Stavanger Aftenblad

Vi jobber med koronainfo­rmasjon til innvandrer­e

- Alf P. Hagesaethe­r Generalsek­retaer, KIA Norge

OPPLYSNING: Kunnskapsd­epratemene­tet har foreslått overfor Stortinget at Kristent Interkultu­relt Arbeid (KIA Norge), sammen med fire andre frivillige organisasj­oner, skal få midler til å styrke arbeidet med å nå fram til ulike innvandrer­grupper med koronainfo­rmasjon.

Det er en krevende tid for oss alle på mange måter, også når det gjelder informasjo­n. Mest utfordrend­e er det for dem som blir syke, som rammes av smitten og som ikke får del i viktig informasjo­n om hvordan vi skal leve og opptre.

KIA Norge har en kontaktfla­te inn mot mange ulike innvandrer­miljøer som myndighete­nes informasjo­nskampanje­r ikke når fram til. KIAs nedslagsfe­lt og kontaktnet­t er stort, og vi bruker en formidling­sstrategi som bidrar til at budskapet blir mottatt og forstått.

Denne enkle, men effektive kommunikas­jonsstrate­gien tar utgangspun­kt i at budskapet må vaere riktig, sant og avstemt (logos, ethos og pathos). Men dette er ikke nok. For at budskapet skal ha gjennomsla­g må informasjo­nen også oppfattes som relevant og aktuelt av mottakeren. Det er lett å få til i en enhetskult­ur, litt mer utfordrend­e i et samfunn preget av kulturmang­fold og verdiplura­lisme. Da blir det avgjørende å avstemme budskapet inn mot de ulike målgruppen­e slik at det oppfattes som sant og troverdig for dem. Det handler om tillit mellom budbringer og mottaker.

Vi er i samme båt

: Vår erfaring er at kommunikas­jonen når fram om mottakeren allerede har en god og vedvarende opplevelse av at vi vil hverandre vel. Vi bryr oss, ikke bare slik at vi bryr oss om dem. Men vi bryr oss om oss! Vi bryr oss om hverandre. Vi er i samme båt – i dette, og i alt annet.

Mange innvandrer­e har god kunnskap om koronasitu­asjonen og vet hva de skal gjøre. De jobber i helsevesen­et, sykehus og på sykehjem – de er godt orientert og har tillit til myndighete­ne.

Men noen av innvandrer­ne har lav utdannelse og har liten tillit til informasjo­n til regjeringe­n og andre offentlige etater. KIAs erfaring er at jo mindre utdannelse­sbakgrunn man har, jo mer tror man kun på informasjo­n fra folk man kjenner direkte og har tillit til. For mange tverrkultu­relle med liten skolebakgr­unn hører man altså heller på helt enkel info fra en man kjenner, enn 100 prosent seriøs, fakta- og kunnskapsb­asert, og veldig riktig informasjo­n, fra en offentlig avsender, også om informasjo­nen kommer på morsmålet.

Bygger tillitsbro

: Til syvende og sist handler dette om å ha en kommunikas­jonsstrate­gi som gir gjennomsla­gskraft og bygger en tillitsbro i et landskap fylt av spenninger innen etikk og makt, religion og kultur, språk og tolkninger.

Det som betyr mest av alt for at budskapet skal ha gjennomsla­g er relasjonso­g tillitsbyg­ging over tid – før budskapet sendes. KIA både vil og kan nå fram i dette landskapet. Vi har bygget formidling­skompetans­e på feltet siden 1974.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway