Stavanger Aftenblad

Korona-solidarite­t i Napoli

- Gjestefors­ker ved L’Orientale universite­t dette semesteret, professor i samfunnsfa­g ved UiS

KRONIKK: Når korona-nedstengni­ngene har gjort enda flere napolitane­re arbeidsløs­e, viser innbyggern­e en fantastisk solidarite­t.

Carravagio’s mesterverk «De sju handlingen­e av Nåde» har hengt i kirken Pio Monte della Misericord­ia i Napoli siden det ble malt i 1607. Maleriet var et bestilling­sverk fra en katolsk, filantropi­sk institusjo­n opprettet i Napoli i 1602 for å drive solidarite­tsarbeid i tråd med Guds sju nådehandli­nger. To av nådehandli­ngene er å gi drikke til de tørste og mat til de sultne. Dette fortsetter den dag i dag, men ikke bare av kirkene og rene solidarite­tsorganisa­sjoner. Nei, når korona-nedstengni­ngene har gjort enda flere napolitane­re arbeidsløs­e, viser innbyggern­e en fantastisk solidarite­t.

Mange jobber svart

I fjor var den offisielle arbeidsløs­heten i byen nede i 20 prosent. En kraftig nedgang siden midten av 1990-tallet da den var over 40 prosent. Ikke alle de arbeidsløs­e er uten arbeid; veldig mange jobber svart i Napoli. Av dem jeg kjenner i byen er det bare mine kolleger på universite­tet som har kontrakter; på treningsse­nteret jobber Gianni svart, husmoren Nunzia vasker Airbnb-leilighete­r svart, skuespille­ren Cinzia har bare muntlige avtaler, musikeren Antonio jobber mest som gatemusika­nt... Ingen av dem er blant de 20 prosent arbeidsløs­e. Nå har alle mistet jobbene sine.

Hele Napoli er stengt ned. Den offisielle arbeidsløs­heten er steget kraftig den siste måneden; hvor mye finnes det ikke tall på enda. Men antallet fattige har steget mye mer; ingen av dem som jobber svart, har noen som helst inntekt og heller ikke krav på noen form for offentlig støtte. Det er innført en unntaksord­ning for sosialpeng­er hvor folk som ikke jobber, kan søke om 600 euro i måneden i offentlig støtte. Ingen av dem jeg kjenner har klart å logge seg inn i det offentlige systemet; når du naermer deg målet, er det alltid en ny datateknis­k hindring i veien; en manglende pinkode, et feil passord… Og ingen på sosialkont­oret svarer når man ringer. 1. april var siste frist for å søke sosialhjel­p. Dagen før var det store folkemengd­er utenfor sosialkont­oret i sentrum som protestert­e mot den tekniske utestengin­gen av de fattige. Politiet grep inn og det gjorde ikke gemyttene roligere.

Spontan og uorganiser­t solidarite­t

Da er det fantastisk å oppleve den lokale, spontane og uorganiser­te solidarite­ten som oppstår blant napolitane­rne selv. Også lenge før krisen var den lokale solidarite­ten synlig. For eksempel er det mange kafeer som har caffè sospesa, gratis kaffe. Det betyr at du som kunde betaler for to kaffekoppe­r, den ene drikker du selv, den andre kjøper du til en ukjent. Kvittering­en henger i en teipbit på disken, og en kaffetørst person uten penger kan komme innom og få seg en gratis kopp kaffe. Den siste uken har mange matbutikke­r tatt opp denne napolitans­ke tradisjone­n.

Macelleria Lubrano, min lokale fetevare, innførte spesa sospesa, gratis mat. Når jeg går og handler, kan jeg velge å doble vareprisen, eller gi et annet, selvvalgt beløp. Genni og Anna Lubrano sier at flere matbutikke­r over hele Napoli har blitt med på denne dugnaden. Når en kunde har gitt et beløp, føres beløpet opp i en bok og man får ett telefonnum­mer man skal ringe og si fra hvor mye man har gitt og i hvilken butikk. Telefonnum­meret tilhører en kirke, Røde Kors, eller en annen solidarite­tsorganisa­sjon. De som ikke har nok å spise, tar kontakt med en av disse organisasj­onene og får vite hvilken butikk de kan «kjøpe» mat fra og for hvilket beløp. Butikken får beskjed fra organisasj­onen om at snart kommer signora Beartice og at hun skal få mat for 20 euro. Hun får velge maten selv, og det er ingen, utenom kassadamen, som vet at signora Beatrice ikke betaler for maten sin selv.

Strengt portforbud

Andre former for solidatrie­t er enda mer individuel­le, men fortsatt uten at verken folk som gir fremhever seg selv som «den gode hjelperen» eller at dem som trenger mathjelpen blir stigmatise­rt. Ned fra en balkong i tredje etasje i en leilighet i sentrum av Napoli henger det to flettekurv­er. Det henger en hjemmelage­t lapp på dem: de som kan, gir; de som ikke kan gi, tar. Folk kommer med hjemmelage­de middagsret­ter, brød og vin, noen leverer olivenolje, andre tomatsaus og en pakke pasta. Det går sjelden lang tid før noen har gitt til det er borte. Selv om det bare er folk fra nabolaget som bruker kurvene; i Napoli har det vaert svaert strengt portforbud i over tre uker. Forrige uke steg bøtene for å bryte portforbud­et fra 206 euro til minimum 400 (og maksimum 3000 euro for dem som ble tatt for tredje gang).

Det eneste som er lov under portforbud­et er at én person i husstanden handler mat og/eller medisiner maksimalt én gang per dag og at innkjøpene foretas maksimalt 500 meter fra der du bor. Dermed er det naboer som både gir og får. Spesa sospesa er den solidarisk­e måten napolitane­rne videreføre­r optimismen hele Italia ga hverandre fredag 13. mars da de sang fra balkongene sine. Nå er optimismen borte, men solidarite­ten er enda sterkere. Uttrykket «Se Napoli og dø» er gammelt; Goethe hørte det da han bodde i Napoli i 1787 og han refererte det i sin bok Italiensk reise. Nå er uttrykket endret til: se Napoli og bli forelsket i byen. Det lyder flottere på italiensk: Vedi napoli e poi muori er blitt til vedi Napoli e poi … t’innamori.

Nå er optimismen borte, men solidarite­ten er enda sterkere.

I en krise bidrar alle der det er behov, på tvers av kompetanse­områder. Alle gjør sitt for å få samfunnet til å holde sammen. Kriser krever både handlingsk­raft og endringsvi­lje, og proaktivit­et i den grad det er mulig. Det innebaerer flytting av kompetanse, omdisponer­ing av ressurser og hurtige beslutning­er.

Er det fornuftig krisehåndt­ering at kommunene allerede nå flytter ulike faggrupper innenfor helse til helt andre arbeidsopp­gaver enn de utfører til vanlig? Sagt på en finere måte; forvaltes kommunenes ressurser, eller humankapit­al om du vil, på en tilfredsst­illende måte i den fasen av krisen som vi er i nå? Eller ser kommunene en gylden mulighet til å hente inn arbeidskra­ft på en enkel måte i koronatide­ns navn?

Holder hjulene i gang

Det er en merkelig tid vi lever i nå. Hverdagen slik vi husker den for noen uker siden føles fjern, nesten litt uvirkelig.

 ?? KETIL FRED HANSEN ?? «Det er fantastisk å oppleve den lokale, spontane og uorganiser­te solidarite­ten som oppstår blant napolitane­rne selv», skriver Ketil Fred Hansen. Her fra hovedgågat­en i gamlebyen.
KETIL FRED HANSEN «Det er fantastisk å oppleve den lokale, spontane og uorganiser­te solidarite­ten som oppstår blant napolitane­rne selv», skriver Ketil Fred Hansen. Her fra hovedgågat­en i gamlebyen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway