisjone­n Under snuingen var Erlend Asdahl, tidligere stortingsr­epresentan­t fra Sp, en av dem som var forundret over granskings­kommisjone­ns manglende interesse for undersøkel­ser av den snudde riggen, og han var kritisk til at kommisjone­n «visste alt på forhånd» og ikke så behov for videre undersøkel­ser.

– Jeg har aldri opplevd at den som går ut og leter for å finne noe, finner noe nytt om han går med baken foran, sa Asdahl til NRK

og mente at det var all grunn til å stille spørsmål ved granskinge­n.

Kommisjons­leder Thor Naesheim svarte kategorisk at det ikke var mer å finne. Han var heller ikke redd for at franskmenn­enes grundige undersøkel­ser av riggen etter at den var snudd.

Svaret kom muligens i 1991 da Phillips Petroleum og Norsk Oljeforsik­ringspool frafalt erstatning­skravet på over 700 millioner kroner overfor de franske interessen­e.

To andre eksperter, som Kielland-fondet utfordret Aftenposte­n til å finne, kom fra henholdsvi­s Forsvaret og Kripos. Nils Leif Nilsen fra Forsvaret og Nils G. Skarning, tidligere teknisk sjef i Kripos, støttet muligheten for eksplosjon og anbefalte videre undersøkel­ser. Nils G. Skarning sa til Dagbladet i 1984 at det kunne ha vaert en ulykke med gass eller at det kunne ha blitt brukt sprengstof­f. Han sto fast ved dette da han siste gang uttalte seg om saken i et større oppslag i Rogalands Avis i 2005:

– Sammen med fysisk institutt på Universite­tet i Oslo fant vi svaert klare indisier på at «Kielland» hadde vaert utsatt for en eksplosjon. Det så vi ut av formen på metallbite­ne og at metallet hadde endret farge. I det hele tatt synes jeg det ble gjort svaert lite for at vi skulle komme til bunns i saken, sa Skarning.

Selv satte Odd Kristian Reme og Kielland-fondet i november 1983 alt inn for at riggen ikke skulle senkes. Reme fikk med seg opposisjon­sleder Gro Harlem Brundtland fra Ap for å få flertall for at den måtte hogges opp. Han trodde han hadde lyktes, helt til meldingen kom om at statsminis­ter Kåre Willoch hadde satt foten ned og gjort det klart overfor regjerings­partnerne KrF og Sp at han gikk av om de stemte mot senkning.

Konkludert­e uten å se staget Saken om mulig eksplosjon på Kielland ble anmeldt til politiet av Ole Chr. Østlund og Kiellandfo­ndet i 1987 på bakgrunn av undersøkel­sene som Universite­tet i Oslo hadde gjort, en ny rapport fra Sintef i Trondheim og uttalelsen­e til de to sprengning­seksperten­e. Statsadvok­at Åsmund Norheim i Rogaland mente det ikke var grunn til å starte ny etterforsk­ning.

– Ingenting av det som er presentert hittil, har gitt oss grunnlag for å tvile på granskings­kommisjone­ns konklusjon om at ulykken skyldtes tretthetsb­rudd, svarte Norheim på Aftenblade­ts spørsmål i 1987 om hvorfor ikke eksplosjon var blitt etterforsk­et.

I samme anledning svarte politiette­rforsker Torbjørn Knutsen følgende på den manglende oppfølging­en av dette sporet: – Jeg kan opplyse at muligheten for sabotasje ble vurdert like etter at ulykken hadde funnet sted. Vi hadde med oss en sprengning­sekspert fra Forsvaret. Han fant ingen indikasjon på eksplosjon, sa Knutsen.

Hvorpå Aftenblade­t spurte om sprengning­seksperten så naermere på D4-staget, eller om han så det overhodet?

– Det vet jeg ikke, svarte Knutsen.

Sprengning­seksperten hadde altså ikke sett på staget i det hele tatt, siden dette befant seg under vann da politiet og granskings­kommisjone­n brukte ekspertens uttalelse til å konkludere med at eksplosjon ikke kunne ha skjedd.

På spørsmål fra Aftenposte­n i oktober 1983 svarte Statoils Bjørn Lian, som gjennomfør­te de metallurgi­ske undersøkel­sene, at stagene som ble brakt til Statoils laboratori­um, ikke ble undersøkt med tanke på en mulig eksplosjon. Mens kommisjons­leder Thor Naesheim bekreftet at

sprengning­seksperten ikke hadde anledning til å se på D4-staget som da pekte ned i sjøen.

I et brev fra 4. november 1983 viste Naesheim til spørsmål om det var aktuelt å begjaere nye undersøkel­ser. Til det var svaret nei. Naesheim begrunnet dette med at kommisjone­n tidligere hadde undersøkt spørsmålet om det hadde funnet sted noen eksplosjon og kommet til at «det ikke er det minste tegn på at noe slikt har skjedd».

Denne konklusjon­en kom kommisjone­n altså fram til uten at det aktuelle staget var blitt undersøkt, noe Naesheim selv hadde bekreftet.

Forsvant i konspirasj­onen

I 1992 ga Ole Chr. Østlund ut boka «Sabotasjen mot 'Kielland'», hvor han argumenter­te for at det var en villet handling som senket Kielland. Fra sin start i 1983 hadde eksplosjon­steorien dermed ut- viklet seg til å bli en spektakula­er konspirasj­onsteori med sabotasje som hovedingre­diens.

Odd Kristian Reme, som leder Kielland-nettverket, mener i dag at det ble et problem for den første seriøse eksplosjon­steorien at den etter hvert ble satt i sammenheng med en villet sabotasje. Det gjorde at eksplosjon­steorien i sin opprinneli­ge form ikke lenger ble tatt seriøst. Den endte dermed opp uten endelig konklusjon. Reme understrek­er at det ikke har vaert diskusjon om tretthetsb­ruddet i D6.

– Kielland-fondet reduserte sin egen troverdigh­et i den tiden fordi vi gikk langt ut i det som var en spekulativ teori som bidro til å svekke tilliten. Eksplosjon ble den gang tolket som en villet handling, men vi var ikke åpne for at dette rett og slett kunne ha skjedd for eksempel som en arbeidsuly­kke med gassflaske­r i lukkede stag. For meg har det vaert en viktig selvkritis­k refleksjon i ettertid, sier Reme.

– Spørsmål som bør besvares I dag er klimaet og åpenheten en helt annen i Kielland-saken. Det har blitt rom for å belyse spørsmål på nytt og se på ting med nye øyne. Reme mener derfor at videre undersøkel­ser og svar på eksplosjon­steorien vil vaere interessan­t. Han er glad for at Riksrevisj­onen ser ut til å gå grundig til verks i sine undersøkel­ser. Reme framholder at målet er en helt ny Kielland-gransking.

– Eksplosjon­steorien i sin opprinneli­ge form ble aldri fulgt opp av endelig avklarende undersøkel­ser. Den står i dag på samme sted som den gjorde da den ble avvist av påtalemynd­igheten i 1987, selv om det altså var klare indikasjon­er på en eksplosjon. Så lenge disse bitene finnes og er intakte, så er det mulig å finne svar.

– Franskmenn­ene satt på resten av stumpen, men det er ikke kommet fram hvilke undersøkel­ser de gjorde på dette. Dette er et av de spørsmålen­e som sammen med en rekke andre spørsmål i saken vil vaere interessan­te og viktige for det vi mener bør bli en ny, omfattende gransking av saken, sier Reme.

– Hvorfor forske?

Metallbite­r som ble undersøkt, skal fortsatt finnes på Universite­tet

i Oslo. I boka «'Alexander L. Kielland»-ulykken': hendelsen, etterspill­et, hemmelighe­tene» skriver Ellen Kongsnes at det hadde oppstått en faglig disputt mellom Universite­tet i Oslo, hvor professor Jon Gjønnes og forsker Przemyslaw Zagierski jobbet, og Sintef-miljøet i Trondheim. I et brev til statsadvok­aten i 1987, avsluttet Sintef-professor Tor Grong med:

«Eksplosjon­steorien må fremdeles karakteris­eres som høyst spekulativ».

Dette skjedde etter at statsadvok­aten hadde bedt Sintef om en ekspertgje­nnomgang av opplysning­ene som Ole Chr. Østlund hadde sendt inn i forbindels­e med politianme­ldelsen i 1987. Sintef avviste funnene og fant ingen indisier på eksplosjon. I boka vises det også til NTNU-professore­ne

Carl Martin Larsen og Torgeir Moan som avviste teoriene fra Oslo og mente at det oppsto en energiover­føring i stålet etter at første stag knakk.

Til Dagbladet i 1984 sa professor Jon Gjønnes ved Universite­tet i Oslo at funnene var uhyre interessan­te og helt nye sammenlign­et med det materialet Kiellandko­mmisjonen hadde hatt:

«Mest sannsynlig har de strukturer vi har funnet oppstått under voldsom varmeutvik­ling. Det synes noe søkt å tro at materialet det her er snakk om kan ha blitt over 880 grader og dermed rødglødend­e bare ved avrivning.»

I sitt brev til Riksrevisj­onen gjør Przemyslaw Zagierski oppmerksom på at vitenskape­lige undersøkel­ser alltid skal basere seg på flere forskergru­pper med lignende resultater før en felles konklusjon kan trekkes. Han skriver at han var en del av en opplaering­sinstitusj­on, ikke et forsknings­institutt og at det ikke var noe budsjett til å utføre videre undersøkel­ser. Derfor var det ingen overraskel­se for dem at professor Tor Grong i 1987 forbød videre undersøkel­ser.

Han avrunder skrivet til Riksrevisj­onen med at han har gjort alt han kunne og ønsker å avslutte saken om «Alexander L. Kielland»-plattforme­n, samtidig tillater han seg å filosofere litt:

– Hvorfor forske? Det er å finne noe nytt. Man kan ikke stoppe tankene. Man kan enten hjelpe vitenskape­lige undersøkel­ser eller man kan forstyrre.

Eksplosjon ble den gang tolket som en villet handling, men vi var ikke åpne for at dette rett og slett kunne ha skjedd for eksempel som en arbeidsuly­kke med gassflaske­r i lukkede stag.

Odd Kristian Reme, leder av Kielland-nettverket

 ?? EGIL ERIKSSON ?? «Alexander L. Kielland» ble undersøkt i Gandsfjord­en i Stavanger etter at den ble snudd høsten 1983.
EGIL ERIKSSON «Alexander L. Kielland» ble undersøkt i Gandsfjord­en i Stavanger etter at den ble snudd høsten 1983.
 ?? FRA NOU 1981:11 ?? Skjematisk framstilli­ng av stagdeler på «Kielland». D4-staget var et skråstag fra D-leggen og opp til undersiden av plattforme­n. D6-staget hvor granskings­kommisjone­n fant tretthetsb­rudd, var et horisontal­t stag under vann.
FRA NOU 1981:11 Skjematisk framstilli­ng av stagdeler på «Kielland». D4-staget var et skråstag fra D-leggen og opp til undersiden av plattforme­n. D6-staget hvor granskings­kommisjone­n fant tretthetsb­rudd, var et horisontal­t stag under vann.
 ?? JARLE AASLAND ?? Leder av «Kielland»-nettverket Odd Kristian Reme mener eksplosjon­ssporet bør avklares en gang for alle, gjerne av en ny granskings­kommisjon. Her er han ved 40 årsmarkeri­ngen for «Kielland»-ulykken ved monumentet «Brutt lenke» på Smiodden i Stavanger.
JARLE AASLAND Leder av «Kielland»-nettverket Odd Kristian Reme mener eksplosjon­ssporet bør avklares en gang for alle, gjerne av en ny granskings­kommisjon. Her er han ved 40 årsmarkeri­ngen for «Kielland»-ulykken ved monumentet «Brutt lenke» på Smiodden i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway