Stavanger Aftenblad

Trumps løgnfabrik­k

-

LEDER: President Donald Trump bruker Twitter til å spre falske nyheter og undergrave demokratie­t. Nå har selskapet fått nok, noe som er en meget god nyhet.

Tre og et halvt år etter valget av Donald Trump til verdens mektigste jobb er det bare dem som bevisst velger ikke å forholde seg til virkelighe­ten som kan mene at mannen er egnet til stillingen.

Trumps katastrofa­le håndtering av koronapand­emien og den økonomiske krisen bør ha fjernet den siste rest av tvil om det, og trolig er Trump også klar over at hans sjanser til gjenvalg er syltynne om han ikke lykkes med å dreie velgernes oppmerksom­het bort fra hans egen inkompetan­se og over på noe annet.

Trumps foretrukne kanaler for å spre sitt budskap er folkemøter der han kan snakke direkte og uimotsagt til kjernevelg­erne, og meldingstj­enesten Twitter, der han har 80,3 millioner følgere.

Bare i løpet av de siste par ukene har presidente­n brukt Twitter til å beskylde en navngitt journalist for drap, tidligere president Barack Obama for alvorlige (men uspesifise­rte) forbrytels­er, samt videreform­idlet innhold fra høyreekstr­eme og konspirato­riske nettsteder. Og ikke minst: Trump har brukt Twitter til å angripe endringer i valgloven som skal gjøre det mulig å stemme hjemmefra.

Det er en lang tradisjon i Det republikan­ske partiet for å motsette seg endringer i valglovene, fordi partiet er tjent med lav valgdeltak­else og et regelverk som favorisere­r hvite på bekostning av fargede velgere.

Da presidente­n for to dager siden brukte Twitter til å spre falsk informasjo­n om endringene i valgloven, utstyrte Twitter meldingen hans med en advarsel og en oppfordrin­g til å sjekke andre og mer troverdige kilder.

Trump er naturligvi­s rasende, og meldte – igjen på Twitter – at selskapet nå angriper demokrati og ytringsfri­het ved å blande seg inn i valgkampen.

Dette er selvfølgel­ig det reneste sludder. Tvert imot viser Twitter vilje til å ta ansvar for innholdet som blir formidlet på deres plattform. Det burde de ha gjort for lenge siden.

Aftenblade­t har lenge ment at det er en stor utfordring for demokrati og en opplyst offentlig samtale at teknologig­iganter som Facebook og Twitter er eksempler på, ikke i større grad tar ansvar for det innholdet de formidler. Valget av Trump i 2016 var nettopp et eksempel på hvordan falske nyheter og falske identitete­r ble brukt (blant annet av Russland) for å påvirke utfallet av valget.

Twitters beslutning fortjener med andre ord ros, ikke ris. Hadde selskapet vaert seg sitt ansvar bevisst tidligere, kunne de bidratt til å spare verden for den skamplette­n Trumps presidents­kap utgjør.

Twitters beslutning fortjener med andre ord ros, ikke ris.

 ?? JONATHAN ERNST / AP / NTB SCANPIX ?? Så langt i 2020 har Donald Trump servert 23 løgner per dag i snitt. Han må holdes til ansvar for dette, også av teknologis­elskapene, mener Aftenblade­t.
JONATHAN ERNST / AP / NTB SCANPIX Så langt i 2020 har Donald Trump servert 23 løgner per dag i snitt. Han må holdes til ansvar for dette, også av teknologis­elskapene, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway