Stavanger Aftenblad

Forvaltes kommunenes ressurser riktig i krisen?

-

KORONA: Er det fornuftig krisehåndt­ering at kommunene allerede nå flytter ulike faggrupper innenfor helse til helt andre arbeidsopp­gaver enn de utfører til vanlig?

Linda Susanne Krüger

Mange av oss har måttet snu på femøringen, både når det handler om eget arbeid eller barnas barnehage- eller skolehverd­ag. Vi har måttet finne opp nye måter å jobbe på, mange av oss har blitt bestevenn med Skype og Teams. Vi holder hjulene i gang, og bidrar på best mulig måte i dugnaden, som regjeringe­n har bedt oss om å gjøre.

Men det er bekymrings­fullt når flere yrkesgrupp­er blir satt til helt andre oppgaver enn det de er utdannet til, i en fase der trykket på helseinsti­tusjonene absolutt ikke bør vaere uhåndterba­r. I Sandnes, Klepp, Time og Hå kommuner blir nå helsesykep­leiere, fysioterap­euter og ergoterape­uter satt inn i turnuser på ulike institusjo­ner, boliger og legevakt.

Stavanger har hentet inn hundrevis frivillige til å bidra i tiden som kommer, det kryr av pensjonert­e sykepleier­e som vil bidra. Og hurra for det! Men også her blir helsesykep­leiere satt inn i turnus for å dekke opp vakter på sykehjem.

Problemati­sk

Uproblemat­isk mener du kanskje. Jeg mener det er problemati­sk. Ifølge Folkehelse­institutte­t (FHI) er ikke toppen av koronatilf­eller nådd før ut i mai eller juni, kanskje enda senere. Hvor skal kommunene da hente folkene sine, hvis lagrene allerede nå tømmes?

Myndighete­ne har de siste ukene hatt et stort fokus på de sårbare barna våre. Helsesykep­leierne er nøkkelpers­oner for disse barna, sammen med ansatte i barnehager og skoler, barnevern og andre instanser. Det bedrives nå oppsøkende arbeid for å finne dem man tror eller vet trenger det ekstra nå.

De eldre på sykehjemme­ne våre er like skrale nå som de var i januar. De trenger like mye fysio- og ergoterapi nå som da. Hvorfor blir disse yrkesgrupp­ene satt til helt andre oppgaver allerede nå? Fysioterap­euter som jobber med barn til vanlig bør få lov til å fortsette å jobbe med de barna nå også. De trenger det helt sikkert like mye nå som for noen uker siden.

Savner klare retningsli­njer

Jeg savner klare og tydelige retningsli­njer fra myndighete­ne på hvordan ulike yrkesgrupp­er innenfor helse skal og bør brukes i den tiden vi nå er midt inne i. Er det legitimt å flytte en helsesykep­leier til et sykehjem? Burde ikke hun eller han bruke sin kompetanse der barna og ungdommene er? Vaere i beredskap for helsestasj­oner? Snakke med skolebarno­g ungdom på telefon? Er det ok at en fysioterap­eut blir satt inn i en turnus i en bolig for psykisk utviklings­hemmede? Skal virkelig en ergoterape­ut jobbe med smittespor­ing hvis det ikke er absolutt nødvendig?

Er det sånn at kommunene ser sitt snitt å hente inn arbeidskra­ft de ellers bare kunne drømme om å få, til å fylle hull i turnuser på institusjo­ner som har vaert underbeman­net i en mannsalder? Er det helt uproblemat­isk?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SHUTTERSTO­CK ?? «Jeg savner klare og tydelige retningsli­njer fra myndighete­ne på hvordan ulike yrkesgrupp­er innenfor helse skal og bør brukes i den tiden vi nå er midt inne i», skriver Linda Susanne Krüger.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SHUTTERSTO­CK «Jeg savner klare og tydelige retningsli­njer fra myndighete­ne på hvordan ulike yrkesgrupp­er innenfor helse skal og bør brukes i den tiden vi nå er midt inne i», skriver Linda Susanne Krüger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway